endereren@gmail.com
Gençlerde ve sporcularda görülen omuz çıkıklarını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nuri AYDIN ile konuşma fırsatı bulduk.
Omuz ekleminde çıkık nasıl gelişir?
Omuz eklemi çok güçlü kas ve yumuşak dokularla çevrelenmiş olmasına rağmen sıklıkla travmatik dediğimiz (düşme, çarpma...vb) sebeplerden ötürü çıkmaktadır. Bu olay sırasında, bağlarımız ve dokularımız yırtılmakta ve eklem yuvasından çıkmaktadır.
Omuz çıkığı sadece sporcularda mı olur?
Omuz çıkığı yalnızca sporcularda olmaz. Normal yaşantısını sürdüren herkeste olabilir. Ancak sporcularda, aşırı zorlanma nedeniyle daha sık görülebilir. Omuz eklemi yerinden çıktığı zaman omuzun ön tarafında veya arka tarafında bir şişlikle beraber dayanılmaz düzeyde bir ağrı meydana gelir. Bu durumda omuz ve kolu hastanın hareket ettirmesi mümkün olmaz. Böyle bir durumla karşılaşıldığında en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.
OMUZ ÇIKTIKÇA TAHRİBAT ARTAR
Omuz çıkığı tekrarlar mı? Eğer tekrarlarsa tedavisi var mıdır?
Omuz çıkıkları, sıklıkla ilk çıkık 20 yaşın altında olduğunda %90’lara varan oranda tekrarlayıcıdır. Omuzun çıkık sayısı arttıkça omuz eklemi ve çevresinde yapmış olduğu tahribat artar. Bir anlamda ‘yer eder’. Bu nedenle çıkık tekrarlayıcı düzeye geldiğinde mutlaka konunun uzmanına danışılmalıdır. Omuzdaki hasarın derecesine göre farklı tipte ameliyatlar yapılmaktadır.
Omuz çıkığında artroskopik (kapalı) ameliyat nedir?
Artroskopi tekniği eklemin bir kamera yardımıyla görüntülenerek cerrahi işlemin yapılmasıdır. Omuz eklemi çevresinden küçük delikler açılarak bu iş için üretilmiş özel cerrahi ekipman kullanılarak eklemin içindeki bozukluğun giderilmesi bu yöntemle yapılır. Omuz çıkığında yapılan artroskopik ameliyatın ismi ‘Bankart Ameliyatı’dır.
6. AYDA SPORA DÖNEBİLİR
Artroskopik (kapalı) omuz cerrahisinin avantajları nelerdir?
Bu ameliyat tekniğinde kaslara verilen zarar en aza indirilmiştir. Bu nedenle hastaların ameliyat sonrasında günlük yaşantısına ve işe dönüşü daha çabuk olmaktadır. Ameliyat sonrası ağrı daha az olur.
Kapalı omuz çıkığı ameliyatı sonrasındaki dönemi anlatır mısınız?
Bu ameliyat sonrasında sıklıkla hastalarımızı aynı gün taburcu etmekte veya bir gece hastanede misafir etmekteyiz. İlk gün az bir miktarda ağrı olabilmekte, kimi zaman ameliyat sonraı tamemen ağrısız da olabilmektedir. İlk günden itibaren başlanan bir egzersiz programı uygulanmaktadır. 3 hafta omuz askısı kullanımı önerilmektedir. 3. haftadan itibaren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı başlanmaktadır. Artroskopik Bankart ameliyatını geçiren bir hasta 3.ayda omzun tüm hareketlerini rahatlıkla yapabilir. 6. ayda hasta spora dönebilir.
TEKRAR ÇIKMA OLASILIĞI VAR
Tekrarlayan omuz çıkığı nedeniyle açık veya artroskopik ameliyat olan bir kişinin omuzu tekrar çıkabilir mi?
Yapılan cerrahi işlem sadece yırtılan dokularınızın orjinal yerine dikilmesidir. Bu cerrahi işlemler sonucunda %3-20’lar düzeyinde tekrar çıkıkla karşılaşılabilir. Tekrar çıkığın önlenmesi için hastanın ilk 6 -12 ay süresince dikkatli olması gerekir. Hasta ameliyat sonrası tekrar sportif faaliyete dönebilir.