Güle güle kaptan yolun açık olsun

ŞENAY KÖŞDERE
senay.kosdere@aksam.com.tr

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, bugün sonsuzluğa uğurlanıyor. Türkiye Mustafa Koç'u samimi, aydınlık, vizyoner ve kolundaki “Kayıp Balık Nemo” dövmesiyle biraz da çocuk ruhlu biri olarak hatırlayacak... 

Rivayete göre Vehbi Koç'a sormuşlar, "Oğlun trilyonluk tekneyle gezerken sen neden hâlâ Ford Taunus'a biniyorsun?” diye. “Ben” demiş, “Fakir bir bakkalın oğluyum, o ise koskoca Vehbi Koç'un oğlu…” Bu küçük anekdot doğru mu şehir efsanesi mi bilmiyorum ama Mustafa Koç, hem koskoca Rahmi Koç'un oğlu hem de koskoca Vehbi Koç'un torunuydu. Koca bir holdingin de patronuydu. Bir noktadan sonra tüm bunlar anlamını yitiriyor. Hayatın boyunca yolunun kesiştiği ya da bir şekilde yaşamına dokunduğun insanlar arkandan ne söylüyorsa, o kalıyor geriye. Gerçek o oluyor. Mustafa Koç çok insanın hayatına dokundu. Evinde ekmek, okulunda kitap, duvarında sanat oldu. İşte bu yüzden perşembe gününden bu yana Türkiye varlıklı bir holding patronunun değil, ülkesi için yatırım yapan, on binlerce kişiye istihdam sağlayan, eğitime gönül vermiş, sanat için grubun imkânlarını seferber etmiş bir girişimcinin yasını tutuyor. Türkiye Mustafa Koç'u samimi, aydınlık, vizyoner ve kolundaki “kayıp balık Nemo” dövmesiyle biraz da çocuk ruhlu biri olarak hatırlayacak... 

SUALTI SERGİSİ AÇACAKTI

Mustafa Koç tam bir deniz tutkunuydu. Sık sık Ege’de dalıyor, yılda iki üç kez de dalmak için Mısır’a, Filipinler’e ve Maldivler’e gidiyordu. Hem 35 yıllık dalgıç hem de iyi bir sualtı fotoğrafçısı olan Koç, geçtiğimiz haziran ayında sualtı tutkusunu şöyle anlatmıştı: “Dalmak benim için meditasyon gibi... Üç boyutlu bir dünya orası…  Oradaki dinginlik, huzur ve deniz canlıları çok etkileyici… Dalmayınca özlediğim oluyor.” Deniz sevgisini kızlarına da geçirdiğini vurgulayan Koç, eşinin de iyi bir dalgıç olduğunu ama dalmayı sıkıcı bulduğunu söylemişti. Koç, bir sualtı fotoğraf sergisi ve kitap hazırlamayı da planlıyordu.

KOLUNDAKİ DÖVMENİN SIRRI

Mustafa Koç’un iki kolunda iki ayrı dövme de deniz sevgisinin altını çiziyor. Dövmelerin ikisi de balık şeklinde. “EMAC” harflerinin balık şeklinde sıralandığı ilk dövme Koç’un büyük kızı tarafından tasarlanmış. Harfler tahmin edileceği üzere Mustafa Koç’un çekirdek ailesini yani kızları Esra’yla Aylin, eşi Caroline ve kendi ismini simgeliyor. Diğer kolundaki mercan renkli balık ise Koç’un kızlarının çok sevdiği filmin kahramanı Kayıp Balık Nemo.

Twitter’la başa çıkamadı ama Instagram’ı sevdi

Mustafa Koç başta sosyal medyaya mesafeliydi. Bir söyleşisinde de “Anında 60-70 takipçi geldi. Herkese cevap yetiştirmek gerçekten zor. Başa çıkamam diye kapattık. Başka bir isimle hesap açtık. Onu da genellikle Türk ve dünya basınını takip etmek için kullanıyorum” demişti. Twitter’da aktif olmayan Koç, fotoğraf paylaşım platformu Instagram’ı ise çok sevdi. Kısa sürede 50 bin takipçiye ulaştı. Fotoğraf hobisiyle tanınan, sırf goril fotoğrafı çekmek için Ruanda’ya kadar gidebilen Koç, çektiği fotoğrafları paylaşıyordu. 


EVDEKİ GARSON ONU FENERBAHÇELİ YAPTI 

Koç’un spor sevgisi sadece dalışla sınırlı değil. Golf, binicilik, havacılık Mustafa Koç’un vazgeçmediği diğer spor dallarıydı. Özellikle golfe ciddi mesai harcayan ve hemen hemen her turnuvaya katılan Koç, İstanbul Golf Kulübü’nün başkanlığını yürüttü. Mustafa Koç kardeşi Ali Koç kadar olmasa da futbola da meraklıydı. Ancak Mustafa Koç, iyi bir Beşiktaşlı olan babası Rahmi Koç’a rağmen Fenerbahçe’yi seçti. Rahmi Koç, anılarını anlatırken evlerinde çalışan garsonun oğulları Mustafa ve Ali’yi  gizli gizli Fenerbahçeli yaptığını ifade etmişti.  


VEHBİ BEY “ÇOK HARCIYORSUNUZ” DERDİ

Koç Holding, yıllardır Türkiye’de sanatla anılan grupların başında geliyor. Mustafa Koç her fırsatta, grup olarak yalnızca ekonomik kalkınmaya değil, kültürel ve sanatsal kalkınmaya da önem verdiklerini söylüyordu. 2007’den bu yana Türkiye’nin en önemli sanat etkinliklerinden olan İstanbul Bienali’nin ana sponsoru olan holding, geçen yılsonunda bu sponsorluğunu 10 yıl daha uzatma kararı aldı. Mustafa Koç gazetecilerle birlikte Bienal’i gezerken, bir ülkenin kalkınmışlık göstergesinin sadece ekonomik gücü olmadığına, bilim, sanat ve edebiyatın da önemli göstergeler olduğuna dikkat çekmiş, “Çağdaş sanatı, özgür düşünceyi ve farklı bakış açılarını da temsil etmesi nedeniyle çok önemli buluyoruz” demişti. Koç, bienal turu esnasında bir de şaka yaparak, dedesi Vehbi Koç’un bu çapta bir organizasyonu takdir edeceğini, ama aynı zamanda “Çok para harcıyorsunuz” da diyeceğini söyleyerek herkesi güldürmüştü. 

MÜZEYİ GÖREMEDİ

Mustafa Koç’u İstanbul Bienali kadar heyecanlandıran bir başka konu da 2017 yılında Dolapdere’de Eski Otokoç Servis binası yerine açılacak Çağdaş Sanat Müzesi’ydi. Ne yazık ki Mustafa Koç, Vehbi Koç Vakfı’nın dev Çağdaş sanat koleksiyonun sergileneceği müzeyi göremeyecek.