Erkekler kadınları anlatıyor

Hande Sönmez
hande.sonmez@gmail.com

Ünlü yazar Duygu Asena’nın 70’inci yaş günü anısına www.sanatkatak.com sitesinin genel yayın yönetmeni 

Ayşegül Sönmez’in aklına düşen ‘Kahramanlar Hep Erkek’ projesinde Kemal Hamamcıoğlu, Metin Akdülger, Emre Buga ile Can Bonomo yer alıyor.

Kültür sanat haberlerine merakı olanlar başarılı gazeteci Ayşegül Sönmez’in adını mutlaka duymuştur. Kendisi üretmezse yaşayamayacak kadınlardan. Sönmez, yakın arkadaşı Duygu Asena’nın 70’inci yaşını da yazarın en sevilen kitaplarından olan Kadının Adı Yok’tan uyarladığı ‘Kahramanlar Hep Erkek’ projesiyle kutlamak istemiş. Kadınları, farklı disiplinlerden gelen ve sevilen dört erkeğin ağzından dinlediğimiz gösterinin yönetmenliğini, kaleme aldığı başarılı tiyatro oyunlarıyla adından söz ettiren ve gösterinin 4 oyuncusundan biri olan Kemal Hamamcıoğlu üstlenmiş.

KADINLARA SES VEREN ERKEKLER

Bir oyuncu, bir yazar/yönetmen, bir haberci ve bir müzisyen… Hepsi de kendi alanlarında başarılı dört adam. Dördü de kadınlara ses vermek için Ak Sanat’ta sahnedeydi. Metin Akdülger, Can Bonomo, Emre Buga ve Kemal Hamamcıoğlu, ‘Kahramanlar Hep Erkek’de kadınlara sadece ses değil, el de veriyordu bana kalırsa. 45 dakika süren performans boyunca sırtı bize, yüzleri projeksiyona dönük bu dört adamın ekrana yansıyan görüntüleri metinle kurdukları ilişkiyi çok daha net ve şeffaf olarak sunuyordu. ‘Kahramanlar Hep Erkek’, ataerkillikten vazgeçilemeyen bu topraklarda Duygu Asena’nın yansıttığı kadınları anlamış, sonra anlatmayı seçmiş dört adamı çıkarmıştı seyircinin önüne. Dördünün de Asena’nın kadınlarını seslendirmekten keyif aldıkları da her hallerinden belliydi. İnsanlık için küçük Türkiye için önemli bir adım bu bana kalırsa. Kadınların erkekler -en azından bazı erkekler- tarafından desteklendiği bir dünya mümkün. 

“İNSAN HAYATINDA NE EKSİKSE ONU, HER ŞEY SANIR”

Asena’nın Kadının Adı Yok’ta değindiği kadınları ve hayatlarını tanıdıklık hissiyle dinlerken ve bazen duygulanıp bazen onlara kızarken, kimi cümleler de aklınıza kazınıyor elbette. “İnsan hayatında ne eksikse onu, her şey sanır”, “Dertlenmekle gelmiyor özgürlük” ve “Anne artık özgürsün” gibi… Bir gün tüm kadınların özgür olması ve özgürlüklerini 

doyasıya yaşayabilmesi dileğiyle…