Hassas barsak sendromuna dikkat!

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Uzun süre aç kalmak ve stresli bir yaşam sürmek barsakların çalışmasını durduruyor ya da aşırı derecede çalışmasına neden oluyor. Peki, yaşam konforunuzu engelleyen bu duruma maruz kalmamak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? 

AÇ KALMA, STRES YAPMA 

Zorlu çalışma koşulları, trafik derken işine odaklanan insanların ortak sıkıntısı yemek yiyecek vakit bulamamak oluyor. Oruç tutanın da tutmayanın da derdi aynı… Oruç tutan yorgunluktan sahura kalkamıyor, tutamayanlar da işler yetişsin derken yemek saatini kaçırıyor. Tüm bu uzun süren aç kalmalar vücudunuzu, beyninizi ve barsaklarınızı panikletiyor. Panikleyen barsaklar ya çalışmasını durduruyor (kabızlık) ya da aşırı çalışıyor (ishal). Her iki durumda da yaşam konforu elden gidiyor. 

İKİNCİ BEYNİMİZ BARSAKLAR  

Mutluluk hormonu serotoninin büyük kısmı barsaklarda salınır. Bu sebeple stres, sinir, duygusal değişimlerin tamamı barsakları doğrudan etkiler. Değişen barsak florası ise yaşamınızı bir anda çekilmez kılabilir. Uzun süre büyük tuvalete çıkmanızı engelleyebilir ya da tam sulu ve sık dışkılamanıza neden olabilir. Her iki durumda da hastanelik olma ihtimaliniz var. 

Tüm bu olasılıklardan korunmak ve floranızın ani değişimlerini engellemek için barsaklarınızı yararlı bakterilerle desteklemelisiniz. Doğru probiyotik kullanımıyla barsaklarınız rahatlar. 

ACI BAHARATTAN UZAK DURUN 

Stresle hassaslaşan barsaklarınızı aşırı acı, aşırı baharatlı, aşırı tuzlu, aşırı ekşi gıdalarla daha fazla yormayın. Hiç değilse stress seviyeniz azalana kadar bu besinlerden uzak durun. Yiyecekleri çok sıcak ve çok soğuk şekilde tüketmemeye de özen gösterin. Dışarıda yiyeceğiniz yemeklerde özellikle aşırı yağlı kızartma ve kavurmalar barsakları daha da hassas hale getirecektir. Genelde süt (inek) ve süt ürünlerinden kaçınmak iyi olabilir. Lifli gıda ve yağlı gıda tüketimi akut durumlarda (aşırı ishal) askıya alınmalıdır. 

KAHVE VE ÇAY SU YERİNE GEÇMEZ 

Günlük olarak düzenli su içmeniz çok önemlidir. Günde 2 ya da 3 litre içeceğiniz su barsaklarınıza yardımcı olur. Çay, kahve ve kolalı içeceklerin suya eşdeğer olmadığını unutmayın. Özellikle barsakları hassas olan kişiler çayı ve kahveyi koyu içmemelidirler. Açık çay veya seyreltilmiş kahve daha doğru bir seçim olacaktır. Günde 1-2 fincan kahve, 2-3 bardak çay gayet uygundur. 

MEYVEYİ MEVSİMİNDE TÜKETİN 

Mevsim meyvelerini tüketmek vücudunuzun ihtiyacı olan, su, şeker ve lif dengesini sağlamanın en doğal ve kolay yoludur. Yörenizde yetişen meyvelerden tercih etmeniz oldukça önemlidir. Çünkü bu durum, uzun süreli saklama ihtiyacını ortadan kaldıracağından sofranıza doğala en yakın ulaşması anlamına gelir ki, en istenen şey budur. Karpuz-kavun-üzüm gibi şeker oranı yüksek meyvelerin tüketimine dikkat edin. Bu meyvelerin yeme sıklığını dengelemelisiniz. 

IZGARA YA DA HAŞLAMA

Yemek porsiyonlarını abartmadan tadımlık olarak almak her zaman önemlidir. Hele bir de barsaklarınızın hangi besine ne tepki vereceğini bilmediğiniz dönemlerde azar azar yenmesi en doğrusudur. Ufak porsiyonlarda yiyerek aşırı ishal veya kabız olmanın önüne geçebilirsiniz. Ya da size iyi gelmediğini düşündüğünüz gıdaları 2-3 gün yemeyip sonraki 2-3 gün art arda yiyerek barsaklarınızın tepkisini ölçebilirsiniz. Pişirme yöntemi olarak, ızgara, fırın, haşlama, buharda en sağlıklı ve vücudunuza en uygun yöntemlerdir. 

Abartmadan zeytinyağı da kullanabilirsiniz. Sofradaki her tabağa 1-2 tatlı kaşığı düşecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Sosis, salam, sucuk, gibi şarküteri ürünlerinden ve kurufasulye, nohut, yeşil mercimekten bu dönemde uzak durun.