Güney Asya’nın Kültür Başkenti Lahor

Abdurrahman Cüneyd Fidancı

acuneyd@gmail.com

Pakistan’ın önemli bir kültür merkezi Lahor, seyahatseverler için önemli bir destinasyon… Bu kenti ziyaret etmek için Kültür Bakanlığı’nın ‘Tatil Herkesin Hakkı’ ve ‘Yerinizi Şimdiden Ayırtın’ sloganıyla başlatacağı ‘Erken Rezervasyon Kampanyası’ndan faydalanabilirsiniz. 

Ravi Irmağı kıyısında bulunan Lahor, ticaret, kültür ve endüstri merkezi olmasının yanı sıra, önemli bir askeri üs aynı zamanda. Ülkenin iç kesimlerine uzanan demiryollarının başlangıç noktasını oluşturan kentte altın ve gümüş işlemeciliği de son derece gelişmiş. Bin yıllık zengin tarihe sahip olan kent, seyahatseverlerin yanı sıra fotoğraf meraklıları için de önemli bir destinasyon. Özellikle bolca insan manzarası fotoğraflarının çekilmesini tavsiye ederim. Pakistan’la Türkiye arasındaki dostluk çok eskilere dayanıyor. İstanbul Meydanı’nda şanlı bayrağımızı görünce bunu siz de hissedeceksiniz. Türkiye’den geldiğinizi söylediğinizde halkın size yaklaşımlarındai olumlu değişikliği hemen fark edeceksiniz. Pakistan halkının, Kurtuluş Savaşı’nda ellerinden gelen tüm yardımı gönderdiklerini de not etmekte fayda var.  

SÜSLÜ KAMYONLAR, AT ARABALARI

Lahor’a vardığınızda sizi büyük bir insan ve araç yoğunluğu karşılayacak. Koşuşturan insanlar, birbirinden süslü kamyonlar, at arabaları, motosiklet, bisiklet hepsini bir arada görebileceksiniz. Özellikle kamyonetleri o kadar süslü ki ilginizi çekmemesi mümkün değil. İnsan ve yük taşıyan üç tekerlekli arabaları bildiğimiz mutfak tüpleriyle çalışıyor. Çarşıda, pazarda çok sayıda seyyar satıcı göreceksiniz. Bununla birlikte yerel mutfakların yanı sıra dünya mutfağından lezzetler sunan restoranlar da mevcut. Yemek kültürlerinin en baskın unsuru baharatlar. Özellikle ‘garam masala’ adlı çeşni, neredeyse tüm yemeklerde kullanılır. Acılı, baharatlı ve et ağırlıklıdır. Pilav olmazsa olmazdır. Yemekten sonra, şeker ve kakuleyle kaynatılmış, tatlı, hoş kokulu yeşil çayla midenizi dinlendirebilirsiniz. 

DÜĞÜNLER VE TÖRENLER

Pakistan’da düğün merasimleri ve Pakistan-Hindistan sınır kapısında her akşam gerçekleştirilen törenleri  görmeden dönmeyin. Pakistan’la Hindistan arasındaki tek sınır kapısı olan Wagah Sınır Kapısı her akşam ayrı törene ev sahipliği yapıyor. İki ülkenin askerleri karşı karşıya geliyor. Askerler “Pakistan Zindabar” yani “Çok yaşa Pakistan” sloganlarıyla sert ve hızlı adımlarla sınır kapısına doğru ilerliyor. Askerler yine sert bir şekilde selamlaştıktan sonra, bayrakların alınması ve kapıların kapanmasıyla tören sona eriyor. 

Lahor Kalesi

İlk görülmesi gereken önemli bir tarihi eser. Ekber Şah tarafından yaptırılmış, Kalenin mimarisi ve süslemeleri diğer kalelerden çok farklı. Moğollar fillerle savaştığı için kapısı fillerin geçeceği gibi yapılmış. Sütunlar da fil bacağı formunda. Süslemelerinde de yine fil figürleri oldukça yaygın. 

Görkemli Padişah Camii

Dünyanın en büyük beşinci, Pakistan’ın ise en büyük ikinci camisi. Babür İmparatoru Alemgir Şah tarafından yaptırılan görkemli camii 100 binden fazla cemaat kapasitesine sahip. Tuğla duvarlarla çevrilmiş, dört köşesinde dört minaresi bulunan, ortası bahçe olarak bırakılan cami, Sih ve İngiliz sömürgesinde iken askeri merkez olarak kullanılmış. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki caminin girişinde, Muhammed İkbal’in kabri var. 

Pakistan Minaresi

Çok geniş bir park içinde yer alan minare şehrin de sembolü durumunda. Pakistan’ın kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Ali Cinnah’ın bağımsızlık bildirisini okuduğu  tarihi konuşmaya ev sahipliği yapmıştır. 

Lahor Müzesi

Pakistan’ın yaklaşık 5 bin yıllık tarihinin sergilendiği Lahor Müzesi, Pakistan tarihine ışık tutuyor. 18 ayrı galeri var ve günde yaklaşık 5 bin kişi ziyaret ediyor. Müzeyle birlikte Altın Camii, Sunehri Mescidi ve Keşmir Pazarı ve İnci Cami’yi dolaşabilirsiniz. 1635 yılında tamamlanan İnci Camii, bembeyaz mermerlerden yapılmış.

Vezirhan Camii ve Aynalı Saray

Vezirhan Camii, kentin tarihi bölgesinde, Delhi Geçidi’nin birkaç yüz metre ilerisinde bulunuyor.  Pakistan’ın en güzel camisi olarak gösterilen yapının üzerindeki işlemeler herkesi büyülüyor. Lahor Kalesi içinde bulunan Aynalı Saray ise binlerce ayna ve cam kullanılarak yapılmış. Aynaların yanı sıra boyamalar ve beyaz mermerler dikkat çekiyor.  

Old City

İnanılmaz, rengârenk bir yoğunluğu olan Old City’nin birçok kapısı var. Bunlar, Delhi, Batı, Kaşmir ve Şah-ı Alem kapıları en meşhurları. Kent merkezinde yer alan hayvanat bahçesi, Cinnah Bağı ve alışveriş merkezleri kentin diğer gezilecek noktalarından…

Haftanın Etkinliği

Kültür Bakanlığı’nın 12 Aralık’ta, ‘Tatil Herkesin Hakkı’ ve ‘Yerinizi Şimdiden Ayırtın’ sloganlarıyla başlatacağı ‘Erken Rezervasyon Kampanyası’ iç turizmi hareketlendirecektir. Tüm detaylarını turna.com’dan takip edebileceğiniz kampanya, 31 Mayıs’a kadar sürecek. 

Dikkatimi Çekenler

İngiliz sömürgesininderin etkileri,

Uçakta telefonla konuşanlar, 

Doğal yapısından dolayı tozlu bir şehir olması, 

Trafiğin soldan akması,

Çok sayıda motosikletli ve  bisikletli yolcu,

Geleneksel kıyafetlerdeki atlı polisler,

Saç ve sakalını kırmızıya boyayan adamlar,

Yapılarda fil figürlerinin yaygın olması,

Her tarafı süslenmiş  muhteşem kamyonetleri,

İçi ve üstü dolu öğrenci servisleri,

Hint filmleri ve dizilerinin popülerliği,