Bütün gün hiçbir şey yemeyip akşam ne var ne yok silip süpürüyor ve her gece buzdolabı nöbeti tutuyorsanız bilin ki bir şeker probleminiz var. Peki, gece atıştırmalarına nasıl “Dur” diyebilirsiniz? Cevabı yazımızda…
“Sabah uyandığımda hiç aç olmuyorum, tok uyanıyorum. Bir lokma ağzıma atıp çıkıyorum. Ne oluyorsa akşam oluyor. Kendimi durduramıyorum. Ne varsa silip süpürüyorum… Öğle yemeğini yesem de olur, yemesem de… Azıcık bir şeyle geçiştirebiliyorum. Sonra ne oluyorsa, bir anda bütün paket bisküviyi yiyorum. Yetmiyor çikolata atıyorum ağzıma, o da kesmiyor gofret…” Bu ve benzeri cümleleri danışanlarımdan sık sık duyarım… Hatta çoğunlukla kapı çalma nedenleri bu… Bu yazdıklarımdan, biri veya hepsi sizde de varsa, bilin ki bir şeker probleminiz var. Beyniniz ve bedeniniz bu sorunu yönetmekte zorlanıyor demektir.
REFLÜ KAPINIZI ÇALABİLİR
Gece yatmadan önce kendinizi durduramıyor ve çok yemek yiyorsanız muhtemelen reflü hastası olma yolunda hızla ilerliyorsunuz demektir. Hatta çok büyük bir ihtimalle endoskopi bile yaptırmış olabilirsiniz. Bilin ki bir türlü çözmediğiniz, belki farkında olmadığınız şeker (insülin) dengesizliğiniz, size nur topu gibi yeni rahatsızlıklar ekledi. Bunu görmezden geldiğiniz sürece eklemeye de devam edecektir.
GECE YEMEK KİLO ALDIRIR
Gece durduramadığınız bu atıştırmalar, size kilo aldırır. Sağlıklı şeyler yediğinizi düşünseniz bile, o saatte metabolizmanız yavaşladığı için bel bölgeniz hemen yağlanacaktır. Bel bölgesinin yağlanması da şeker hastalığının habercisidir. Şekeri vücudun yakıtı olarak düşünün. Diyelim ki bu yakıt piknik tüpü olsun. İnsulin ise o yakıtı size getiren tüp kamyonu. Tahmin edebileceğiniz gibi kamyonun taşıması gerekenden fazla tüp verirseniz, bunları depoya kaldırır. Depo yeri de bel bölgesidir. Kaldı ki gece atıştıracak kadar aç hale geldiğinizde sağlıklı besinleri gözünüz görmez. Ne kadar yağlı, şekerli abur-cubur varsa onlara yönelirsiniz. Bu da size kilo aldırır. GECE YEDİĞİNİZ İÇİN SABAH TOK UYANIRSINIZ
Gece buzdolabının önünden ayrılmadığınız, ne var ne yoksa yediğiniz için, sabahları tok uyanır, acıkmazsınız. Gece atıştırmalarını azaltabilirseniz emin olun sabah kahvaltınızı yapıyor olacaksınız. Bu kısır döngüden kurtulmanın anahtarı öğünlerinizi az da olsa düzenli olarak yemektir. Peki, gece atıştırmalarını nasıl azaltabilirsiniz? Bu sorunun sırrı, gün içinde saklı… “Gün içi hiçbir şey yemiyorum, geçiştiriyorum” diyordunuz ya… İşte yanıt tam da burada… Kahvaltıyı ve öğle yemeğini atladığınız için akşamları çok acıkıyorsunuz. Öğle yemeğini mutlaka yemelisiniz. Mesela akşam ne yiyeceğinizi düşünün… Ona göre öğle yemeğinde, aynısını denk getirmeyecek şekilde bir tercih yapın. Akşam köfte yiyecekseniz, öğlen sebze yemeniz uygun olacaktır. SEBZE VEYA SALATA YİYİN
Akşam ve gece çok kaçırınca, gün içi acıkmadığınız için, hafif yemekleri alabilirsiniz. Herhangi bir sebze yemeği veya salata gayet uygun olacaktır. Burada önemli olan, öğünü atlamadan, geçiştirmeden hafif de olsa, mutlaka bir şeyler yemiş olmanız… Ara öğünler iştahınızı dengeler. Yediklerinizin arası 3-4 saat olacak gibi, farklı ana ve ara öğünler yemelisiniz.
İDEAL ÖĞÜN DÜZENİ
(Saatleri kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
l Kahvaltı (Hafif)
l 1. Ara öğün (Kahvaltıdan 2-3 saat sonra)
l Öğle Yemeği (Hafif)(1. Ara öğünden 2-3 saat sonra)
l 2. Ara öğün (Öğle yemeğinden 2-3 saat sonra)
l Akşam Yemeği (Ana Yemek)(2. Ara öğünden 2-3 saat sonra)
ARA ÖĞÜNDE NE ALSAM?
(Dilediğinizi tercih edebilirsiniz ama mutlaka 1-2 bardak su içmelisiniz)
l Süt + Tarçın l Yoğurt + Sumak
l Ayran + Nane l Bitki çayı + Zencefil l Galeta + Peynir
l Taze Meyve + Badem
l Kuru üzüm + Fındık
KAHVALTI YAPMA İSTEĞİNİZ GERİ GELECEK
l Öğle-akşam yemekleri arası, günün en uzun zamanıdır. Bu saatlerde ara öğün almanız, gece atıştırmanızı frenler. Akşam yemeğinde daha sağlıklı tercihler yapabilmenizi sağlar.
l Sabah hafif kahvaltı, öğlen hafif bir sebze, ikindi ara öğünüyle akşama sağ salim geldiniz. Artık elle tutulur bir porsiyon et, tavuk, balık, hindi alabilirsiniz. Akşam yemeğinde protein tüketmeniz sizi yatana kadar tok tutacak.
l Gece atıştırmayacağınız için vücudunuz uykuda, gereksiz yere sindirimle yorulmayacak. Sabah çok dinç ve canlı kalkacaksınız. Kahvaltı yapma isteğiniz geri gelecek.
l Uzun zamandır kahvaltı etmediğiniz için, bir anda yüklenmemekte fayda var. En iyisi hafif kahvaltı alternatiflerinden almanız. Klasik kahvaltı veya tost alabilirsiniz