ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr
Truva Atı kısa film festivali fikri nasıl ortaya çıktı?
ÇOMÜ Radyo Sinema-TV bölümü hocaları olarak biz çok uzun yıllar film festival kültürünü edinmeleri, bir festival havası solumaları için, öğrencilerimizi düzenli olarak İstanbul Film Festivali’ne götürürdük. Tüm sinemaseverler, sinemayla ilgilenenler ama en çok sinema okuyan öğrenciler için film festivalleri, beslenecekleri çok önemli bir kaynaktır. Kendi mesleki kariyerleri için kıymetli deneyimler elde ederler. Bu süreç içinde bizler de kendi öğrencilerimizle birlikte uluslararası tanınırlığı olan bir kısa film festivali düzenlemeyi hep planlıyorduk ancak, işin bütçe kısmı bizi düşündürdü açıkçası. Tam bu noktada Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın desteğini alarak geçen yıl yola çıktık. 2017 de ‘Bir Köprü Kuralım Geçmişten Geleceğe , Geçilmez Çanakkale”ye‘ sloganıyla, ürkek ama heyecanla başladık ve bölümdeki arkadaşlar ile birlikte dört ay gibi kısa bir sürede organize olup festivalimizi yaptık. Öğrencilerimizin hayal ettiği atölye çalışmalarını, sektörün usta isimleriyle kendi mekanlarımızda gerçekleştirdik. 600’ün üzerinde öğrencimiz var. Atölye ve film gösterimlerinin ardından gala gecesi baktım hepsi en şık kıyafetleriyle gelmişler. Bunu görünce, dedim ki, oluyor…
Festivale uluslararası katilim oldu mu? Hangi ülkeler katıldı?
Yine geçtiğimiz yılı referans alırsak oldukça radikal bir gelişim olduğunu söyleyebilirim. İlk yılımızda 300 küsur film başvurusu almıştık. Oranlarsak, yüzde 2 gibi uluslararası başvuru vardı. Çoğunluğu Türk yapımlardan oluşuyordu. Bu yıl 2000’in üzerinde başvuru aldık. 400’e yakın yerli başvuru var, diğerleri uluslararası başvurular. Dünyanın dört bir yanından 120 ülkeden katılım var. Bu yıl gerçekten çok zorlandık seçimlerde ama katılımın oranı bizi çok mutlu etti.
Sürekliliği olan bir festival mi olacak? Gelecek yıl için simdiden planladığınız bir akış var mı?
Aslında her etkinlik gibi başlamaktan çok sürdürülebilir olmak önemlidir. Biz festivalimize dört elle sarıldık. Öğrencilerimiz ve Çanakkale için bir marka değeri yaratmaya söz verdik. Bu yıl Alan Başkanlığı’mızın başlattığı kıvılcım ile Sinema Genel Müdürlüğü’nden de destek aldık. Çanakkale Valiliği, 2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamına aldı ve sözümüzü tutmaya biraz daha yaklaştık. Böyle bir sözün, amacın elbette tek başına gerçekleştirilemeyeceğinin farkındayız. Ancak görüyoruz ki kentimizin önemli dinamiklerinin bu festivali sahipleniyor ve biz bu sayede önümüzdeki yıllardı sürdürülebilirliğimizi her yıl çıtayı yükselterek sağlayabileceğiz.