Hurma sadece Ramazan ayında mı yenir?

RAMAZAN BİNGÖL

ramazan@ramazanbingol.com

Ezanın sesiyle birlikte elimde hurmam açıyorum orucumu. Bir bardak su ve bir hurma alıyor bütün halsizliğimi. Kendime geliyorum hemen. Tabiri caizse gözüm açılıyor…

İki haftadır Ramazan’ı en güzel şekilde geçirmek için yapabileceklerimizden bahsediyorum. Yılda bir kez gelen bu kıymetli ay için; elimden geldiği kadar sizlere faydalı bilgiler sunmaya çalışıyorum. Ecdadımızın bu kıymetli ayı nasıl geçirdiğinden, bizlerin günümüz şartlarında neler yapabileceğinden, iftarlarımızı, sahurlarımızı nasıl daha güzel geçirebileceğimizden bahsettim. Bugün ise; derya olan Ramazan kültürünün bir damlasından daha bahsetmek istiyorum. Hurma’dan…

Aslında bahsedilecek o kadar konu var ki. Her yaptığımız farkında olmadığımız bir kültür mirası. Ama hurma içlerinde farklı bir yerde. Bir gelenek halini almış bizde orucumuzu hurmayla açmak. Yüzyıllardır böyle yapıyoruz çünkü. Ramazan hazırlıkları yaparken ilk aldığımız şey hurma oluyor. Özenle seçiyoruz hurmamızı. Soframızı kurarken ilk önce hazırladığımız hurma tabağını koyuyoruz. Eksik geliyor hurmasız sofra. Yollarda orucunu açanlara da ikram edilen şey hurma ve su. Ramazan denilince akla gelenleri sıralasak şüphesiz ilk sıralarda yer alır. Birçoğumuz Ramazan ayında çokça tükettiğimiz bu meyvenin çekirdeğini hürmeten çöpe atmaz ve toprağa gömer. Hac’dan Umreden gelenlerin ikram ettiği hurmaların çekirdekleri saklanır hatıra olarak. Peki, bu kadar lezzetli ve besin değeri yüksek mübarek bir yiyeceği neden sadece Ramazan ayında yiyoruz? Bizim toplum olarak yaptığımız bir şey bu. Bazı yiyecekleri belli zamanlara hapsediyor ve kendimizi diğer zamanlarda bu nimetlerden mahrum bırakıyoruz. 

Peki, neden? hiç düşündünüz mü?

Tabii ki de manevi değeri çok önemli hurmanın. Peygamber efendimizin en çok tükettiği yiyecek olması bizlerin de tüketiminde etkili. Peygamber efendimiz zamanında pek yiyecek bulunmuyordu. İnsanlar sadece hurma yerler ve su içerlerdi. Ama hasta olmazlardı. Sahabe Hz. Aişe validemize “Efendimiz zamanında evinizde ne yer ne içerdiniz” diye sormuş. Hz. Aişe validemizde şu ibretlik cevabı vermiş; ”Evimizde bazen iki üç ay geçerdi de ateş yanmazdı, Esvedan yani hurma yiyip su içerdik.” Peygamber efendimiz de hurmanın doyuruculuk ve kifayetini anlatmak için Hz. Aişe’ye “Ya Aişe evinde hurma olmayanlar açtırlar” buyurmuşlardır. Bu yönüyle hurma, bizler için manevi bir gelenektir. 

Sağlık için de gerekli…

Bir de maddi(dünyevi) yönü var hurmanın.  Meyve olarak çok faydalı bir gıdadır. İnsanın hayatını devam ettirebilmesi için gerekli her şey mevcuttur. Birçok gıdayı yiyerek ancak bir kısmını karşılayabildiğimiz yağ, protein, karbonhidrat, vitamin, mineral vs. hurmada fazlasıyla mevcuttur. Bu sebepten dolayı insan sadece hurma yiyerek hayatını devam ettirebilir. Başka hiçbir gıda da bu hususiyet yoktur. Bu sebep bile hurmanın mucizevî bir meyve odcuğunu gösterir. Manevi yönünün ağır basmasının yanı sıra bizlere sağladığı maddi faydalar da göz ardı edilemez. 200’e yakın çeşidiyle damak zevkimize de hitap eden hurmanın başımızın tacı olması kaçınılmaz bir durum.

Çikolata yerine hurma ikram edin

Lezzet yönünden de bahsetmek istiyorum. Şekerli olan birçok meyveye göre içimizi kıymıyor, midemizi rahatsız etmiyor. İftar sofralarına hapsetmemek gerekiyor bu muhteşem lezzeti. Ben daima misafirlerime hurma ikram ederim. Sadece Ramazan ayında değil, on iki ay boyunca bulunduruyorum masamda. Lezzetiyle ikramların en güzeli bence. Çikolatadan, katkı maddeli birçok ikramdan daha güzel. 

Tarif: Bu ayın yıldızı hurma olunca, en tatlı tarifler hurmayla olur dedim ve hem çocuklar hem de biz büyükler için sağlıklı, hafif “Hurmalı Sütlü Tatlı” tarifini paylaşmak istedim. 

Malzemeler:

- 1 lt süt

- 2. 5 yemek kaşığı un
- 2. 5 yemek kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 19-20 tane hurma

Hazırlanışı: Hurmaların çekirdeğini çıkarıp rondoya koyun. 4-5 yemek kaşığı süt ekleyip ikisini birlikte çekin ve püre haline getirip bekletin. Ayrı bir tencerede süt, un, nişasta ve şekeri sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Koyulaşınca vanilya koyup karıştırın. Sonrasında hazırladığınız hurma püresini de ekleyip karıştırın.  Bir taşım daha kaynadıktan sonra kuplara pay edin ve dolaba koyun. Üzerini istediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.