Geçmişe ışınla bizi Scotty!

Başak Bıçak
basakbicak@gmail.com

Ancak Star Trek o kadar büyük bir hayran kitlesine sahip oldu ki; onlarca bölümün yanı sıra 13 sinema filmini de beraberinde getirdi. Dönemin ABD Başkanı Dwight Eisenhower’ın meşhur doktrininden esinle, 'kimsenin gitmediği yerlere ulaşma' gayesinin 'uzay keşifleri' fikrinde vücut bulduğu Star Trek serisi, bilimsel ve felsefi altyapısıyla da dönemin çok ilerisinde bir dünya yarattığı için günümüzde kullanılan pek çok teknolojinin fikir babası oldu. 40 yıl boyunca hayatına devam eden seri, 2000’lerde eski popülaritesini kaybedip, bilhassa Star Trek: Insurrection  ve Nemesis Star Wars’un son üçlemesinin gerisinde kalınca yeni bir soluğa ihtiyaç duydu. Bu noktada yönetmen J. J. Abrams, Star Trek efsanesini 2009''da yeniden başlattı…

Star Trek (2009)

Star Trek gibi bilimsel tarafı ağırlık basan bir seriyi, ruhuna zarar vermeden yeniden başlatmak büyük bir çaba gerektirir ki J. J. Abrams, en azından ilk filmde bunun altından kalkabildi. Orijinal ekibin tüm karakterlerini kullanarak, yeni hikâyeler yaratma fikrini temel alan yönetmen, hem yıllardır süregelen öyküleri geçerli kılacak, hem de hikâyenin genişlemesine zemin hazırlayacak bir fikirle çıkageldi. Zamanda yaklaşık yüzyıl öncesine giderek, Kaptan Kirk’ün doğum sürecini etkileyecek kırılmanın yaşandığı dönemle açılışını yaptı.  İyi bir başlangıç filmi çeken J.J. Abrams, Star Trek bilimselliğinin yok edildiği ve aksiyona fazla prim verildiği gerekçesiyle eleştirilse de, yeni öyküsüyle beğeni toplamayı başardı.

Star Trek: Into The Darkness (2013)

Eleştirileri pek dikkate almayan J.J. Abrams, hatanın büyüğünü 2. filmde yaptı ve orijinal seri ekibinin yer aldığı Star Trek: The Wrath of Khan’ın yeniden çevirimiyle arz-ı endam etti. filmin bilimsel yönünden dem vuranlar, eski hikâye kolaycılığına kaçan Abrams’ı yerden yere vurdu ve serinin yönetmenliğini bırakmasına neden oldu. İronik bir biçimde, sinema tarihinin ezeli rakipleri Star Trek ve Star Wars serilerini yeniden başlatma şerefine nail olan J.J.Abrams, Star Wars’un yeni serisinin yönetmen koltuğuna oturdu.

Star Trek Beyond (2016)

Abrams’ın boşluğunu doldurmak üzere gelen Justin Lin ise Fast and Furious (Hızlı ve Öfkeli) serisinde alıştığı aksiyon dozunu Star Trek’e zerk etmeye kalkışınca olan oldu… Star Trek adeta bir aksiyon bombasına dönüştü, canım uzay operası Hızlı ve Öfkeli serisinin son halkası halinde karşımıza çıktı. J.J. Abrams, Star Trek’in içini boşalttı, bilimsel tarafını törpüledi diye dert yanarken üçüncü film hepten yüzeysel bir maceraya evirildi, Abrams’ı dahi aratır duruma geldi. Star Trek Beyond, “Star Trek efsanesi” beklentilerinden uzak seyirci için iyi bir seyirlik olsa da, geldiği noktada epey topa tutulacak gibi görünüyor…Gelecek yıl televizyon dizisi formatında seyircisiyle buluşmaya hazırlanan Star Trek’in, dördüncü filminin çekim haberleri gelmeye başladı. Kadro şekillense de, yönetmenin kimliği henüz belirsiz… Dileyelim ki yeni filmin yönetmeni, serinin hakkını verebilecek biri olsun.