‘Erkek Aklı’ndan geçenler

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Emre Karayel, uzunca seneler rol aldığı Bir Kadın Bir Erkek’in ardından “Oksimoron” oyunuyla kadınları anlamaya çalışıyor ve bunu büyük ölçüde başarıyor.

Emre Karayel’in stand up tadındaki yeni oyunu Oksimoron’u Erdal Beşikçioğlu yönetiyor. ABD’li yazar ve oyuncu Robert Dubac’ın kaleme aldığı “Oksimoron-Erkek Aklı” oyununu uyarlayan ise Zeki Enes Akkan. Tatbikat Sahne’nin sahneye koyduğu Oksimoron’un ilk dikkat çeken tarafı; kadını anlamaya yönelik ve feminist bir metin olması. 90 dakika boyunca kadın-erkek farklılıklarıyla dalga geçerken, kadını yüceltmeyi de ihmal etmeyen bir metin duyuyor/izliyorsunuz. Semih yani Emre Karayel, nişanlısı Burcu’nun terk etmesi üzerine nerede yanlış yaptığını ararken ve aklındakileri anlatırken temposu yüksek bir oyun ortaya koyuyor. Seyirciyle dertleşerek onları da meselesinin içine dahil eden Karayel, samimi bir tavırla başından geçenleri anlatıyor. Çocukluktan bu yana kadınların şifrelerini çözmeye çalışmış olan Semih; erkeklerde eksik olan X kromozomunun kadın ve erkeğin bakış açılarını nasıl değiştirdiğini seyirciye komedi unsurlarına başvurarak aktarıyor. SSezonun son temsillerini yapan oyun önümüzdeki sezon yine sahnelerde olacak.

BU MASALLAR BİLDİĞİNİZ GİBİ DEĞİL

Güray Gürsel’in İnkılap Kitabevi’nden çıkan kitabı Yedi Gece Masalları, çocukluktan aşina olduğumuz masallara modern öğeler ekleyerek onlara alternatif sonlar yaratıyor. Çocukken bizlere anlatılan ve peri hikayesi tadında biten masallarda işler yolunda gitmeseydi, masalların içine biraz “gerçekçilik” girseydi neler olur sorularının peşine düşen Gürsel’in kaleme aldığı 7 alternatif masaldan en çok beğendiklerim “Rapunzel”in evrildiği “Rhapunzel” ve “Alice Harikalar Diyarında”nın evrildiği “Herkes Harikalar Diyarı’nda” oldu. Daha ince ve daha zayıf olmaktan tutun da bugün yaşasa Rapunzel’i bir şampuan reklamına konu edecek şeylere kadar modern zamanların dayattıklarını bu masallarda okumak her seferinde tebessüm ettirdi. 

DİNOZORLAR GERİ DÖNDÜ

2015 yapımı Jurassic World’un devam filmi olan Jurassic World: Yıkılmış Krallık, Doritos işbirliğiyle 8 Haziran’da gösterimde.