Hacivat ve Karagöz'den 'Mahalle Baskını'

“Hacivat ve Karagöz”, usta oyuncu Toygun Ateş tarafından tekrar kaleme alındı. “Mahalle Baskını” adlı oyunun başrolünü Kalust Şalcıoğlu ile Toygun Ateş paylaşıyor.

Ünlü Türk gölge oyunu “Hacivat ve Karagöz”, usta oyuncu Toygun Ateş tarafından tekrar kaleme alındı ve ortaya yine Ateş’in yönettiği “Mahalle Baskını” adlı tiyatro çıktı. Londra’da da oyunculuk yapan Kalust Şalcıoğlu ile Toygun Ateş’in başrollerini paylaştıkları oyunda; Ateş “Karagöz”ü, Şalcıoğlu ise “Tuzsuz Deli Bekir” ve “Karagöz’ün karısı” karakterlerini canlandırıyor. Aynı tiyatro oyununda hem kadın hem de erkek karakterleri canlandırmanın ve aynı zamanda altyapı olmadan sahnede şarkı söylemenin; rollere adapte olmak ve sahne aralarında sürekli kıyafet ve makyaj değiştirmek açısından oldukça yorucu olduğunu söyleyen Toygun Ateş, deneyimli tiyatrocu Kalust Şalcıoğlu’nun iki rolün de hakkını fazlasıyla verdiğini belirtiyor...

SAHNE SANATLARINA YOĞUN İLGİ

İngiltere’de aktör olarak oturum ve çalışma izni olan Kalust Şalcıoğlu, yaz aylarını geçirdiği Londra’da katıldığı LAMDA (London Academy of Music & Dramatic Art) “workshop”larında, dünyanın dört bir yanında gelen oyuncuların Türk tarihine ve sahne sanatlarına yoğun ilgi gösterdiklerini, başarılı prodüksiyonların her zaman izleyici bulduğunu söylerken bunun son örneklerinden birinin de 7 Temmuz Cuma akşamı Londra’nın en önemli tiyatrolarından biri olan “Dominion Centre”de, “Fırat Tanış ile Gelin Tanış Olalım” gösterisiyle sahne alacak olan Fırat Tanış olduğunu belirtiyor. “Küfürsüz tiyatro oyunu yapmak ve güldürmek mümkün mü?” sorularına, oyunculuk eğitimi verdiği genç oyuncu adaylarında sık sık maruz kaldığını ifade eden Şalcıoğlu; ülkemizin son yıllarda “çağa ayak uydurarak!” hızlı tüketime odaklanmış, düşük bütçeli, lümpen karakter yaratılmasına odaklanmış, bol küfürlü sinema projelerinin çok yüksek gişe rakamlarına ulaşması nedeniyle, tiyatronun da vodvil tarzı oyunlarda bu tarz karakterlere eğilim göstermeye başladığını, bu durumun da oyuncuların ve yönetmenlerin bazı durumlarda işine geldiğini söylüyor.

RAHATLIKLA İZLEYECEKSİNİZ 

Yönetmen Toygun Ateş “Mahalle Baskını”nı kaleme alırken aynı kaygıları yaşadığını belirtti. Ateş, Türkiye’nin çeşitli illerinde yıllardır sahne aldığını ve izleyicilerin bilet alırken en sık sordukları sorunun “Oyun küfürlü mü, çocuğumuzu getirebilir miyiz?” olduğunu, bu nedenle sahneye koydukları bu oyunda kesinlikle argo kelimeler olmadığını ve tiyatroseverlerin gönül rahatlığıyla bu küfürsüz oyuna gelebileceklerini söyledi... Hacivat, geçim sıkıntısı çekmesi nedeniyle emlakçılık yapmaya başlar ve evin sorunlarından dolayı karısının çalışmasına izin vermez.  Hacivat’ın peşinden bir saniye bile ayrılmayan, Tuzsuz Deli Bekir’in âşık olduğu kızın mahalleye taşınmasıyla, üstelik taşındığı evi Hacivat’tan kiralaması, Karagöz’ün de huzurlu mahalle hayatının bozulmasıyla işler karışır. Kahkaha dolu “Mahalle Baskını” oyunu seyirciyle buluşmak için gün sayıyor. Ramazan ayında, 9 - 23 Haziran arası 15 gün üst üste, İstanbul’un farklı belediyelerinin kültür merkezleri salonlarında izleyenleri kahkahaya boğacak. Oyun Temmuz ayında İzmir, Mersin, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Eskişehir, Ankara, Konya, Bilecik, Edirne, Antalya ve Bursa turneleriyle de Açıkhava sahnelerinde seyircileriyle buluşacak.