Görülecek en güzel masal

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Aşk şehri olan Venedik’in en güzel zamanları geldi çattı. Sokaklar rengârenk kostümler ve maskelerle donandı. İşte size renk cümbüşü içinde bir Venedik Karnavalı…

Kimilerine göre aşk şehri olan Venedik bilindiği gibi rengarenk karnavalıyla da çok meşhur. Her yıl İtalya’nın Venedik şehrinde düzenlenen karnavalın en dikkat çeken tarafıysa müthiş bir işçiliğe sahip maskelerdir. Aslında maskelerin anlamı çok eskilere dayanır. Kutlamaların ilk yıllarında maske, sosyal sınıf ayrımlarını ortadan kaldırmak için kullanılan bir araçken zamanla karnavalın vazgeçilmezi olur. Ocak, şubat ve mart aylarının gelmesiyle Venedik sokakları bir anda rengârenk bir şenlik alanına dönüşür. 

ESKİ ZAMANLARI HATIRLAYIN

Maskelerin öneminden bahsetmişken bir diğer dikkat edilmesi gerekense, kostümlerdir. Morlu sarılı kadifeden pelerinler, tüllü şapkalar, pullu payetli elbiseler… Üstelik sadece halk değil, turistler de özel kostümleriyle bu rengahenk cümbüşlü şenliğe katılır. Şehirde eğlencenin yanı sıra eski zamanlarda yaşıyormuş hissine kapılmanızsa kaçınılmaz. “Mutlaka karnavalı görmem gerekiyor” diyorsanız, aylar öncesinde rezervasyonlarınızı yaptırmanızı tavsiye ederiz. Zira son ana bırakılırsa yer bulamayabilirsiniz. 

Gizemli Venedik maskelerinin hikayelerini biliyor muydunuz?

Venedik maskeleri hakkında söylentiler çok. Yukarıda da bahsettiğim gibi kimileri sosyal stadü için kullanıldığını söylese de kimileri Venedik nüfusunun yarısının ölümüne sebep olan veba salgını sırasında, hayatta kalan hastalıklı insanların kendilerini gizlemek için maske taktığını söyler. Venedik halkı ise bu efsanelerden ziyade maskeleri eğlenmek amaçlı taktıklarını, karşılarında kim olduğunu bilmeden dibine kadar eğlenceyi yaşamak için kullandıklarını anlatır. Hal böyle olunca maskelerin bir şekilde halkla bütünleşip simge haline gelmesi kaçınılmaz olur. Tüm bu maskelerin ortak özelliklerine değinecek olursak, aradan geçen yüzyıllara rengahenk ifadelerininhiç kaybolmaması.Peki, gelelim maskelerin yapımına. Bu harikaları kim, nasıl yaratıyor? Öncelikle iki tip maskenin yapıldığını bilmekte fayda var. Biri gözümüze güzel, bebeksi gelen el işçiliğiyle yapılan porselen maskeler, diğeri normal plastikten yapılan maskeler. “Nasıl ayırt edeceğiz” diyorsanız, çok kolay. Porselen maskeleri İtalyan ustalar elleriyle yapıyor ve maskelerin içine İtalyan bayrağı mührü basılıyor. Gerçek porselen maske istiyorsanız bu mühre dikkat ediniz. Diğer plastik maskelere sahip olmak zor değil aksine her yerde bulmanız mümkün.