'Harameyn' Mukaddese Yolculuk Sergisi açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı Döneminde “Hac Yolculuğunu” anlatan çok özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü koleksiyon ve arşivlerinden derlenen sergi Osmanlı Döneminde yapılan Hac yolculuğunun ne kadar mukaddes ve zorlu olduğunu gözler önüne seriyor. Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın üstlendiği sergide Kabe Örtüleri, Yazma Eserler, Harita ve Kartpostallar, Belge ve Beratlar, Fotoğraflar ile çeşitli objelerin yanı sıra Sakal-ı Şerif’in de bulunduğu sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde açıldı.

 “Haremeyn, Hac; Mukaddese Yolculuk” başlıklı sergi, gerek bu meşakkatli yolculuğun hikayesini, gerekse İslam Alemi için ciddi bir ibadet olan “Hac” görevine dünyanın pek çok bölgesinden katılan müslümanların ya da onların yolculuğuna şahitlik etmiş olanlardan, günümüze kalmış malzemelerden oluşturuldu. Öncelikli olarak obje, belge, fotoğraf, kartpostal gibi malzemelerle kayıt altına aldıkları yolculuğun belgesel aktarımları üzerinde duruldu. Bu aktarımda Surre Alayı ile İstanbul’dan başlayan hacca gidiş, Mekke, Medine, Kâbe ve Mescid-i Nebi ziyaretlerinden sonra “Hacı” adaylarının evlerine dönüş yolculukları, hiçbir biçimde günümüz şartlarıyla kıyaslanamayacak zorlukların anlatımı üzerine kurgulandı.

Çeşitli dönemlerde el çizimleri ya da çeşitli baskı araç gereçleriyle hazırlanmış haritalar, afiş ve kartpostallar, Kâbe örtüleri, resimler ve Hilye-i Şerif’lerle bir yolculuğun kayıt altına alınan dokümantasyonunun ötesinde bu yolculuğa atıfta bulunan sanat çalıs¸maları bu sergi için biraraya getirildi. Türkiye’de bu konu üzerine düzenlenmiş en kapsamlı çalışma olan sergi, 18 Haziran’a kadar açık kalacak.