Gloria: Yakalar beyaz akıllar kurnaz

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Yayıncılık alanında çalışan bir grup insanı odağını alan Gloria; günümüz beyaz yaka hayatını tüm trajikomikliğiyle gözler önüne sürüyor. Tiyatro yanetki’nin sahneye taşıdığı oyun dinamik bir reji ve akılda kalan performanslar sunuyor.

Tiyatro yanetki’nin prömiyerini geçen hafta yaptığı oyunu Gloria bir beyaz yaka eleştirisi… Oyun, yayıncılık sektöründeki birbirinden kurnaz çalışanların olduğu dünyayı gözler önüne sererken; abartıya kaçmamayı başarıyor. Gloria, daha gerçekçi ve derin bir metin. Amerikalı yazar Branden Jacobs-Jenkins’in kaleme aldığı ve Pulitzer’e aday gösterilen oyunu Serkan Üstüner yönetiyor ve rejide oldukça iyi bir iş çıkarıyor.

SOĞUK SAVAŞ

Uzun yıllardır aynı dergide çalıştıkları arkadaşları Gloria’nın verdiği partiye en “içki sever” arkadaşları Dean katılmış; kalan çalışanlar ise partiyi geçiştirmişlerdir. İlerleyen dakikalarda Dean’in partiye katılmasının sebebinin de içkiyi Gloria’dan daha çok sevmesi olduğunu anlamakta gecikmeyiz. Derken 4 kişilik ofis odasında bir soğuk savaş başlar. Aslında aralarında hiç bitmeyen bir soğuk savaş vardır dersek de yanılmış olmayız. Birbirlerine üstünlükler taslamaktan çalışmayı unutan bu dört çalışanın her biri hırslı, yanındakini harcayacak kadar kendini öne çıkarmaya hevesli çalışanlardır. 

OLMAZSA OLMAZLAR

Her birinin bağlı olduğu editörler de “yönetici” olmanın gereğini yerine getirerek; örneğin stajyerleri tanımamakta, özel işlerini altında çalışan editör yardımcılarına yaptırmakta, meşgul olmadıkları zamanlarda bile meşgul olduklarını ileri sürmektedir. Tam da içinde bulunduğumuz hayata ve iş yaşamına ayna tutan; ellerindeki Starbucks kahvesiyle dünyayı değiştirebileceğini düşünen beyaz yakalılara ve onları böyle davranmaya mecbur eden düzene söyleyecekleri olan bir oyun Gloria… Oyun, adını yıllardır çalıştığı kurumda kimseden sevgi görmemiş, kendini sadece işine adamış ve adadıktan sonra ihanete uğramış hisseden Gloria’dan alsa da aslında o ofisin içine hapsolmuş ve kibar, alçakgönüllü olmak nedir unutmuş tüm çalışanların hikayesini anlatıyor...

HARİKA PERFORMANSLAR

Gloria’da öne çıkan şeylerden biri de kuşkusuz oyuncu performansları. Her bir oyuncu birden fazla karakteri akılda kalıcı performansla canlandırıyor. Dean’in değişimini başarıyla sahneye koyan Murat Eken, Kendra ve Jenna’da harikalar yaratan Evrim Doğan, Ani, Sasha, Callie’den farklı kadınlar yaratmayı başaran Sinem Reyhan Kıroğlu, stajyer Miles’da ve yeni yetme yönetici Rashaad’da parlayan Kutay Kunt, Gloria ve Nan’de Tuğçe Tanış ve Lorin’de Tayfun Yılmaz çok iyiler. Hepsine tebrikler.

Gloria, sezon boyunca Toy İstanbul’da sahnelenmeye devam edecek. En yakın gösterimler 2 ve 3 Ekim akşamı olacak. Kaçırmayın