Göz altı morluğuna alerji neden olabilir

Dr. NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Sayın Dr. Neslihan DOLAR

GÖZ ALTI MORLUĞUNUN ÇARESİ VAR MIDIR?

Gözaltım yüzümün diğer bölgelerine göre daha koyu ve mor. Hep yorgun görünüyorum. Makyaj yapmadığımda hasta mısın diye soruyorlar ve hep makyajla kapatmak zorunda kalıyorm. Acaba gerçekten hastamıyım diye soruyorum kendime.  Bu yüzden çok mutsuzum. Nedeni nedir ve tedavisi var mıdır doktorum?

Sevgili Ece Hanım,

GÖZ ALTI MORLUĞU BİR HASTALIK BELİRTİSİ OLABİLİR

Gözaltı morluğu erkek kadın pek çok insanın dert edindiği konulardan biridir. Sadece kozmetik bir sorun olmayıp aslında bir sağlık problemidir. Göz altındaki morluk ve koyuluk bazı hastalıkların bulgusu olabilir sıklıkla genetik yani yapısal olarak rastladığımız bu durum bazen de metabolik hastalıklar, böbrek hastalıkları, demir eksikliği gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca göz altı morluğu kişinin allerjik olduğunun bir bulgusu da olabilir. Allerjik yapısı olan çockuklarda ve yetişkinlerde göz altlarında mor bir hare ve çizgilenme  dikkat çeker. Astım, mevsimsel rinit, saman nezlesi, atpik dermatit gibi allerjiyle ilgili olan hastalıklarda da bu bölgenin dolaşımı ve kanlanması bozulunca morluk ve koyu bir renk görülür. Yoğun stres ve uyku düzensizikleri de göz altı morluğunun diğer nedeneleri arasında sayılmaktadır.  Uykusuzluk ve yoğun çalışma temposunda cilt daha soluklaşır,  göz altındaki toplardamarlar daha belirgin hale gelir. Yaş ilerledikçe kolajen lifleri yani bağ dokusu inceldiği için gözaltı derisi saydamlaşır ve var olan koyulaşma daha belirgin hale gelir. Göz çevresi makyajını çıkarırken fazla bası uygulamak ve göz çevresini fazla ovuşturmak da vücudumuzun en ince derisine sahip olan göz altı bölgesinin altındaki damarların zedelenmesine deri altına kan sızmasına dolaşımın aksamasına ve bu bölgelerin daha mor görünmesine neden olacaktır. O nedenle öncelikli olarak göz altı morluklarının tedavisinde nedene yönelik davranılmalı uyk düzenine diikkat edilmelidir. Makyajlarınızı çıkarırken yumuşak temzileycilerle ovuşturmadan nazik hareketlerle temizlemeli bölgenn dolaşımının rahatlaması için soğuk masajlar yapmalısınız. Zaten ince olan göz altı derisi yaşla daha inceldiğinde biz dermatologlar o bölgelere tedavi amaçlı yenileyeci yöntemlerle destek oluruz. Göz altı ve çevresine uygulanacak radyofrekans veya fokuslu ultrason sistemleri bölgedeki kollagenleri uyararak cildin kalınlaşması ve yenilenmesine destek olacaktır. Yine PRP ile bu bölgeye büyüme faktörleri, tamir hücreleri, mezoterapi yöntemiyle morluk giderici ve sıkılaştırıcı vitamin ve mineraller cilt altına enjekte edilerek sıkılaşma ve yenilenme sağlanabilmektedir. Göz altındaki sorun morluk değil de pigmentasyona bağlı ise thulium lazer ile sorun giderilir. Ayrıca daha yüzeyel lekelerde göz çevresi peelingleri de kullanılabilir. Göz altındaki çukurlanamalar da ışık kırılmasına yol açarak bu bölgenin daha mor ve koyu görünmesine kişinin bakışlarının daha yorgun algılanmasıa sebep olur. Çukurlanmayla birlikte olan morluklarda biz hyaluronik asit ve morluk giderici aminoasitleri birarada bulunan dolguları kullanarak bir yandan bu bölgdeki çukuru tedavi ederken bir yandan da göz altının daha canlı ve aydınlık görünmesini sağlayabiliyoruz. Sonuç olarak göz altı morluğunu tedavi ederken önceliğimiz nedenleri belirlemek ve morluk ve çukurlanmanın derecesne göre alternatif tedavilerden kişiye en uygun olanı belirlemek ve uygulamak olmalıdır. 

Sayın Dr. Neslihan DOLAR

BAHAR GELİNCE KAŞINIYORUM

Her sene bu mevsimde kollarımda ve yüzümde kaşıntı ve kızarıklık oluyor. 

Özellikle el sırtım çok kaşınıyor ve kaşıyarak yara yapıyorum Neden olabilir ve ne yapabilirim?

Sevgili Emine Hanım,

ALERJİ MEVSİMİ BAŞLADI

Bahar aylarında güneş allerjileri özellikle güneş gören bölgeler olan yüz eller ve kollarda görülür. Şiddetli kaşıntı ve kızarıklıklar bazen de kabarma hatta su kabarcıkları oluşabilir. Güneş allerjisi olan bireylere mutlak güneş koruma öneriyoruz. Sistemik iğne ve alerji hapları ekzema kremleri tedavide kullanılmaktadır.  Kaşıntı önleyici bazı kremler güneşe duyarlılık yaptığı için tercih edilmez. Güneşe çıkmadan yarım saat önce mutlaka güneş koruyucu kremler kullanmalısınız. Güneşe çıkmak sadece tatildeki deniz kenarlarında değil sokaktaki, balkondaki, penceredeki, arabadaki  güneş de sizi etkiler. Dolayısıyla güneş allerjisi olan bireyler bahar aylarında düzenli olarak güneş koruyucu hap ve kremlerini dışarı çıkmasalar da ihmal etmemelidirler.  

Sorularınızı instagram/drneslihandolar ve  neslihandolar@gmail.com  hesabına gönderebilirsiniz.