Her aşk sonsuz olduğunu ilan eder

Son zamanların önde gelen Fransız filozofu Alain Badiou’dan hareketle yazmaya başladığımız aşk hakkındaki yazılarımızda etik evrede ve estetik evrede aşkın neye karşılık geldiğine atıf yapmıştık.

ALİ SALİ

sabiherden@gmail.com

Batılı önemli filozoflardan hangilerinin aşkın karşısında bir konum belirlediğine de değinip geçmiştik. İnsanın üç evresi olarak Batılı filozoflar tarafından yapılan bu tasnifte üçüncü evreyi oluşturan dinsel evrenin üst insana tekabül ettiği 

için konumuzla doğrudan alakalı olmadığı için anıp geçmiştik.

BÜYÜK RİSK

Fransız filozof Badiou’nun aşkın ilan edilmesiyle ilgili de oldukça ilginç görüşleri var. Mesela aşkın ilanını sonsuz olmayı iddia ettiğini dile getirdiği görüşünü bunlar arasında sayabiliriz: “Bir anlamda, her aşk sonsuz olduğunu ilan eder. (...) aşk (…) zaman içinde yapabildiğince gerçekleşmesi ya da gelişmesi gereken bir sonsuzluk ilanı. Sonsuzluğun bir şekilde zamana inişi.”

Aşkın bir de ilan edilişi vardır. Şiirle aşk ilanı arasında doğrudan bir bağlantı olduğu ve her ikisinin de dil ile gerçekleşmesine vurgu yapan Fransız filozof her iki durumda da dilin sırtına yüklenen büyük bir risk olduğunu hatırlatır. Hayatta etkilerinin gerçekten sonsuz olabilecek bir söz söylemenin söz konusu olduğunu hatırlatarak, her iki durumda da en basit kelimelerin neredeyse katlanılmaz bir yoğunluk kazandıklarını ileri sürer. Aşk ilanının gerçekleşmesinin zeminini ise şöyle çizer Fransız filozof: “Aşkı ilan etmek olay-karşılaşmadan bir gerçekliğin kurulması işine başlanmasına geçilmesi demektir. Karşılaşmanın rastlantısını bir başlangıç halinde sabitlemek demektir. (…) Rastlantı böyle sabitlenir: Tanımadığım biriyle karşılaşmanın saltık olumsallığı bir yazgı havası kazanır. Aşk ilanı rastlantıdan yazgıya 
geçiştir, bu yüzden onca tehlikeli, onca korkutucudur.”

BİR GERİ DÖNÜŞ

Aşk ilanının ille de bir defa yapılmadığını, farklı zamanlarda birden fazla tekrarlandığı hatta karmaşık olduğu gibi, uzun sürebileceği gibi meselelere değindikten sonra Fransız filozof bir de aşkın sona erdirilmesi hakkındaki görüşlerini de dile getirir. Öne sürülen gerekçelerin ne kadar sağlam olursa olsun özellikle tek taraflı olarak bir aşkın sona erdiğine karar verilmesinin yıkıma yol açtığına özellikle vurgu yapar ve kendi hayatından bir ayrıntıyı buna örnek olarak gösterir. İlk aşkını terk etmenin ne büyük bir hata olduğu kanaatine varan Filozof, sonra, çok sonra ona döndüğünü hatırlatır. Bu geri dönüşün hiçbir şeyle karşılaştırılamayacak bir yoğunluk ve ihtiyaç hissini oluşturduğu bilgisini verir. 

ŞİDDETLİ VAROLUŞ

Aşktaki mutluluğun zamanın sonsuzluğu karşılayabileceğinin delili olduğu görüşünü dile getiren Badiou “Başlangıçta ilan edilen aşk aynı zamanda yeniden ilan edilmelidir. Bu yüzden aşk, şiddetli varoluş bunalımlarının kökenidir” der. Filozofa göre aşkta, çoğunlukla hemencecik aşkın yeniden ilan edilmesi gerekir. Sonsuzlukla ilgili şunları dile getirir: “Her zaman aslında sonsuzluğu dile getirmemizi sağlayan sözdür. Çünkü o her zaman sözünün ne anlama geldiği bilinemez, süresi de. Her zaman, sonsuzluğa dek demektir.”