Güle güle Oya abla

ONUR AKBAŞ
onurakbastde@gmail.com

Bizim kuşağın ablaları vardı. Mahallenin abilerinin paylaşamadığı, bizim de adını koyamadığımız bir hayranlıkla onlarla bir kelime olsun konuşmayı lütuf kabul ettiğimiz. Hani şu çocukluk aşklarımızda dahi onların özelliklerini farkında olmadan ve aradığımızı bilmeden aradığımız. Ağızlarında sakız ağır parfüm kokularıyla sokaktan geçerken kupon biriktirmenin ne olduğunu onlardan öğrendiğimiz. Anne ve babalarımıza açamadığımız ilk çocuksu masumiyette aşklarımızı onlara anlattığımız sırdaşlarımız. Şair’in “Fahriye Abla” şiirinde somutladığı içleri fırtınalı, ruhları kederli ama yüzleri güleç komşularımız. Bunlardan biriydi,  55 ekranlık televizyonumuza konuk olan o filmlerin Oya Aydoğan’ı. Ne oldu be abla? Bu kadar mı umudunu kestin şimdi ıssızlaşan sokaklarımızdan? Bu kadar mı yıldın aşkı o uğurda kadın ve çocuk öldürmek olarak algılayan hoyratlardan? Gittin ve bütün çocuklar evlere kapandı? Delikanlılar mı? Ortada gölgeleri bile yok!   

İKİ DİZİ ÖNERİSİ

Her ne kadar TLC bu boşluğu doldurmaya kalksa da CNBC-e’den sonra beğeniyle izlenen yabancı dizi verimliliği Türkiye ekranlarında ciddi bir düşüş yaşadı. Bu meseleye kulak verecek TV yöneticilerine tavsiyem: Korku türünün post-apokaliptik (kıyamet sonrası) ve apokaliptik (kıyamet) türünde bazı dizilerini korku severlerin hem ekranına hem de gündemine getirerek bu meseleleri karamsarlıkla ve bilişim teknolojisine sataşmakla geçiştiren senaristlere ufuk açma noktasında kurgusal bir fayda sağlanabilir. Bahsini ettiğim tarzda bu yıl ekrana gelen iki diziyi korku severlere ve senaristlere tavsiye ederim. Bunlardan birisi USA Network’ta ekrana gelen sonu gelen ve kolonilere hapsedilen insanlığın yaşama ve yaşatma adına isyanı etrafında gelişen “Colony” isimli dizidir. Bir diğeri ise “Second Chance” isminde yeniden diriltme adına Tanrılık oyununa soyunan iki bilim adamının ölüleri diriltmek üzere yaptıkları çalışmanın nasıl korkunç bir macera ile başlarına patladığının anlatıldığı bir FOX dizisi. 

TRT VE DÖNEM DİZİLERİ

Bilindiği gibi TRT dönem dizileri konusunda hem teknik hem senaryo hem de konu bakımından rakipsiz bir kanal. “Sevda Kuşun Kanadında” isimli dizi de seksenli yılları bir başka perspektiften alan yeni bir dönem dizisi.