Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: Harvard’ı da bitirsek Gaziantep’e döneriz

ARZU AKYOL

arzu.akyol@aksam.com.tr

Geçtiğimiz hafta bir grup gazeteciyle birlikte Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in davetlisi olarak Gaziantep’teydik. Her ne kadar bölgede yaşanan gelişmelerin gölgesinde kalsa da Fatma Şahin çok güzel işlere imza atmış. Özellikle kadınlar ve kız çocukları için hayata geçirdiği projeler çok kıymetli. 400 bini aşkın Suriyeli mülteciyi misafir eden şehirde Suriyeli kadınlar ve kız çocuklarını toplumsal yaşama kazandırmak için de pek çok proje yürütüyor Şahin. İşte kadın eli değmiş bir şehirde geçirdiğimiz çok güzel iki günden izlenimler ve çok sevdiği şehri için gece gündüz bitmek bilmeyen bir enerjiyle çalışan Fatma Şahin’le samimi bir söyleşi...

Burada çok güzel işler yapmışsınız. Özellikle kadınlar için hayata geçirilen projeler çok kıymetli ama  bölgede yaşanan gelişmelerin gölgesinde kalmış biraz… 

Gaziantep pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Beş antik kente, muhteşem bir tarihi dokuya sahip. Her dönemin en güçlü ticari hayatı bu bölgede… Ayrıca şehrimizin mutfağı UNESCO’nun dünya mirası listesine girdi. Ama en önemli özelliği bir ensar şehir, bir vicdan şehri. Herkese bir ana şefkatiyle bağrını açıyor. Onun için de her şeye rağmen bu zor, günleri en az zararla atlatmayı başardık. Bu zor zamanda yapılan hizmetleri çok gösteremedik ama görecekler.

Şehrin DAEŞ’le özdeşleştirilmesine, “riskli alan” algısı yaratılmasına ne diyorsunuz?

“Güvenli alan” dediğiniz kavram, bütün dünya güvenliyse bir anlam ifade ediyor. Yani Avrupa ya da Amerika ne kadar güvenliyse Türkiye o kadar güvenli. Keza Avrupa’nın kalbi Brüksel’de de, Paris’te de, Amerika’da da birçok olayın yaşandığını görüyoruz. Burada çok radikal güvenlik tedbirleri alıyoruz. Dolayısıyla buradaki negatif algı, göç konusunda büyük fedakârlıklar,  büyük hizmetler yapmış Gaziantep’e büyük haksızlık… Biz her şeye rağmen iddialıyız. Şehrimizin savunulmaya ihtiyacı yok. Bu nedenle de “Şimdi Gaziantep zamanı” diyerek yola çıktık ve bu algıyı yıkmaya kararlıyız. 

BENİ BEN YAPAN ŞEHİR

Fatma Şahin için ne ifade ediyor Gaziantep?

Doğduğum, büyüdüğüm şehir. Beni yetiştiren, beni ben yapan topraklara hizmet etmek benim için çok kıymetli. O yüzden gönlümde çok kuvvetli bir şehir milliyetçiliği var.  

İlk defa kaç yaşında çıktınız Gaziantep’ten?

Üniversiteye kadar buradaydım. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Metalürji Bölümü’nü bitirdim. Bitirdiğim gün de tekrar döndüm. Hiç zaman kaybım yok yani (gülüyor). 

Bu kültür aktarımı şehrin kadim bir medeniyet olmasında çok önemli rol oynuyor değil mi?

Kesinlikle! Hâlâ da öyledir. Bakıyorsunuz dünyanın en iyi üniversitesini, Harvard’ı bitiriyor çocuk ama geri dönüyor. Dedesiyle, babasıyla beraber çalışıp markasına uluslararası vizyon katmak için çalışıyor. Bizim en büyük gücümüz bu. Ben de vekil olduğum 2002’ye kadar burada 15 sene çalıştım. 3 dönem milletvekilliği ve Bakanlıktan sonra Belediye     Başkanı olarak geri döndüm. 

HİÇ PİŞMAN OLMADIM

Siz aileden zengin biri gibi, mesela bir sanayici kızı falan gibi duruyorsunuz ama öyle değilmiş.

Yok, hayır. Benim babam işçi emeklisi, annem ev hanımı. Dişimle tırnağımla geldim bulunduğum yere. Bazı insanlar hazıra konar ama ben hiç hazıra konmadım. Benim hayatımın her aşamasında büyük bir emek, büyük bir mücadele vardır. 

Hiç pişman oldunuz mu siyasete girdiğinize?

Yok, çok severek yapıyorum. Bu iş, insana hizmet için çok önemli bir alan. Bazen hakikaten gönlüm yorulsa bile geriye dönüp baktığımda     birçok insana dokunmuş, onların hayır duasını almış olmak, beni çok moral olarak yüksek tutuyor. 

Bakan olarak Ankara’ya dönmek ister misiniz?

Milletvekilliğinden Bakanlığa bütün makamlar nasip oldu. Dolayısıyla ismimi yanında ne yazdığının önemi yok. “Millete nasıl hizmet edebilirim?” diye bakıyorum. Bu işe, arkamda eserler bırakarak veda etmek istiyorum. 

HER BAŞARILI KADININ ARKASINDA STRESLİ BİR ADAM VARDIR

Çocuklarınız yoğunluğunuzdan şikâyet etmiyorlar mı?

Bir kızım bir oğlum var. Kızım Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. Şimdi Amerika’da “Dijital Marketing” üzerine mastır yapıyor. Oğlum da İstanbul’da hukuk okuyor. Onlar küçükken ailemin, annemin, biraz daha büyüdüklerinde de eşimin çok ciddi desteğini aldım. Biraz daha kendilerine yetmeye başladıkları zaman da topluma hizmet etmenin ne kadar kıymetli bir iş olduğunu anladılar. Şimdi bu fedakârlığı seve seve yapıyorlar hamdolsun. 

Eşiniz peki?

Her başarılı erkeğin arkasında  akıllı bir kadın vardır. Her başarılı kadının arkasında da stresli bir erkek vardır (kahkahalar)… Şaka bir yanaeşimin de büyük desteği var sağ olsun. 

Sizi bu yoğun programda ne dinlendiriyor?

Yaptığım bir işten olumlu geri bildirim gelmesi beni çok dinlendiriyor, motive ediyor. Halktan aldığım sinerji ciddi manada iyi geliyor. 

“HAYDİ KIZLAR YÖNETİME” 

Fatma Şahin kız çocukları için pek çok proje geçirmiş hayata. “Haydi Kızlar Yönetime” de bunlardan biri. 16 Şubat’ta başlatılan proje kapsamında her programa 160 kişilik gruplar katılıyor ve bu gruplar belediye bünyesindeki kadın daire başkanları ve Gaziantep’te aktif olarak çalışan kadın yöneticilerle Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ev sahipliğinde bir araya geliyor. Proje, kız öğrencileri yüreklendirmeyi, yönetimde kendilerinin de yer alabileceği bilincini oluşturmayı hedefliyor. Projenin sonunda 6 bin kız öğrenciye ulaşılması bekleniyor. 

SURİYELİ GÖÇMENLER İÇİN DAHA FAZLA DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

Ülkelerindeki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan 3 milyon Suriyelinin 400 binden fazlası Gaziantep’te. Bu insanların sadece yüzde 15’i kamplarda… Kalan kısmı şehre dağılmış.  Bu da sosyal kaynaşma, istihdam, eğitim, konut, sağlık, belediye hizmetleri gibi alanlarda pek çok soruna neden oluyor. Bu sorunların üstesinden gelmek için belediye bünyesinde Göçmen İşleri Şube Müdürlüğü ve Gaziantep Sosyal Araştırma Merkezi (SARMER) kurulmuş. Böylece Suriyeli mülteciler sisteme kaydediliyor, belediye birimleriyle arasındaki koordinasyon sağlanıyor, projeler geliştiriliyor. GASMEK’te meslek edindirme kursları, dil eğitimi veriliyor. Gaziantep Belediyesi ve Fatma Şahin bütün zorluklara rağmen bu konuda çok güzel bir sınav veriyor ama daha fazla desteğe ihtiyacı var.

REFERANDUM SÜRECİNİ VİCDANIMIZLA DEĞERLENDİRELİM

Referandum süreci hakkında neler söylemek istersiniz?

Mevcut ikili yapıda aynı görüşten de olsanız çok ciddi çatışmaların yaşandığına dair çok sayıda örnek var. Bu enerjimizi boşa harcamamıza neden oluyor. Şu an zaten çok güçlü bir liderimiz var ama insanlar fani, partiler geçici. Esas mesele Tayyip Erdoğan’dan sonra, sistemin kalıcı hale gelmesi. 15 Temmuz’da onun duruşu, milletin ona olan sevdası olmasa darbe gerçekleşecekti. Yarın bunun olmamasının panzehiri vesayet sisteminin ortadan kalkacağı bir model. Dolayısıyla bu süreci aklımızla süzmemiz, vicdanımızla değerlendirmemiz gerekiyor.

GAZİANTEP İZLENİMLERİ…

- Geziye Gaziantep’in efsane lokantası İmam Çağdaş’ta başlıyoruz. Tam 127 yıllık bir müessese. Mutfağı UNESCO mirası listesine girmiş bir şehrin en ünlü lokantasında yemeklerin ve fıstıklı baklavanın ne kadar lezzetli olduğunu anlatmak herhalde manasız. 

- “Haydi Kızlar Yönetime” projesinin toplantısına katılmak için Belediyeye giderken kentin merkezindeki Gaziantep Kalesi’nin önünden geçiyoruz. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen kale gerçekten çok etkileyici… 

- Belediye yüzlerce yıllık pek çok tarihi binayı restore ederek Gazianteplilerin hizmetine sunmuş. Gaziantep Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (GASMEK) binası da bunlardan biri. Hem binadan hem de içindeki faaliyetlerden çok etkileniyoruz. Cam atölyesinden mozaik atölyesine kadar pek çok atölye var.  Burada özellikle Suriyeli mülteci kadınlara meslek ve dil de öğretiliyor. 

- Şimdiki durağımız Tarihi Bakırcılar Çarşısı. Çarşıda bizi kadın bakır ustaları karşılıyor. Bu kadınlar Gaziantep’te kadının iş gücüne katılımına güzel bir örnek. 

- 96 yıl önce Kurtuluş mücadelesinde şehit düşen 83 kadının isimlerinin yer aldığı “Şehit Kadınlar Anıtı”nı ve anıt mezarlarını ziyaret ediyoruz. Kadınlara ait bir şehitlik Türkiye’de bir ilk… 

- Artık biraz soluklanma vakti… 382 yıllık Tahmis Kahvesi’nde Klasik Türk Müziği eşliğinde menengiç kahvesi yudumlayarak yorgunluk atıyoruz. 

- En etkileyici durak Zeugma Mozaik Müzesi… Dünyanın en büyük mozaik müzesi antik Roma kenti Zeugma’dan çıkarılan bin 700 metrekare mozaik içeriyor. Dünyaca ünlü mozaikler arasında Poseidon, Dionisos, Akiles ve Çingene Kızı var. 

- Gezi boyunca bize eşlik eden Fatma Şahin’i gören vatandaşların gözü parlıyor. Başkanlarını çok sevdikleri her hallerinden belli… Belli ki Fatma Başkan’ın projeleri Gazianteplilerin yaşamına gerçekten dokunmuş.