emin.demirezen@aksam.com.tr
Sanata Bi Yer platformu 2015 yılından bu yana genç sanatçı adaylarının çalışmalarını sanatseverlerle buluşturuyor. Bu vesileyle Doğuş Holding Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Bahar Erbengi ile buluştuk.
Bu platform somut olarak gençlere nasıl bir yarar sağlıyor?
2015 yılından bu yana güzel sanatlarla ilgilenen ve bu alanda çalışmaları bulunan genç sanatçı adaylarına Sanata Bi Yer kapsamında Doğuş Grubu’na ait mekânlarda sergileme alanı yaratıyoruz. Sanatın farklı disiplinleri ile ilgilenen genç sanatçı adaylarının çoğunlukla karşılaştığı sergileme alanı sorununa çözüm önerisi niteliğindeki Sanata Bi Yer, aynı zamanda öğrencilerin ekonomik anlamda da faydalanacağı bir platform. Sanata Bi Yer platformu, 900’den fazla üyeye sahip sanatabiyer.com’a yüklenen 3 bin 500’den fazla çalışma ile etkileşimli olarak büyüyor. Bugüne kadar resim, fotoğraf, heykel, baskı-edisyon gibi farklı disiplinlerdeki 600’den fazla çalışmayı sanatseverler ile buluşturduk. Haziran ayından itibaren 40’a yakın Doğuş Grubu mekânımızda sergileme alanlarımızın sayısı 70’i geçti. Birlikte büyüyen bir aileyiz.
İş ile mekânın ortak bir paydada buluşması nasıl sağlanıyor. Hangi özelliklere göre dağılıyor bunlar?
Platformun web sitesi sanatabiyer.com’a yüklenen çalışmalar, aralarında sanat danışmanları, galeri sahipleri gibi önemli isimlerin bulunduğu danışma kurulumuz tarafından incelenerek, yapısına ve dokusuna uygun mekanlar belirlenerek sergileniyor. Doğuş Grubu mekânlarını galeriye çevirdik diyebiliriz bu noktada. Her bir çalışmanın kendine ait bir alana sahip olmasını önemsiyor ve etkileşime gireceği kitleleri göz önünde bulunduruyoruz.
Çalışmaların mekânlarda sergilenmesinden sonra nasıl bir yol izleniyor, ne kadar süre kalıyor?
Üniversite öğrencilerinin çalışmaları Sanata Bi Yer ayıran Doğuş Grubu’nun mekânlarında ortalama 4 ay sergileniyor ve bu süre bittiğinde yeni seçki ile yer değişiyor. Aynı zamanda alışveriş merkezlerinde, sergilerde, festivalde kısa süreli pop-up sergilerimiz ile de yer alıyoruz. Bu yıl ikincisini 22-24 Haziran’da Bomontiada Leica Galeri İstanbul’da düzenlediğimiz platformumuzda yer alan tüm işlerden oluşan karma bir seçkiyi de sanatseverler ile buluşturduk. Bu sergimizde, Türkiye’nin dört bir yanından seçtiğimiz 28 genç yeteneğin 51 çalışmasına ev sahipliği yaptık.
‘Sanata Bi Yer’ platformu Türkiye’deki gençleri tam olarak sizce tatmin ediyor mu?
Gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri ve yeni diyaloglar kurabilecekleri bir yol izliyoruz. Bu yolda üniversite öğrencilerine akademik hayatlarının yanı sıra eğitim sonrasında girecekleri dünyanın kapılarını aralıyoruz.
“Çünkü Sanat Alan İster”
Sanata Bi Yer isminden de yola çıkarsak gerçekten sanatın bir yeri olmalı mı?
Sanat bu alanda eğitim almış veya ilgili izleyenlerin ötesinde hepimiz için toplumsal hayatın içinde bizi besleyen, duygu ve düşünce dünyamıza hitap eden bir olgu. Bu yüzden sanatın toplumdaki yerinin giderek büyümesi gerektiği görüşündeyiz. Sanat ile gelişen bir toplumun gelecek nesillere olan kültür aktarımı hiç şüphesiz daha zengin olacaktır. “Çünkü Sanat Alan İster” kendine ait bir yer ister. Kendini anlatmak ister. Kimi zaman sadece sessiz kalmak ister ama sanat toplumsal değişimlerden etkilenerek her zaman hayatımızda var olmaya devam eder. Sanatın hayatımızda yeri mutlaka olmalı, bu alanlar da çoğaltılmalı…