İçimde kim var

İstanbul Modern-Beyoğlu’nun düzenlediği ‘İnci Eviner Retrospektifi: İçinde Kim Var?’

İstanbul Modern-Beyoğlu’nun düzenlediği ‘İnci Eviner Retrospektifi: İçinde Kim Var?’, sanatçının 1980’li yıllardan günümüze uzanan yaratım sürecini bir araya getiriyor. Sergi, Eviner’in desenden resme, videodan yerleştirmeye, 

fotoğraftan heykele uzanan zengin ifade arayışının gelişim ve dönüşümünü görünür kılıyor.

Sınırsız, görsel bir dil

Sergi, İnci Eviner’in sanatsal birikimini kronolojik bir akış yerine, geçmişiyle şimdiyi birbiri içine konumlandıran ve sergi mekânını da sergilemenin içine dâhil eden, farklı bir kurguyla izleyiciye sunuyor. İçinde Kim Var? Eviner’in çalışmalarının merkezini desen oluşturuyor. Çalışma pratiğinin başlangıç noktasını kâğıt üzerine çizgiyle oluşturduğu dışavurumlar olarak tanımlayan sanatçı, sanat tarihine ait alegori, ikonografi, illüstrasyon ve mitolojilerden güncel ideogram ve piktogramlara uzanan, sınırsız bir görsel dilin içinde gezinerek kendi sanat anlayışını her defasında daha da zenginleştirerek oluşturuyor. Güzel olanın içindeki şiddeti, bastırılmış olanın potansiyelini ve bilinçaltının eşsiz yaratıcılığını iç içe örerek güncel, güncel olduğu kadar da zamansız olduğu izlenimi veren yapıtlar kurguluyor.

KIRK YILLIK DÖKÜM

Türkiye çağdaş sanatının güncel dönüşümünde etkin rol üstlenen öncü sanatçı; toplumsal, politik ve sosyo-kültürel koşullar içinde kadın, toplumsal cinsiyet ve kimlik politikalarına dair farklı haller üzerine kendine özgü bir ifade alanı aralıyor. Çocukluktan itibaren etkisi altında kaldığımız tarihsel, söylemsel ve bilinçdışından süreçlerin kadın kimliği üzerindeki yansımalarını araştıran sanatçı, kadın olma halini tek bir imgeye sığmayan, sınırsız bir hayal gücünün alanı olarak tanımlıyor. İlgi ve araştırma alanlarının çeşitliliği açısından şüphesiz kuşağının en yaratıcı ve güncel sanatçılarından biri İnci Eviner. Serginin bir araya getirdiği yaklaşık kırk yıllık döküm, onun hem kendisiyle hem de insanı var eden bilinçaltı, kültür, tarih, doğa ve sanat bütünlüğüyle kurduğu derin bağın zenginliğini ortaya koyuyor. Sergi 23 Ekim’e kadar görülebilir.