Fark Edilemeyen Mucize: Pancar

RAMAZAN BİNGÖL

ramazan@ramazanbingol.com

Lezzetinden sual olmaz da peki ya önyargılar, onlar ne olacak?

Her gün pazara uğrayanların bile elini nadiren uzattığı bir sebzedir; pancar. Hatta birçoğu için turşudan öteye gidecek bir lezzette ya da kullanım alanına bile sahip değil. Eğer sizde onlardansanız, şimdi önyargılarınızı ve alışkanlıklarınızı bir kenara bırakın ve pancarı birlikte yeniden tanıyalım.

İyi Hissetmenin Yolu Doğru Beslenmeden Geçer

Neden tüm sebzelere gereken önemi vermeli ve onlardan birçok farklı türde faydalanmalıyız? Önce bununla başlamak en doğrusu sanırım. Birçok kişi kendisini olması gerektiği kadar iyi hissetmez. Ancak bu durumu doğal sürecin bir parçası olmasına bağlayarak, yıllar geçtikçe enerjinin azalacağını ve canlılığın giderek yok olacağını, yaşlanmayla beraber de tüm bu sorunların artacağını düşünür. Oysaki bunun nedeni, genciyle yaşlısıyla birçok insanın sağlıklı beslenmenin önemini bilmemesidir. Günbegün alınan besinler, beslenme biçimleri, yaşam boyunca kullandıkları ilaçlar enerjik hissetmek veya hissetmemekte en büyük etkenlerdir.

Olmaya Devlet Cihanda Bir Nefes Sıhhat Gibi

Diğer bir sorun ise her gün dünya manşetleri, görsel ve yazılı medyanın dikkat çektiği: Obezite sorunu…  Tarihimizi incelediğimizde şuan sorun hatta hastalık gibi görünen olayların hiç birinin yer almadığını görürüz. Hatta konuyu daha da genişletecek olursak kendimizi, Kanuni Sultan Süleyman’ın “Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi “sözünü incelerken buluruz.  Aslında şifre oldukça basit: Mevsiminde, doğru beslenme! Hepsi bu.

Kıpkırmızı Mucize

Kimileri kıpkırmızı mucize diye tanımlar, kimileri doğanın sihirli gücü. Bense fark edilemeyen bir mucize olarak nitelendiriyorum pancarı. Öyle ya mutfağımıza, kullanım alanlarımıza baktığımızda bunu görmek mümkün. Halbuki bolca lif içeren bu sebze suyuyla, yaprağıyla, toprağın altında gelişen şişman yuvarlak köküyle, yapraklarını taşıyan saplarıyla, rengi, görüntüsü ve farklı tadıyla etten çorbaya, salatadan tavuğa, fırından ocağa,  birçok yemeğe lezzet katabilir.  Ancak ülkemizde pancar denilince akla ilk ve neredeyse tek turşu geliyor. İnsanların çok eski yıllardan beri pancarı tanıdığı ve tükettiği biliniyor.  Eski Yunanlılar ve Romalılar zamanında da sebzeler içinde önemli yere sahip. Osmanlı dönemine gelindiğinde yine pancar özellikle pazı ile birlikte kullanılan sebzeler arasında önemli yer tutuyor.  Ülkemizde kırmızı pancar sahil kuşağında yetiştirildiği gibi yine sadece bu bölgelerde tüketiliyor diyebiliriz. En büyük üretim ve tüketim Ege ve Marmara bölgelerinde. Akdeniz Bölgemizde de sınırlı miktarda kırmızı pancar üretilir ve tüketilir. Özellikle 16. Yüzyıldan bu yana yayıldığı ve düzenli olarak yetiştiriciliğinin yapıldığı göz önüne bulundurulursa üretim ve tüketim de kapladığı yerin oldukça az olduğunu görmek mümkün. Peki, neden patlıcan, patates, kabak, mantar ya da diğer sebzeler gibi pancar salatası, pancar cipsi, pancar turşusu, pancarlı kış püresi, pancar çorbası yapılmasın?

İyi Pancar Nasıl Anlaşılır?

Ekim ve kasım ayları vitamin acısından en zengin olduğu zamanıdır pancarın.. Pancar küçük veya orta boylu olmakla birlikte yaprakları sağlam ve güçlü olanları göz önünde bulundurmalıyız. Düzgün, çatlağı, eziği olmayan, özellikle koyu renkli olanlarını seçmeliyiz. Besin değerini kaybetmeden tüketmek istiyorsanız o zaman çiğ yemekte fayda var. Eğer çiğ yeme taraftarı değilseniz, önce zedelemeden narince soğuk suda yıkamalı, kırmızı rengini kaybetmemesini sağlayarak bütün olarak buharda veya kaynatarak yemeliyiz.  (Pancarın içerisinde bulunan betaninler ısıya dayanıklı değildir.) Ancak potasyum ve magnezyum acısından oldukça zengin olan pancarını içerdiği şeker miktarı sebebiyle tüketirken dikkat etmekte fayda var.

SOĞUK PANCAR ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler

l 8 adet orta boy kırmızı pancar

l 4 yemek kaşığı zeytinyağı

l 2 yeme kaşığı süzme yoğurt

l 2 yemek kaşığı labne peyniri

l Tuz, karabiber

l Süslemek için dereotu

Nasıl yapılır?

Kırmızı pancarların kabuklarını fırçalayıp yıkayın. Pancarların 3-4 parmak üzerine çıkacak kadar su ekleyip, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pişip pişmediğini kontrol etmek için çatal kullanın.  Pancarları soğuması için sudan çıkarıp kenara alın. Soğuduklarında kabuklarını soyun.4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyip bir mutfak robotu ya da blendır yardımıyla çekin. Püreden biraz daha sıvı olacak şekilde azar azar su ekleyin. Tüm pancarlar krema dokusu kazanıp pürüzsüz bir hale gelinceye kadar karıştırmaya devam edin. 2 yemek kaşığı süzme yoğurt ve 2 yemek kaşığı labne peynirini iyice çırpın. Pancar çorbalarını kâselere bölüştürün. Her bir kâseye bir yemek kaşığı krema ekledikten sonra isteğe göre dereotu yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.

KIPKIRMIZI MUCİZE PANCARIN FAYDALARI

l İç organları koruyucu, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engelleyici çok büyük faydası vardır. 

l Kalın barsak, mide, sinir sistemi, akciğer, meme, prostat kanserlerini engellemede ve ilerlemesini

yavaşlatmada etkili olur.

l Kanın temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.

l Pancarda bulunan nitrat denilen maddenin vücutta nitrik oksite dönüşerek damarları genişlettiği, kan dolaşımını kolaylaştırdığı, tansiyonu düşürdüğü gösterilmiştir.

l Egzersiz öncesi içilen pancar suyunun egzersize dayanıklılığı arttırdığı, dinçlik verdiği bilinmektedir.

l Bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini içermektedir.

l Barsak çalıştırıcı, hazım kolaylaştırıcı yoğun lif deposudur.
l Sinir ve kas fonksiyonlarını güçlendirici potasyum bulunmaktadır.
l Kemik, karaciğer, böbrek ve pankreas sağlığını destekleyici manganaz içerir.
l Kalp damar hastalığına, sakat doğumlara ve kansızlığa karşı koruyucu folik asit B vitamini içerir.
l Sarı nokta göz hastalığını engelleyen lutein ve zeaksanthin içermektedir.