aysun.yildiz@aksam.com.tr
“Geçmişten Günümüze Şerbetler” adlı kitap Nilgün Tatlı tarafından hazırlandı. İ.B.B Kültür Yayınları’ndan çıkan kitap; 102 şerbet tarifiyle, tarihi bilgiler ve mitolojik anektodlar sunuyor. İşte o şerbetlerden bazıları…
Leylak Şerbeti
Malzemesi: 3 çorba kaşığı leylak kurusu, 3-4 çorba kaşığı toz şeker, 4-5 su bardağı su, yarım limon suyu.
Yapılışı: Suyu çelik bir tencereye koyup kaynatın. Kaynayan suya leylağı koyup ocağı kapatın. Sabaha kadar serin ortamda bekletin. Servis yapmadan önce şekeri ve limon suyunu koyup şekeri güzelce eritin. Sonra süzüp soğuk servis yapın.
Kaba Koruk Şerbeti
Malzemesi: 1 kilo olmamış üzümün (koruk) kevgirde sıkılmış suyu (Eldivenle sıkın elde kaşıntı yapar. Kolaylık diye robottan geçirmeyin çekirdeğinin acısı şerbetin tadını bozar.) 2 veya 2 buçuk su bardağı toz şeker. 5-6 su bardağı su. Üzeri için; 1 çorba kaşığı hafif sotelenmiş dolmalık fıstık.
Yapılışı: Şekeri suda eritip koruk suyu ilave edin. Güzelce karıştırıp soğuduktan sonra sürahiye koyun. Üzerini bir miktar dolmalık fıstıkla süsleyip servis yapın.
Erik Şerbeti
Malzemesi: 500 gram çekirdekleri yumuşak erik, 5-6 çarba kaşığı toz şeker, 4-5 su bardağı su, yarım limon suyu.
Yapılışı: Bir kâsede erik ve limon suyunu da ekleyip eriği biraz ezin. Ağzı kapalı bir kapta buzdolabına koyup sabaha