‘Hiç kimse seçtiği hayatı yaşamıyor’

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız geçen hafta İspanya'da lk kez Avrupa Şampiyonu oldu. Peki, bundan biz ne kadar haberdar olduk? Hiç… Aldıkları başarılı sonuçları ve yaşadıkları sıkıntıları konuşmak için milli takımın başarılı kaptanı Özgür Gürbulak’la ve takımın antrenörü Can Aksu’yla konuştuk. 

Namağlup şampiyon oldunuz. Ne hissediyorsunuz?

Bundan önce üç defa Avrupa’da final oynadık, üçünü de kaybettik. Bu defa zamanı gelmişti şampiyonluğun. Namağlup kazandığımız için inanılmaz mutluyum ve hala şampiyon olduğumuza inanamıyorum. Gerçekten çok güzel bir duygu…

Turnuvaya hazırlanırken nasıl bir süreç geçirdiniz.

Çok yorucu bir play-off’tan çıkmıştık ve hemen akabinde milli takım kampımız başladı. İyi çalıştık… Kampın ilk gününden son gününe kadar şampiyon olacağız diye konuşuyorduk arkadaşlarla. Çok çalışmamızın karşılığını da şampiyon olarak aldık.

Turnuva sürecinde neler yaşadınız peki? Her maç ayrı bir stres…                       

Bu sene hiç yurtdışına turnuva için gitmemiştik. Bütün takımlar bizi gerçekten merak ediyorlardı. İlk maçtan son maça kadar aynı istek ve de arzuyla çıktık maçlara. Bazen inişli çıkışlı anlar da geçirdik ama hiçbir zaman kötüsünü düşünmedik. Kaptan olarak ben de arkadaşlarıma hep iyi olacağını anlatmaya çalıştım. Özellikle İtalya ve Almanya maçları çok stresli geçti. Arkadaşlarım çok tecrübeli oyuncular ve bu stresli maçların da üstesinden gelmesini bildik.

Stresli olduğunuz durumlarda nasıl bir iletişim kuruyorsunuz? Var mı özel iletişimleriniz?

Ben genelde arkadaşlarımı cesaretlendirmeye çalışıyorum. Benim hayatımda pes etmek yok. Ben kenar mahallede doğup, büyüdüm. Savaşmak benim işim. Kritik anlarda kendime her zaman “Şimdi zamanı geldi, sen bu takımın kaptanısın ve takımı ayağa kaldırma zamanı” derim kendi kendime.

Mahallede büyüdüm dediniz. Peki, oradan buralara gelmek zor oldu mu?

Elbette zor oldu. Ama hep başarılı olacağıma ve gelecekte de madalyalar kazanacağıma inandım. Buralara kolay elbette gelmedim sadece çok çalıştım hepsi bu.  

Aldığınız bu başarı sonrasında yeteri kadar insanlardan size destek geldi mi?

Genel anlamda bir destek söz konusu elbette yok. Ama Avrupa Şampiyonluğu sonrasında tanıdığım ya da tanımadığım insanlardan çok güzel tepkiler aldım. 

Bireysel anlamda da dünyanın en iyi basketbolcuları arasındasınız…

Evet, şuan dünyanın en iyi sporcuları arasında gösteriliyorum. Bu sene şampiyonluk ile birlikte hem All-Star hem de Avrupa'nınen değerli sporcusu oldum. Daha önce pek çok kez bu ödülü aldım ve daha birçok ödül... İnanın bunlar sadece beni mutlu ediyor. 

‘BİZE İLGİ GÖSTERİLMİYOR’

Peki, gerektiği kadar bu spora önem veriyor muyuz?

Bence gerekli ilgi ve alaka gösterilmiyor. Herkes engelliyi sosyal sorumluluk olarak görüyor. Ama emin olun öyle değil! 

Ben profesyonel bir sporcuyum ve işim bu. Bu işten de hayatımı geçindiriyorum. Bir plaj voleyboluna gösterilen ilgi bize gösterilmiyor.

Bunun olmaması için neler yapılmalı?

Daha fazla alaka gösterilmesi gerekiyor. Çünkü kazandığımız Avrupa Şampiyonluğu basit bir kupa değil! Televizyonlar, gazeteler daha çok bizlere yer vermeli. Çünkü burada çok büyük emekler var.

Birçok engelli kardeşimiz sizi örnek alıyorlar ama hayata küsenler de var… 

Her zaman şunu söylerim. Bu engellilik bana Allah'ın hediyesi. Hiçbir şeyi kafalarına takmasınlar. Sonuçta hiç kimse seçtiği hayatı yaşamıyor. Hayata 1 defa geliyoruz. Üzülmek te, sevinmekte insanların elinde. Pes etmesinler… 

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bizimle daha çok ilgilensinler. Biz engelimizle değil başarılarımızla gündeme gelmek istiyoruz. 

‘HEDEFİMİZ DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU’

Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Erkek Milli Takımı Antrenörü Can Aksu:

Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi'nin hemen ardından 15 günlük bir kampla İspanya'ya gittik. Daha önceki şampiyonalarda hep son anda kaybettik ama bu sefer öyle olmadı. Oyuncularımız bu defa bu şansızlığı yenmek için ellerinden gelen her şeyi yaptılar.  Her maçta çok heyecanlandık, geriye düştüğümüz halde bile bu mücadeleden vazgeçmedik. Bizim en önemli karakterimiz de bu oldu. Önümüzdeki sene de dünya şampiyonası var. Orada da aynı başarıyı gösterip bayrağımızı göklere çıkartmak istiyoruz. Hedefimiz dünya şampiyonluğu. Bu altın bir jenerasyon. Bundan sonra Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’mızın önü çok açık. Alttan gelen gençlerimizin de önü çok açık. Bu başarılarla engelli kardeşlerimizi salonlara çekmek istiyoruz. Bunun içinde ailelere büyük bir pay düşüyor. Lütfen kimse çocuğundan utanmasın. Engeli olmak onların suçu değil. Bu herkesin başına gelebilir... Yarım saat sonra başımıza ne gelecek belli değil. Önemli olan hayata tutunmak…