seren.aksus@diyetaktif.com
Hayatımız boyunca bizi sırtında taşıyan, ailemizin direği babamızın sağlıklı olması en büyük arzumuz… Bunca sorumluluk altındayken bunu nasıl başaracaklar? İşte tam da bu noktada bize büyük görev düşüyor. Peki ne yapsak da babamızı daha sağlıklı hale getirsek? Yanıtları bu yazıda…
BABALAR TAHLİL YAPTIRMAZ
Mesleğe adım attığım günden bu yana binlerce danışanım oldu. Gördüm ki erkekler başlarına bir şey gelmeden tahlil yaptırmıyor. Bu yüzden de olacakları önceden görmüyorlar. Müdahale etmedikleri için de iş işten geçiyor. Oysa bu hale gelmelerine gerek yok. Yılda 1 kez rutin kontrol yaptırmaları yeter de artar bile… Çünkü bu genel amaçlı kontroller, pek çok hastalığa yakalanmadan haber verebilir. Böylelikle sorun büyümeden çözülebilir. İş, eş, çocuklar, kira, kredi kartı ödemesi derken bir türlü vakit ve para ayıramıyor ülkemizdeki babalar… Siz kolundan tutup zorla onu ikna edecek, laboratuvara götüreceksiniz.
HANGİ TAHLİLLERE BAKTIRSIN?
Genel bir dahiliye muayenesi bu sorunun yanıtı için oldukça yerinde olacaktır. Bunun için önden hazırlıklı gitmeli, doktora yardımcı olmalısınız. Varsa mevcut hastalıkları, kullandığı ilaçları, şimdiye kadar olduğu ameliyatları, yine varsa şikayetlerini, okunaklı bir şekilde not almalısınız. Bu hazırlık muayene süresini etkili ve en verimli şekilde kullanmanıza olanak sağlayacaktır. Bir sıkıntısı yoksa bile doktorunuza genel kontrol amaçlı, vücudunuza ve tahlillerinize yılda 1 kez düzenli baktırdığınızı ve/veya baktırmak istediğinizi iletin. Mümkün olabildiğince ayrıntılı tahlil istemesini rica edin. Ülkemizde en sık görülen sorunların başında tansiyon yüksekliği gelmektedir. Bu sebeple doktorunuzdan tansiyon ölçmesini rica edin. Maalesef kalp hastalıklarından ölüm ülkemizde birinci sırada yer almaktadır. Bu bilgiden yola çıkarak kan kolesterol değerlerinizi bilmeniz ve doktorunuza yorumlatmanız yerinde olacaktır. HDL, LDL, Total Kolesterol genel taramada en sık bakılanlardandır. Açlık kan şekeri, mümkünse tokluk kan şekeri, açlık ve tokluk insülini , 3 aylık kan şekeri ortalaması genel tarama için oldukça fikir vericidir.
VÜCUT ANALİZİ YAPTIRIN
Vücut analizi vücudunda ne kadar yağ, kas, su olduğunu gösteren analizdir. Gelişmiş tartılarla diyetisyen tarafından yapılır ve yorumlanır. Diyetisyen babanızın vücut ağırlığını ve alt bileşenlerini ölçer. Bu değerleri yaşı, boyu, mesleği, mevcut hastalıklarıyla mukayese eder. İnsanın vücut ağırlığı ve bunun boyuna göre mukayese edilmesi en önemli sağlık taramalarından biridir. Babanızı mutlaka bir diyetisyenle görüştürerek, vücut analizi yapmasını ve bunu yorumlamasını rica edin. Vücut analizi ölçümü yaptırdınız ve yorumu aldınız. Babanızın kilosu ideal mi, az mı, fazla mı artık biliyorsunuz. Bu değerleri iyileştirmek yine sizin elinizde… Diyetisyenin anlattıklarını yaşama aktarma sırasında babanıza yardımcı olmalısınız.
BİRLİKTE YÜRÜYÜN
Ülkemizdeki babaların en büyük sorunlarından biri de hareketsizliktir. Yoğun çalışma sonrası eve geldiklerinde kanepede uyuya kalırlar. Oysa fiziksel aktivite, babalarımızı pek çok hastalıktan koruyarak, yaşam sürelerini uzatır. Hayatta en çok istediğimiz şeylerden biri, babamızla uzun bir ömür geçirmektir. Bunun için, onu motive ederek, yürüyüş yapmasını sağlamalıyız. Sözle motivasyon olmaz. Spor kıyafetlerini ve ayakkabılarını hazırlayıp, “hadi baba birlikte yürüyelim” derseniz ancak ona yardımcı olursunuz. Günlük ortalama (en az) 30 dakika yürüyüş oldukça yeterlidir.