Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerine çıktığı şu günlerde, güneş çarpmasına karşı alınması gereken tedbirler arasında beslenme de var. Peki neler yemeliyiz?
Küresel ısınmanın mevsimlere olan etkisiyle artık sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye başladı. Bu durum zaten oldukça sıcak olan yaz aylarının daha da sıcak geçmesi anlamına geliyor. İklim koşullarındaki bu değişiklikten, yani aşırı sıcaktan en çok etkilenecekler;
l Bebekler
l Çocuklar
l Yaşlılar
l Kalp hastalığı olanlar
l Solunum hastalığı olanlar
l Açık havada çalışanlar
l Sporcular
l Antrenörler
l Polisler
l Askerler GÜNEŞ ALTINDA ÇALIŞANLA DiKKAT
Geçtiğimiz bayram tatilinde özellikle yolda, güneş altında çalışan çok sayıda, tarım işçisi ve trafik polisi gördüm. Sıcak iklimlerde görev yapanların mutlaka güneş engelleyici, serinletici kıyafeti, belli aralıklarla gölgede dinlenme izni, mutlaka su içme imkânları olmalı. VÜCUT ISISI NASIL DENGELENİR?
Normal şartlarda vücudumuz ısıyı otomatik olarak düzenler. Termo-Regülasyon dediğimiz bu ayarlamayı kaybedilen ısı ve çevrenin ısısına göre hızlıca yapabilir. Lakin sıcak havalarda bu denge risk altındadır. Çok çabuk bozulabilir. Vücudumuzda devamlı çalışan en büyük organ derimizdir. Dış yüzeyle temas ederek oradan aldığı sinyalleri gereken sistemlere iletir. Özellikle sıcak havalarda, deri yoluyla ve terlemeyle sürekli olarak su kaybederiz. YETERSiZ SIVI ALIMI TEHLİKELİ
Vücut, ısısını su atarak dengeler. Bunun için yeteri kadar su alıyor olması gerekir. Yetersiz sıvı alımı yüzüden bu dengeyi kuramazsa hayati tehlike sö konusu olur. Susama duygusunun oluşması için ciddi miktarda sıvı kaybının oluşması gerekir. Bu da yaşamı tehlikeye atabilir. Bu yüzden susamayı beklemeden su içmeniz gerekir. 6-8 saat uyuduğunuzu düşürsek, uyanık olduğunuz 16-18 saat boyunca, saat başı 2-3 yudum su içerek, vücudunuzu sıcak çarpmasına karşı koruyabilirsiniz. Kadınlarda en az 2 litre, erkeklerde en az 3 litre su içmek yeterli olacaktır. Bunun için saat başı ortalama 100-200 mililitre (2-3 yudum) içmek, hedefinize varmanızı sağlar. İdrar Rengini Kontrol Et
Yeterli su içiyor musunuz? Bunu anlamanın en kolay anlama yolu idrar rengidir. İdrarın açık sarı veya renksiz olması yeterli su içtiğini gösterir. 85 yaş üzeri kişilerde, 5-44 yaş arasındakiler göre 5 kat daha fazladır. Bu yüzden özellikle yaz aylarında sıcak iklimlere ailelerini götüreceklerin daha fazla dikkatli olması gerekir.
Yolculuk sırasında dikkat edilecekler
Mümkünse klima ya da cam açarak ortamı serinletelimGüneşin olmadığı, sabah erken veya akşam geç saatlerde yolculuk yapalımYolculuk sırasında 2-3 saatte bir mola verelim. Her molada tuvalete gidilerek idrar rengi kontrol edelimArabada mutlaka su olsun ve 2-3 saatte bir, 0,5 litre su içmiş olalım.Molada serinletici yiyecekleri yiyelim.
Sıcaklarda bunları yeme
l Çok fazla yemek l Aşırı yağlı et yemekleri l Aşırı alkol l Çok fazla çay & kahve l Yeşil Çay
l Zayıflama çayları l İdrar söktürücü çaylar l Detoks ürünleri l Su atıcı ürünler
Sıcaklarda bunları ye
l Bolca su l Ayran l Kefir
l Cacık l İce Tea l Komposto
l Limonata l Maden Suyu
l Sıcak-Soğuk çorbalar
l Mevsim sebzeleri l Salata çeşitleri l Mevsim meyveleri
Sıcak çarpması riski yüksek ortamlar ve durumlar
Plajda uzun süre oyun oynama, spor yapma,güneş altında kalan arabada seyahat etme,güneş altında uzun süre çalışma, hamam, sauna gibi ortamlarda uzun süre kalma. SICAK ÇARPMASI BELİRTİLERİ
İlk Aşama (Çabuk düzeltilebilir) Ani yorgunluk, halsizlik, fenalaşma Ateş 38 derecenin üzerine çıkar Terleme, kramp, titreme Bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağırsıİkinci Aşama (Çok Tehlikelidir) Ateş 40 derecenin üzerine çıkar.
Görme bulanıklaşır, bilinç kaybı başlar.Bilinç dışı saçma konuşmalar, delice hareketler olabilir.Terleme durur, cilt kurur, hızlı nefes alıp verir. Acil müdehale gerekir. 30dk içinde müdehale edilmezse ölümle sonuçlanabilir.