'Erik Tavası'nı denediniz mi?

RAMAZAN BİNGÖL

ramazan@ramazanbingol.com

Ne zaman ya da nasıl oluşmuştur bilinmez. Yaz meyvelerinin vageçilmesi eriğin etle buluşması. Doğu Anadolu’da hayvancılığın gelişme sebebiyle et tüketimin çok olmasından mı, herkes tarafından çok sevilen bu iki besin değeri et ve eriğin nasıl yakışacağının merakından mı? Ya da aniden gelen misafirlere ikram etmek için elde bulunan malzemelerin hazırlanmasından mı? Bilinmez. Ancak özellikle Güney Doğu Anadolu bölgesinin önemli lezzetlerinden biridir Erik Tavası. İlkbahar, gökkuşağını andıran görkemli renkleri ve çeşitleriyle tam anlamıyla bir yeniden doğuştur. Kendini dinleyen toprak yeniden can verir ve sonrasında rengârenk çiçekler peydah olur tüm tabiata. Renk şölenine, acı tatlı birbirinden güzel sebze ve meyvenin karıştığı bahar aylarının ekşili et yemeklerine en güzel örneklerin den biridir Erik tavası. Erik, kuşbaşı et, sarımsak ve domates salçasının bir araya gelmesi ile oluşur bu lezzet şöleni. Eriğin yüzümüzü buruşturan o hoş ekşiliği, et, erik suyunda piştiği için ayrı lezzet katmıştır yemeğe. Bunu en güzel ekmeğinizi suyuna banıp yediğinizde anlarsınız. Bulgur pilavı, taze soğan ve ayran da eşlik ederse değmeyin bu lezzete… 

HEM LEZZETLİ HEM SAĞLIKLI 

Lezzetinin yanında etin ve eriğin farklı besin değerlerine sahip olması bu yemeğin mutlaka sofralarımız da yer alması gerektiğini gözler önüne seriliyor. Kilo, kolestrol gibi birçok hastalığa zemin hazırladığı söylense de esasında kırmızı etin faydaları ve yararları doğru şekilde tüketildiğinde ve tüketimi sınırlandığında sayılamayacak kadar çok. Lezzetinin sağladığı doygunluk hissi ve psikolojik artılarının yanında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu pek çok bileşeni de kırmızı et içerisinde barındırıyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu proteini sağlamaktan, kansızlıktan, zekâ geriliğine, baş dönmesinden hafıza kaygı, yorgunluk ve sinirin giderilmesinde oldukça etkili. Ancak elbetteki kırmızı etin bu faydalarını elde edebilmek için onu doğru şekilde pişirmek çok önemli. Yeşil sarı ve kırmızısı ile sofralarımızın lezzetli meyvesi erik ise vücut sıvılarının yeterli oranda olması, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyum bakımından oldukça zengin. Bu iki şifa deposu ürünün birleşiminden elde edilen Erik Tavasının faydalarını ve lezzetini siz düşünün artık. 

MEYVENİN YEMEĞE DÖNÜŞMESİ 

Birçoğunuza enteresan gelebilir. “Erik Tavası da nedir?” dediğinizi duyar gibiyim. Türk mutfağının bilinmeyen yönlerinden biri de meyvelerin yahni, bastı, dolma gibi etli ya da etsiz kullanılması. Ayva yahnisi, elma dolması, kayısı yahnisi, armut bastısı gibi örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu örneklere ve Türk Yemek kültürüne baktığımızda aslında yıllardır var olan lezzetlere uzak olduğumuzu görebiliriz. Belkide meyveleri çiğ olarak tüketmeye alıştığımızdan, ya da tatlı-ekşi meyvelerin etle, sarımsakla pişirilmesini hayal edemediğimizden cesaret edememiş olabiliriz. Ancak erik gibi birçok meyvenin yemek olarak sunulduğu tarifleri mutlaka denemeliyiz. Bahar masalarının kurulduğu, çiçeklerin eriğe dönüştüğü bu günlerde sevenleri ve ilk defa deneyecekler için Erik Tavası güzel bir alternatif olacak…