Hayata Sarıl Lokantası: Bedenin de beslensin, ruhun da

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Çorbada Tuzum Olsun projesinin mimarı Ayşe Tükrükçü’yi hatırlarsınız. Tükrükçü şimdi de ekibiyle birlikte yeni bir iyilik hareketi için kolları sıvadı. Toplum tarafından yok sayılan, evsiz ve sokakta yaşayanları yeniden yaşama dahil etmek için önce Hayata Sarıl Derneği’ni ve ardından Hayata Sarıl Lokantası’nı açtı. Gönüllü desteğiyle kurulan oluşumu projenin kurucusu Ayşe Tükrükçü ve Yönetim kurulu Başkanı Dilara Moran’dan dinledik.  

Hayata Sarıl Lokantası ne zaman ve ne amaçla açıldı?

Yönetim Kurulu Başkanı Dilara Moran: 

Ayşe Tükrükçü’nün “toplumda yok sayılan insanlar için rehabilatasyon merkezi” vizyonuyla 2017 Şubat ayında, içinde kendisinin de olduğu 7 arkadaş tarafından kurulan Hayata Sarıl Derneği’nin ilk projesidir. Hayata Sarıl Lokantası’nın kapılarını 2 Kasım’da açtık. Amacımız; toplum tarafından yok sayılan, evsiz, sokakta yaşayan insanların hayatlarına yeniden sarılmaları konusunda onlara bir umut olmak. Hayata Sarıl Derneği’nin ilk projesi Hayata Sarıl Lokantası’yla bizler; evsiz, toplumda yok sayılan arkadaşlarımıza iş, yaşam imkânı sunuyoruz, burada altı ay çalıştıktan sonra başka bir yerde iş bulabilecekleri donanıma sahip olmalarını amaçlıyoruz.

Hayata Sarıl Lokantası sadece evsizlere  yiyecek imkânı sunan  bir mekân mı, başka ne  tür imkânlar sunuluyor?

Gündüzleri her lokanta gibi müşterilerimize ücret karşılığında hizmet veriyoruz. Akşamları ise ücretsiz servise geçerek ihtiyaç sahipleri için hizmet vermeye başlıyoruz. Sabah 11.00’dan akşam 20.00’ye kadar süren bu uygulama sırasında dileyen müşterilerimiz ise bir ücret ödeyerek ihtiyaç sahipleri için askıya yemek bırakabiliyor bu da, hem ücretsiz yemek saatinden evvel gelen evsiz arkadaşlarımıza hem de ücretsiz saatte gelen arkadaşlarımıza verilen yemeklerde artı bir katkı sağlıyor. Ayrıca her ay, ünlü bir şef gelip ekibimizle yemek yaparak mönümüze katkıda bulunuyor, yakında paket ve catering servislerimiz de başlayacak.  

Hangi ünlü şef gelecek?

22 Kasım’da Mehmet Gürs geliyor. Daha sonra diğer ünlü şeflerimiz de her ay gelecek. Şu anda Haziran 2018’e kadar her ay bir şefimiz var bu nedenle çok heyecanlıyız.

DESTEKÇİMİZ ÇOK

Size destek olanların sayısı çok mu?

Evet, birçok destekçimiz var. Projenin can suyunu veren Grundig oldu ve sponsorlarımızdan  İntema Yaşam, lokanta açılmadan önce çalışacak arkadaşlara mutfak, hijyen gibi eğitimler verdi ve bu eğitimler her ay devam ediyor. Ciddi bir eğitim sürecinden geçen arkadaşlarımız şu an bizimle beraber burada çalışıyorlar. Aslında şöyle bir yapımız var şimdi bizlerle beraber mutfakta emek veren arkadaşlarımız aldıkları eğitimin pratiğini burada gerçekleştiriyorlar. Maksimum altı ay burada çalıştıktan sonra onlara başka bir yerde iş bulmalarına yardım edeceğiz. Onların ardından sırada eğitimini almış ve bekleyen diğer arkadaşlarımızı istihdam edeceğiz. Bu döngü sayesinde daha çok evsiz arkadaşımıza ulaşmak ve iş sahibi yapmayı amaçlıyoruz.

Psikolojik destek sağlanacak mı, gönüllü terapistler mi olacak?

Evet, birçok destekçimiz var.  Gönüllü danışmanımız terapist Yusuf Kulca tarafından arkadaşlarımıza psikolojik destek veriliyor, kendisi aynı zamanda Türkiye’de ilk Sokak Çocukları Derneği’ni kuran kişi. Bireysel koçluk, hukuki danışmanlık gibi farklı alanlarda destek de veriyoruz.

SOKAKLARDA YAŞADIM

Projenin kurucusu Ayşe Tükrükçü:

Ayşe Hanım bilmeyenler için sizin de hayat hikâyenizi dinleyelim mi?

51 yaşındayım. Hayatımın bir dönemini hayatsız kadın olarak geçirdim. 2004 yılında da evsiz kaldım ve sokakta yaşadım. Beyoğlu’ndaki evsizlere çorba dağıtılan Çorbada Tuzun Olsun projesiyle sokakta yaşayanlara çorba dağıtıyordum. Şubat 2017’de Hayata Sarıl Derneği’ni kurduk. Evsiz, sokakta yaşayan, toplumda yok sayılan insanların hayatlarına tekrar sarılmaları için ilk projemiz olan Hayata Sarıl Lokantasını da 2 Kasım’da hayata geçirdik.

Sokakta yaşadığınız o günlere dair ne hissediyorsunuz?

1996 yılından itibaren mücadele veriyorum. 2004 yılında 4,5 ay evsiz kaldım ve geçmişi bir kenara bıraktım ama o dönem yaşadığım acıları hiç unutmadım...

O kötü günlerden sonra Hayata Sarıl Lokantası şimdi size ne hissettiriyor?

Burası açıldıktan sonra geçmişi bir kenara bıraktım. 21 yıl sonra sigortalı bir işim olduğu için çok mutluyum,  hissettiklerimi tarif etmem mümkün değil. Bu lokanta sayesinde mutfak eğitimi ve sertifika aldım. Başka bir iş yerine girdiğimde “en son çalıştığın iş yeri neresi” diye sorduklarında Hayata Sarıl Lokantası diyeceğimi bu duyguyu ve güveni anlatabileceğim bir kelime yok.

Şimdiye kadar işsizlere iş bulabildiniz mi?

 Evet, Hayata Sarıl Lokantasında çalışan arkadaşlarımızın sigortalarını yapıyoruz, maaşlarını veriyoruz.  Çalışan arkadaşlarımızın hiçbir hakkından mahrum kalmıyor olması bizim önceliğimiz. Çünkü zaten hak odaklı çalışan bir kuruluş olarak öncelikle bunu yapmamız gerektiğine inanıyoruz. 

Kapınızı en çok kimler çalıyor? 

Bize destek olmak isteyen her güzel insan kapımızı çalıyor.

Sloganınız  var mı?

“Hayata Sarıl” derneğimizin ve yaşamlarımızın sloganı oldu aslında. Lokantamızın sloganı da “bedenin de beslensin, ruhun da!”