Giyilebilir teknolojiler spor dünyasının yakın markajında

BAHAR AKGÜN

bahar.akgun@platinonline.com

Sporcuların kondisyonlarını artıran giyilebilir teknolojilerdeki son trendleri araştırdık…

LumiWave’s Infrared Light Therapy

2016 Rio Olimpiyat Oyunları, profesyonel atletlerin sağlık kondisyonlarını adım adım ölçen giyilebilir teknolojileri gün ışığına çıkardı. ABD’li jimnastik ekibi, küçük kas ve eklem ağrılarını tedavi etmek için LumiWave’s Infrared Light Therapy adındaki cihazdan yararlandı. Kızıl ötesi ışınlar yayan cihazın bu özelliği, kan akışına yardımcı olmanın yanı sıra kısa süreli ağrı kesici etkisi sağlıyor. 

Vert Wearable Jump Monitor ve Solos

ABD Bayan Milli Voleybol Takımı ise olimpiyatlarda Vert Wearable Jump Monitor’ü kullandı. Formalara takılan cihaz sayesinde oyuncuların ne kadar yükseğe, ne kadar uzağa ve ne sıklıkta zıplayabildikleri ölçümlendi. Atletizmde de kullanılan bu cihaz, atletlerin aşırı performans sarf ederek enerji kaybetmesini önlüyor. Öne çıkan bir diğer konu ise 

Bisikletçilerin Solos akıllı gözlüklerini kullanmasıydı. Gözlüğün en önemli özelliği kalp atışı, ritim ve mesafe 
gibi bilgileri eş zamanlı olarak sunması...

Tritonwear

Sporculara özel tasarımlarıyla dikkat çeken teknoloji şirketi Tritonwear’in yüzücüler için geliştirdiği Tritonwear adlı cihaz, yüzücü gözlüğünün arkasına takılıyor. Antrenman sırasındaki hızı, kulaç hızı, attığı kulaç sayısı, dinlenme süresi, su altında katettiği mesafe ve toplamda ne kadar yüzdüğü gibi değişkeni ölçümleyen Tritonwear, gerçek zamanlı verileri yüzücü koçunun akıllı telefonuna gönderiyor.

Athos

Bu konuya verilebilecek bir diğer başarılı örnek ise Athos performans kıyafeti… Dhananja Jayalath ve Christopher Wiebe, vücutlarını toparlamak istemelerine karşın özel bir hoca tutamadıkları için çözümü Athos'ta bulmuş. Athos, vücut hareketlerinizi analiz ediyor. Kas çabasını, kas aktivitesini, kalp atış hızını, nefes alma sıklığını, yinelemeleri, sağ-sol dengesini, tempoyu ve formu ölçebiliyor.