Hip Hop’ın kalbi Volkswagen Arena’da atacak

Dünyanın en iyi B-boy’unu seçmek için düzenlenen Red Bull BC One Cypher bu yıl Türkiye’nin en önemli Hip Hop etkinliklerinden Hip Hop Jam İstanbul ile birleşerek, müziği, graffitiyi, break dansı ve rapperları bir araya getirdi. Etkinlik 13-14 Mayıs'ta Volkswagen Arena’da...

Kökleri 1970’li yıllara uzanan hip hop müziğin 1980’li yılların sonunda tüm dünyaya yayıldı. Avrupa, Amerikan kültürüyle tanışalı uzun bir süre olmuştu. ABD’de ortaya çıkan her akım, dönüp dolaşıp Avrupa’da bir karşılığını buluyordu. 1970’li yıllar boyunca siyahilerin yaşadığı sokaklarda gelişen hip hop kültürü, Almanya’da da tıpkı ABD’de siyahilere yapıldığı gibi toplumun dışında kalan azınlıklar tarafından hemen benimsendi. Bu yıllarda Türklerin sorunlarını şarkılarla dile getiren Cartel, hip hop kültürünün en önemli ögelerinden break dansın Avrupa’daki ilk temsilcisi Flying Steps, 

Türklerin başını çektiği azınlıklar tarafından kuruldu. Böylece hip hop kültürü evinden çok uzaklara taşınarak başka ülkelerde de gönüllere taht kurmaya başladı. 

B-BOY VE B-GIRL'LER

Yalnızca müzikle sınırlı kalmayan hip hop kültürü kendine has dansı break dansla da anılmaya başladı. İki ya da daha fazla dansçının “atışabildiği” bu dansı yapan erkeklere b-boy, kadınlara ise b-girl adı veriliyor.

DİKKAT ÇEKEN “GRAFİTİ” 

Hip Hop bir sokak kültürü olduğu için, müzik gruplarının, mahalle çetelerinin mesajlarını renkli bir şekilde sokaklara çizdiği görüntüler kısa bir süre içerisinde gelişerek Graffiti’yi oluşturdu. Grafitti, sadece belli bir kesimin değil tüm şehirlilerin dikkatini ve ilgisini çekmeyi başardı. İsyanını, meselesini “izin almadan” duvarlara yansıtan grafitti sanatçılarının eserleri pek çok şehrin duvarlarını süslüyor ve süslemeye de devam edecek gibi gözüküyor. Red Bull BC One Cypher bu yılki Türkiye ayağını Hip Hop Jam ile birleştirerek Hip Hop kültürünün tüm unsurlarını bir araya topladı. Mode XL, Ayben, Server Uraz, Kamufle, 90BPM, Anıl Piyancı, Gazapizm, Allame, Joker, Tankurt Manas, Alaturka Mavzer, Ados, 9Canlı & Plak-A, Toprak Kardeşler, Tahribad-ı İsyan, Fate Fat ve DJ Hırs gibi isimlerin sahne alacağı etkinlikte Türkiye’nin en iyi B-boy’u seçilecek. Bu yıl teke tek karşılaşmaların yanı sıra ilk kez 2:2 battlelar da düzenlenecek.