Gittikçe acımasızlaşan sisteme nasıl uyum sağlarsınız?

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Dot Tiyatrosu’nun yeni oyunu Nefesinizi Nasıl Tutarsınız, tiyatronun sahnelediği ikinci Zinnie Harris oyunu. Oyun, Murat Daltaban ve Köksal Engür’ü uzun zaman sonra sahneye döndüren oyun olması sebebiyle bile ilgili hak ediyor.

İskoçya’nın başarılı yazarlarından Zinnie Harris’in kaleme aldığı Nefesinizi Nasıl Tutarsınız, kapitalizme ve materyalleşen tüm insanı ilişkilere lafı olan metinlerden. Hatta bu laflardan bazılarını şaşılacak şekilde “bariz” söylemeyi ihmal etmiyor. Oyunun kahramanı Dana üzerinden sistemin çöküşünü anlatan oyunun rejisini uzun zaman sonra sahnede de yerini alan Murat Daltaban üstleniyor.

DUYGUNUN BİLE BEDELİ VAR

Nefesinizi Nasıl Tutarsınız, müşteri ilişkileri konusunda ihtisas yapmış Dana’nın basit ve masum bir gece kaçamağıyla açılıyor. Kendisine geçirdiği gece karşılığı para teklif edilmesiyle ruhu çok incinen Dana; gururun ve duyguların paradan daha geçerli olduğundan emin. Ancak yattığı şeytan hem ona hem de bize bu yeni dünyada duygulara yer olmadığını göstermekte kararlı. Çok kabaca ve hatta şaşılacak derecede açıklıkla her şeyin, her duygunun maddi bir karşılığı olduğunu söylüyor bize Harris. O gecenin sonrasında da pek çok işaret alan Dana, işaretlerin hepsini görmezden gelip kardeşiyle bir yolculuğa koyuluyor.

AVRUPALI MÜLTECİLER

Dana’nın kardeşi ile çıktığı yolculuk boyunca devam eden aksiliklerin ilki bankaların hepsinin kapandığı haberi oluyor. Elinde parası olmadan seyahat etmek bir yana karnını bile doyuramayan ikiliyi Avrupalı mülteciler olarak Türkiye’ye girmeye çalışırken izliyoruz. Aslında manzarayı biz Türk seyirciler -biraz tersinden de olsa- çok iyi tanıyoruz. Adeta tersine dönmüş bir sığınma talebi var karşımızda. Refahlarının hep süreceğini düşündüğümüz Avrupalılar da sıcak yastıklarından olabiliyor ve metin bize dünyanın her yerinde sistemin aynı kokuşmuşlukta olduğunu söylüyor.

EN GÜÇLÜ YANI OYUNCULARI

Pınar Töre ile açılışı yapan ancak daha sonra Gizem Güçlü ile yoluna devam eden oyunda Güçlü’nün de performansı oldukça sağlam. Zaten oyunun bana kalırsa en güçlü tarafı tüm oyuncuların rollerini üstlerine mükemmel oturtmuş olması. Özellikle Köksal Engür ve Murat Daltaban’ı sahnede izlemek büyük 

keyif. Harris’in metnine gelecek olursak; ben seçtiği yolu biraz didaktik bulduysam da bu yolun da sevenleri olacaktır mutlaka.

SİSTEMİN MUTLU SONU YOK!

Nefesinizi Nasıl Tutarsınız, sisteme eleştirisini ve sistemin insani her kırıntıyı nasıl yok ettiğini kahramanını büyük bir acımasızlıkla sınayarak gösteriyor. Mutlu sonların fazlasıyla hayali bir dünyada olduğunun da altını çizercesine bizi de kahramanı Dana’yı da büyük bir çaresizlikle bırakıyor ve evlerimize uğurluyor. Oyunu, her Çarşamba-Pazar arası Dot Kanyon’da izleyebilirsiniz.