Güzel gülmek mümkün

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Gülüş estetiği son zamanlarda oldukça revaçta. Peki, gülüş estetiği ve çeşitleri nedir, kimler yaptırmalı? Tüm bu soruların cevaplarını Dentaluna Diş Kliniği'nin kurucusu Arzu Yalnız Zogun anlattı.

ESTETİK ÖNEMLİ

İnsanlar için estetik her zaman önemli. Günlük hayatımızda dişler ve dudaklarımızla günün her saatin de insanlarla karşı karşıya kalıyoruz. Dolayısıyla estetik açıdan güzel dişler, ideal gülüş, kişilerin her zaman birinci tercihi. 

MESLEKLERE GÖRE GÜLÜŞLER

Çekici gülüş: Bu teknikte ön dişler diğer dişlere göre fark edilebilir derecede daha uzundur. Aslında dişlerin doğal görünümü de bu şekildedir ama zamanla bu dişler kısalıp aşınarak kişiye yaşlı bir ifade katabilir Bu dezavantajlı durumu gülüş estetiği uygulamalarıyla avantaja dönüştürmek mümkün. Manken, modacı, şarkıcı gibi mesleklere sahip kişiler üzerinde uyguladığımız bu teknik sayesinde kişiye daha dinamik ve çekici bir gülümseme kazandırıyoruz.

İkna edici gülüş: Yuvarlak hatlı ve bombeli bir diş yapısı olan bu tarz, diğerlerine oranla daha beyaz bir renklendirmeyle kişiye ideal bir görünüm kazandırır. Satış temsilcisi, avukat, pazarlamacı, psikolog gibi mesleklere sahip kişilerde  bu tekniği uyguluyoruz.
Entelektüel gülüş: Bu teknikle oluşturduğumuz gülüş estetiğinde, dişleri yatay çizgi üzerine sıralanmış bir görünüme kavuşturuyoruz. Çünkü bu gülümseme kişiye bilgili ve olgun bir gülüş ifadesi veriyor. Bu gülümsemede alt dudak ve dişlerin daha çok vurgulanacağı bir görünüm sağlamaya çalışılıyor. Daha çok akademisyen, öğretmen, gazetecilik, devlet sanatçılar gibi mesleklere mensup kişiler bu gülüş tekniğini tercih ediyor.
Otoriter gülüş: Bu gülüş şekli daha çok yöneticilik yapan kişilerde olması gereken bir tarzdır. Bu tarz gülüşlerde keser dişlerin daha köşeli, köpek dişlerin ise daha sivri olduğu bir diş yapısı tercih edilmekte. Bu teknikle kişilerin daha otoriter bir görünüme sahip olmasını sağlıyoruz. 
Sportif gülüş: Bu gülümseme şekli kişiye samimi, sıcak ve ayrıştırıcı bir ifade kazandırıyor. Orta kesici dişler yan keserlere göre çok az daha uzun bir yapıdadır. Bu gülüş kişiye ne çok çocuksu, ne de çok ciddi bir ifade katar. Bu gülüş tekniğini daha çok; Reklamcılık, spor eğitmenliği, halkla ilişkiler, turizm ve otelcilik, doktor, mühendis, hemşire gibi meslek gruplarına mensup kişiler üzerinde uyguluyoruz.

GÜLBEN GÜLÜŞÜ REVAÇTA

Genelde hastalarımız Gülben Ergen, Saba Tümer, Eva Longria , Jesicca Alba gibi ünlülerin  resimleriyle gelir. Fakat önemli olan hastalarımızın yüzüne yakışıp yakışmadığıdır. Böyle bir durumda hastanın yüzüne yakışan gülüşü hekimle birlikte uygulamalı olarak tespit edilir. Ancak o zaman hastalarımız ne tür bir gülümsemenin yakıştığını anlayabilir.