'GAZOZCU' gazoz sevenleri çocukluklarına götürüyor

Çocukluğunun gazozlarını unutamayan Miraç Naşer, bu tutkusunu işine yönlendirerek gazozculuk yapmaya başlamış. Yurdun dört bir yanından topladığı gazozları şimdi gazozseverlere sunuyor. Gazozcu adıyla açtığı işyerleriyle gazozseverlerin hizmetinde olan Miraç Bey ile gazozları konuştuk.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Çocukluğundan beri yerli gazozları çok seven Miraç Başer, yurdun dört bir yanından getirdiği, unutulmaya yüz tutmuş 90 çeşit gazozu, Türk Lezzet Müzesi’nde yer alan Gazozcu’da bir araya getirdi.  7’den 70’e herkese hitap eden, kimilerini çocukluğuna götürürken kimilerini şaşırtan “Gazozcu” fikrinin mucidi Miraç Başer, iyi bir gazozun şeker pancarından yapılması ve katkı maddesi kullanılmaması gerektiğini söylüyor.

Türkiye’nin her yerinden gelen gazozları sevenleriyle buluşturan “Gazozcu” fikri nasıl ortaya çıktı? 

Çocukluğumdan beri en sevdiğim meşrubat gazozdur. Yıllar içerisinde ülkemizde farklı aromalara sahip çok sayıda yöresel gazoz çeşidinin olduğunu gördüm. Her zaman bu gazozları bir araya getirebilme hayalini kurdum. Şimdi bu hayalim gerçek oldu. 

Türkiye’nin yöresel lezzetlerinin bir araya geldiği, Türk Lezzet Müzesi içerisinde, yöresel gazoz çeşitlerinin de olması fikrimi paylaştım ve Türk Lezzet Müzesi projesinde yer aldım.

Gazozcu’da kaç çeşit gazoz var? yer almayan başka yöresel gazozlar da var mı? 

Gazozcu’da 90-100 çeşit  yöresel gazozumuz var. Türkiye’de çok gazoz çeşidi var. Bizde yer almayan gazozlar da var. hedefim Gazozcu’da yer almayan çeşitleri de en kısa sürede raflarımıza eklemek.

Bu kadar çok gazoz çeşidini, Türkiye’de Gazozcu dışında bir yerde yan yana görebilir miyiz?

Bazı çeşitleri bulmanız mümkün ancak bu kadar çok gazoz çeşidini bir arada bulabileceğiniz tek yer Gazozcu! 

Gazoz çeşitlerini seçerken nelere dikkat ettiniz?

İnsanların çocukluğundan hatırladığı fakat yıllardır görmedikleri ve tadamadıkları efsane gazozlara yer vermek önceliğim oldu. 

Türkiye’de efsaneleşmiş gazozlar hangileri sizce?

Gazozlar yöresel olduğu için bu soruya birçok kişi farklı cevaplar veriyor ve bu oldukça da doğal. Örneğin bir Niğdeli için en iyi gazoz tabii ki Niğde Gazozu’dur. Fakat herkesin ortak paydada buluştuğu gazozları saymam gerekirse; Zafer, Elvan, Ankara, Niğde, Bağlar, Huzur, Cincibir ve Su-ga.

Gazozlardan görenler etkileniyor mu? 

Gazozcu’ya gelen herkes 90-100 çeşit gazoz arasından kendi çocukluğunda içtiği gazozu arıyor. Nostalji yaşıyorlar, çocukluklarına dönüyorlar.

Bir gazozu kaliteli yapan özellikler nelerdir? 

% 100 şeker pancarından yapılması, katkı ve tatlandırıcı barındırmaması gazozun kalitesini ortaya çıkarır.

Yeni hedefler varmı?

Gazozcu’nun Türk Lezzet Müzesi ile birlikte büyüyerek yaygınlaşacağına inanıyorum. İlerleyen zamanlarda başka projelerimiz de olacak.