Hayvan sevgisiyle bağımlılığa son

Narkotik şubede yıllardır emek veriyor Zafer Ercan. Gençleri bağımlılıktan kurtarma mücadelesi de mesai saatleriyle sınırlı kalmıyor. Açtığı internet siteleriyle gençleri ve aileleri bu konuda bilgilendiren Zafer Ercan ayrıca bu mücadelede K9 köpeklerini de kullanıyor.

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

BAĞIMLILIĞI ÖNLEMEK

Bilgimi paylaşmak için tüm iletişim kanallarını kullanıyorum. www.zaferercan.com ve www.pamukayna.com'da güncel bilgiler paylaşıyorum. Çalışmalarımın amacı, önceden önlem almak çünkü bağımlı olduktan sonra kurtarmak daha zor. Ailelere ve bağımlı bireylere danışmanlık yapıyorum. Tedavi sonrası bireyin sosyal hayatının düzenlenerek kendi başına bir hayat sürme konusunda başarılı olabilmesi için çalışıyorum. Danışmanlık verirken, ailesinden en az bir kişinin bilgilendirilmesini sağlıyorum. Bağımlı bireyin sorumluluklarını yeniden eline alana kadar da rehberliğimizi sürdürüyoruz.

Terapi yolu

Bir hayvan sahibi olmak sorumluluk almak demektir. Ancak bir bağımlı bireyin hayvan sahibi olması, kendi başına vereceği bir karar değildir. İyileşmesi sırasında, uzmanla birlikte karar verilmesi gerekir. Benim uyguladığım K9 Terapi’de, danışmanlık hizmetimi, doğanın içinde, bağımlılık yapıcı maddeyi bireye hatırlatacak her şeyden uzak bir ortamda sunuyorum. “Terapi Yolu” diye isimlendirdiğimiz orman yolunda süre kısıtlaması olmadan, K9 Köpekleri eşliğinde yürüyüş sohbetleri yaparak, yeni hayatı bağımlı bireyle birlikte inşa ediyoruz. Bu çalışmanın özünde bireyi “meşgul” etmek var. K9 köpeklerimizle karşılıksız sevgi ve empati yeteneği yeniden gelişen birey, maddesiz bir hayata hayvan sevgisiyle adım atmış oluyor. Bu süreçte köpek eğitimi hakkında da eğitim alan birey kendisini bu alanda da geliştirmiş oluyor. Sonrasında bir köpeğin sorumluluğunu almak onun hayatını iyi meşguliyetle doldurmasını sağlıyor.

BAĞIMLININ KÖPEK SEVGİSİ

Madde bağımlıları için, en büyük problem tedavilerinin bir ömür boyu sürmesi gerçeğidir. Bırakıp tekrar uyuşturucuya başlama yani uyuşturucu kullanım tekrarı bıkkınlık ve özgüvenin zayıflamasına neden olur. Uyuşturucuyu bırakabilmek için bağımlının motivasyonu tedavi için şarttır. Köpeğin sorumluluğunu hisseden, onunla yaşamayı kabullenen bağımlı, köpeğiyle vakit geçirdikçe, onun sevgisinin kendisini uyuşturucudan uzak tutmak için işe yaradığını gördükçe uyuşturucudan kurtulma motivasyonu artacaktır. Uyuşturucu kullanımı kişinin insani melekelerini zayıflatır. Unutkanlık had safhaya ulaşır. Bağımlının köpekle olan ilişkisi ve iletişimi sayesinde, uyuşturucu sebebiyle ortaya çıkan hafıza geriliği yeniden kazanılmaya başlanır.

GÖZLER BELLİ EDER

Aile, çocuklarıyla iletişimi sağlıklı, kaliteli tuttuğu sürece kötü alışkanlıkların çocuklarının hayatına ilk girdiği ana dâhi tanıklık edebilirler. Çünkü uyuşturucu kullanımı gözlerden anlaşılır. Çocuğuyla göz göze gelmek konusunda cimrilik yapmayan anne babalar çocuklarının böyle bir şey yaptığı anda kendilerine aynı şekilde bakmadığını bakamadığını görebilirler. Gözler hem bu anlamlı bakışlarla önemli ipuçlarını yansıtır hem de uyuşturucu etkisinde olan gözbebeği küçülür, uyarıcı etkisinde alınan bir madde sonucunda da gözbebekleri büyür. Ebeveynler, madde etkisinde olan çocuklarını gözbebekleri sayesinde de anlayabilirler. Duygu-durum değişikliği, akademik başarısı, kullandığı kelimeler, arkadaş ilişkilerinin ve takıldığı çevrenin değişmesi önemli erken uyarılardır. 

ACİL UZMAN DESTEĞİ ALIN

- Sorun karşısında panikle hızlı karar vermeyin ve öfke patlaması yaşamayın. 

- Hemen bir uzman desteği alın. 
- Uyuşturucu kullanan kişinin bu duruma neden geldiği, hangi şartların buna sebep olduğu iyi bir aile toplantısıyla ve sakin bir ses tonunun hâkim olduğu bir iletişim diliyle analiz edilmeli. 
- Tespit edilen noktaların hep birlikte düzeltilmesi için uygulanabilecek kararların bir listesi ve sırası yapılmalıdır.
- Bağımlının sosyal çevresi düzeltilmeden sağlıklı bir başarıya ulaşmak mümkün değildir.

UYUŞTURUCU KULLANIYORSA…

- Uyuşturucu kullanan genç, ailesiyle iletişimini azaltır. 
- Odasında daha çok ve hep kapısı kapalı olarak vakit geçirir. 
- Yakılarak tüketilen uyuşturucuların çıkardığı kesif koku ve yoğun duman evin içinde ne kadar gizlenirse gizlensin anlaşılır. 
- Madde kullanım sonrası ortaya çıkan atıklar çöp kutularından gözlemlenir. 
- Tuvalet ve banyoda fazla vakit geçirir. 
- Evin ortak kullanım alanlarında daha az yaşamaya başlar. 
- Arkadaş çevresi, kendisi gibi kullanıcılardan oluşacağı için değişir. 
- Konuşma tarzın da hissedilir bir yabancılaşma ortaya çıkar. 
- Normalden sapan bir para harcama meydana gelir. 
- Paraya dönüşecek eşyalar evden kaybolmaya başlar.
- İlk başlarda her şeyi inkâr ederler. Kaçacak yerleri kalmayınca durumu kabullenirler. 
Bu durumda da ya tedavi için işbirliği yaparlar ya da nasılsa herkes öğrendi deyip uluorta kullanma dönemine girerler.