Hatay mutfağının ilk adresi ‘Hatay Medeniyetler Sofrası’

Hatay Medeniyetler Sofrası günlük lokasyonumun üzerinde olan bir mekân. Hani önünden geçerken “Buraya bir akşam mutlaka gelelim” dersiniz, bir türlü olmaz ya, bende aylardır bu durumu yaşıyorum. Hafta içinde mekânın önünden geçerken hemen rezervasyonumu yaptırdım.

GURMERELLA

Gamze Karaman Bostan
gamzekb@gmail.com

MUTLAKA TADIN

Etiler Nispetiye Caddesi üzerinde bulunan mekâna geldiğimde birbirinden güler yüzlü çalışanlar tarafından karşılanıyorum. Masaya oturduğumda yanıma mekânın kurucusu İsmail Özdemir, geliyor. İsmail Bey, 1971 doğumlu genç bir işadamı. Hatay Antakya’nın bir köyünde dünyaya gelmiş. Hayat şartları onu ortaokulu bitirmeden iş hayatına itmiş. Lokantada çıraklık yapmış, fırında çalışmış, yumurta da satmış. İsmail Bey’in çocukluk yıllarından bu günlere uzanan başarı hikâyesini dinlerken, masamız Hatay mutfağının zeytinyağlılarıyla donatılıyor. Pastırmalı humus, haydari, patlıcan dolma, muhammara, yaprak sarma, kısır, kuru cacık, babagannuş, mütebbel ve güveç kapta yoğurt. Hatay usulü zeytinyağlıların hepsi birbirinden güzel ama kısır, ceviz ve çeşitli baharatların karışımından yapılan muhammara ve tahinle yapılan patlıcan salatası ‘mütebbel’i mutlaka tadın. 

ŞALGAM İÇMENİZİ ÖNERİRİM

Bu arada ateşler içinde hazırlanan şov eşliğinde; metrelik kebap, testi kebabı ve tuzda tavuk geliyor. Fıstıklı metrelik kebabın yağı çok kararında, çok beğendim. Testi Kebabı lezzetli... Tuzda tavuğun tadı hâlâ damağımda. Mutlaka tatmalısınız. Yemeklerin yanında, yöre lezzetlerine uygun olsun diye, şalgam içmeyi tercih ettim. Mutfakta organik ürünler kullanan, etini Maraş’tan getiren mekânın en kısa sürede kendi şalgamını da kendisinin yapmasını arzu ediyorum. Onun da çok lezzetli olacağına eminim. Demli çay eşliğinde özel sunumuyla Künefe geliyor. 

“Künefe severim” diyorsanız, en kısa zamanda Hatay Medeniyetler Sofrası’na uğramanız için bir sebebiniz daha oldu demektir.