seren.aksus@diyetaktif.com
Yeni doğan bir bebek için dünyadaki en değerli besin anne sütüdür. Bu yüzden emzirmek anne ve bebek için bir ihtiyaçtır. Peki ve annenin ve bebeğin sağlık olması için nasıl beslenmesi gerekir?
ANNE SÜTÜ MORALLE OLUR
Annenin bebeğine yetecek seviyede süt üretebilmesi ancak moralle olur. Canını sıkmayacak, pozitif düşünecek vücudunun süt yapım süreçlerine yardımcı olacak hormonları sağlıkla üretecek. Bunun için en büyük görev babaya düşüyor. Anne bebeği, baba hem anneyi hem bebeği taşıyacak. Etrafta olanı biteni filtreleyecek anneye ulaşmasını engelleyecek. Bebişin annesini emmesiyle üretilen hormonlar süt oluşturmaya başlar. Bu yüzden annenin bebeğini görmesi, koklaması, bebeğin annesini hissetmesi, emmesi gerekir. Süt üretiminin temeli olan bu ilişki çok güçlüdür. Uzaktan uzağa olmaz. Anne ve bebek yan yana olmalıdır.
SU İÇ SÜT OLSUN
Annenin süt üretebilmesi için moralden sonra gereken ikinci ve çok önemli ihtiyaç sudur. Emziren bir annenin günlük ortalama 3-4 litre su içmesi gerekir. Bu sağlıklı ve yeterli süt üretimi için elzemdir. Çay, kahve, gazlı içecekler su yerini tutamaz. Ayran, cacık, kefir, tarhana gibi besleyici ve gaz yapmayan çorbalar, limonata, komposto annenin su ihtiyacını gidermesine yardımcı olur. Su veya sıvı almak için susama duygusunun oluşmasını beklememek gerekir.
DÜZENLİ YEMEK SÜTÜ ARTIRIR
İlk aylarda daha sık, sonra daha aralıklı olmak üzere anne bebeğini devamlı suretle emzirir. Bu yüzden vücudu devamlı süt üretmek için çalışır. Bu yapım işlemi kan şekerinin düşmesine neden olur. Anne sıklıkla acıkır. Bu ihtiyacını ne kadar sık karşılar, ana öğün ve ara öğünleri ne kadar düzgün yerse o kadar sağlıklı olur. Sütü de bir o kadar bol olur. Annenin sabah-öğle-akşam yemeklerini düzenli yemesi gerekir. Bunların dışında sabahla öğle arası ve ikindide mutlaka ara öğün yapmalıdır. Eğer bebek geç yatıyor veya akşam sık uyanıyorsa akşam yemeğiyle yatış arasına da bir ara öğün eklemek gerekir. Hatta uykusuz geceler için de bir alternatif düşünülebilir.
ARTAN KALORİ İHTİYACI KARŞILANMALI
Günlük 500-750 ml süt üreten anne, bunun için ortalama ml başına 1 kaloriye ihtiyaç duyar. Bu da günlük artan 500-750 kalori ihtiyacı demektir. Bunun sağlıklı besinlerle karşılanması gerekir. Aksi takdirde vücut en basit enerji kaynağı olan karbonhidrat olarak size bu farkı tamamlatır. Basit şeker ve abur cuburla bu kaloriyi alan anne kendini halsiz hisseder. Sıklıkla uykusu gelir, bebeğiyle ilgilenecek hali kalmaz. Bebeğiyle yakın temas edemeyen annenin sütü azalır. Tüm bunlar karşısında anne moralini kaybeder ve süt üretimi doğrudan etkilenir. Bu tabloyla karşılaşmamak için sağlıklı karbonhidrat kaynaklarıyla artan ihtiyaç karşılanmalıdır. Ekmek, çorba, makarna, bulgur, peksimet, grisini sağlıklı seçeneklerdendir.
YEMEK SIKLIĞI KADAR İÇERİK DE ÖNEMLİ
Yemek yeme sıklığı kadar, annenin ne yediği de önemlidir. Sağlıklı gıda alımı hem anneyi zinde tutar, hem süt üretimini arttırır, hem sütün içeriğini zenginleştirir. Bunu sağlamanın en güzel yolu çeşitlendirerek beslenmektir. Mevsiminde olan sebzelerin ve meyvelerin değiştirilerek alınması sağlıklı beslenmenin önemli bir adımıdır. Bunları iyice yıkamak, sirkeli suda bekletmek iyi olacaktır. Sebzeleri besin değerini kaybetmeyecekleri haşlama, buharda veya düdüklü tencereyle pişirebilirsiniz. Sebze ve salataları ara öğünde, meyveleri ara öğünde tüketebilirsiniz. Bir öğünde başka meyve, diğer öğünde başka meyve alacak şekilde ayarlamanızı öneririm.
HER GÜN ET SÜT YAPAR
Emziren annenin her gün düzenli olarak protein alması gerekir. Sabah kahvaltısında peynir, yanına yumurta, öğlen-akşam et/tavuk/balık tüketmesi gerekir. Kızartma ve kavurma gibi ağır yağlı yöntemlerin dışında, şiş, ızgara, fırın gibi yöntemler ile yapabilirsiniz. Buradaki önemli nokta, annenin hem öğlen hem akşam en z 1 avuç içi (100g) kadar bu protein kaynaklarından düzenli olarak almasıdır.
YAĞLI BALIK
Proteinlerin hem süt oluşumunda, hem anne sağlığında önemli roller vardır. Haftada 400-500g kadar balığa şans tanıması, bunun yarısının 200-250g yağlı balık olması çok sağlıklı olacaktır. Hafta 2-3 kez kırmızı et, 2-3 kez tavuk, 2-3 kez hindi, 2-3 kez balık gibi düşünebilirsiniz.
GAZ YAPICILARA DİKKAT!
Başta kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya, börülce, lahana, karnabahar, brokoli gibi sebzeler oldukça gaz yapar. Bunlar yendiğinde hem anneyi hem sütten geçeceği için bebeğini rahatsız eder. Gaz sancısı, sıkışması yaşan bebek, bunu tam anlamıyla çıkarana kadar huzursuz olur. Özellikle canı kurubaklagil çeken anneler bulgur ve mercimeği 5-6 saat, iri taneli olanları nohut ve kurufasulyeyi 12-24 saat suda bekletmesi gerekir. Sonrasında suyunu dökmelidir.
HAFTADA İKİ GÜN
Böylece suya geçen gaz yapıcı öğeler atılmış olur. Kurubaklagilleri sulu yemek üzerine veya ezme/pure şeklinde veya salata üzerine ya da un haline getirerek kullanabilirsiniz. Gaz yapma miktarına göre sıklığını artırıp azaltabilirsiniz. Genel öneri haftada 2 iken, emziren anneler için haftada 1 veya 2 haftada 1 kez gibi düşünebilirsiniz.