arzu.akyol@aksam.com.tr
İstanbul Gültepe’de genelde dar gelirli ailelerin çocuklarının okuduğu Gültepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi zoru başardı ve büyük bir başarıya imza attı. Kendi tasarladıkları paketleme ve yerleştirme robotuyla Türkiye’deki şampiyonaya katıldıklarında, “Bunlar bir şey yapamaz” önyargılarıyla da mücadele etmişlerdi. Ama bu önyargıların hepsini yıkarak Robert Kolej, Darüşşafaka, Hisar Okulları, Kabataş Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi gibi önemli eğitim kurumlarının da bulunduğu 44 okulu geride bırakıp şampiyon oldular. Bu şampiyonluk Amerika vizesi demekti. “Gültepe Robotics Takımı”, New York’ta FIRST vakfının düzenlediği, NASA'nın da sponsor olduğu dünyanın en prestijli robot yarışmalarından biri olan “First Robotics Competition”a katılmaya hak kazanmıştı. Mentor öğretmenlerinin kılavuzluğunda gece gündüz çalışarak ikinci robotları “Gultepe Robotics Team 6415” i tamamladılar ama bir sorun vardı. Para yoktu. Bu yokluk da tıpkı diğer imkânsızlıklar gibi Gültepeli gençleri yıldırmadı. Basında yer alan birkaç haberden sonra Türkiye’den ve Amerika’dan yüzlerce vatandaş sponsor oldu. Kâğıthane Belediyesi kafilenin uçak biletlerini aldı. Yeme, içme ve konaklama giderleri de sponsorlar tarafından karşılanınca Gültepe Robotics yola çıktı. 6-9 Nisan 2017’de yapılan yarışmada farklı ülkelerden gelen 48 takımla mücadele eden gençler Amerika’dan 2 ödülle döndü. Çeyrek finale kadar çıkan ancak aynı takımda oldukları diğer iki okulun robotlarında sorun yaşanması nedeniyle elenen Gültepe Robotics, “En İyi Takım Ruhu” ödülünü aldı. İlk kez bu yıl yarışmaya katıldığı için "çaylak takım" olarak yarışan ekip, "En Yüksek Puan Alan Çaylak" ödülünün de sahibi oldu. Amerika’dan döner dönmez okullarında ziyaret ettiğimiz gençler ve öğretmenleri bakın neler anlattı…
ÖĞRENCİLERİMİZLE GURUR DUYUYORUZ
Burhan Şengün, Dilan Yurul, İlker Özman, Birol Kama, Mustafa Akbaş, Veli Akdoğan, Mustafa Kemal Özdeş, Tarık Vural… “Gültepe Robotics Takımı”nın mentor öğretmenleri yani gizli kahramanları… Gece gündüz demeden çalışıp gerektiğinde ceplerinden harcayarak destek olmuşlar çocuklara. Burhan Şengün’e veriyoruz sözü. “Bizim için yarışmadan çok süreç değerliydi. En önemli kazanımlarımız, öğrencilerin multi disipliner çalışma bilinci ve özgüven kazanmaları, bilim ve teknolojinin insan hayatındaki yerini canlı olarak yaşamalarıydı. Şimdi 5 yıllık bir stratejik planımız var. Bu süreçte kendileri mezun olacak ama onlardan sonra gelecek arkadaşları bu vizyona devam edecek. Hepsiyle gurur duyuyorum.” Mustafa Kemal Özdeş, “Öğrencilerime hep ‘Hayalleriniz olsun ve buna ulaşabileceğinize inanın. Bir okulun marka değeri olmasını sağlayan öğrencilerdir. Siz inanırsanız bizim okulumuz da bir marka olur' dedim. İşte bu başarı bunun bir ispatı. New York’ta, İstiklal Marşı’nı üç Türk takımıyla birlikte okumak gurur vericiydi” diyor. Müdür Baş Yardımcısı Metin Zengin, “Öğrencilerimizle birlikte okulumuzun da ufku genişledi. Eskiden kötü bir imajımız vardı. Ben 27 yıl önce bu liseye tayin olduğum zaman ‘İşin çok zor. Tayinini bir an önce aldırabilirsen mutlu olursun’ demişlerdi. Dinlemedim. İyi ki de dinlememişim. Öğrencilerimle gurur duyuyorum” sözleriyle anlatıyor duygularını.
“GÜLTEPE ROBOTİCS” TİMES SQUARE'DE
Amerika’da yaşayan Türkler de yarışmaya çok ilgi göstermişler. Bilim temalı bir yarışmada İstiklal Marşı’nın okunması onşarı çok duygulandırmış. Yarışma sonrasında da bir jest yapıp Times Square billboard’larında bir hafta boyunca “Gültepe Robotics Takımı”nı tebrik eden bir ilan vermişler.
ÖDÜLLERİ ANKARA’NIN BAĞLARI'YLA KUTLADILAR
“Gültepe Robotics Takımı” Amerika’da ödülleri Ankara’nın Bağları türküsü ve İzmir Marşı’nı söyleyerek kutlamış. O kadar coşkulularmış ki ve o kadar renk katmışlar ki yarışmaya takımın ödülleri anons edilirken sunucu “Herkes şimdi kulaklarını kapatsın” diye espri yapmış.
BAŞARISIZ ÇOCUK YOK, İMKÂN VERİLMEYEN ÇOCUK VAR
Okul Müdürü Tuncay Otay da çocuklarının kazandığı bu başarıdan dolayı oldukça gururlu. “Burası köklü olmasına rağmen olumsuz algı probleminden dolayı talihsizliklerini kıramamış bir okul. Ama şunu gördük ki inandığınız, emek verdiğiniz zaman çok güzel sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Biz de çocuklarımızla ve hocalarımızla bir hayale inandık, emek verdik ve başardık. Mentor öğretmenlerimiz, hiçbir karşılık beklemeden, kısıtlı atölye şartlarımızda, gece yarılarına kadar çocuklarla çalıştı. Gerektiğinde ceplerinden para harcadı. Her biri bir meşale, bir ışık oldu. Okulumuzla ilgili olumsuz algıları kırıldı, diğer öğrencilerimize güzel bir örnek oldu. Meslek liselerinde de çok güzel işlerin yapılabileceğini, bu tür yarışmalarda çok büyük ekonomik imkânlara sahip kolejleri bile geride bırakabileceklerini gösterdi çocuklarımız. Ve bir kez daha gördük ki başarısız çocuk yok, imkân verilmeyen çocuk var. Eğitimde fırsat eşitliği çok önemli. Bu çocuklara dokunduğunuz, fırsat verdiğiniz, elinden tuttuğunuz, bir kapı açtığınız zaman neleri başarabileceklerini, içlerinde nasıl bir cevher taşıdıklarını görebiliyorsunuz. Bu süreçte bize destek olan tüm sponsorlarımıza, manevi desteklerini esirgemeyen İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’müze, basınımıza, mentor öğretmenlerimize, öğrencilerimize, her türlü iletişimizi sağlayan okulumuz çalışanlarından Neşe Aytekin’e teşekkür ediyoruz.”