Ekim kapıdan baktırır

Hande Sönmez
hande.sonmez@gmail.com

Sinema tutkunlarının 15 senedir ekim ayını ayrı sevmesinin elbette bir nedeni var; Filmekimi. Filmekimi bu yıl İstanbul’da 9-16 Ekim, Ankara’da 7-9 Ekim, İzmir’de 13-16 Ekim, Bursa ve Eskişehir’de ise 21-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor. Programda öne çıkan filmleri sizler için listeledik.

Florence

Festival izleyicilerinin “Benim Güzel Çamaşırhanem” ile hatırlayacağı İngiliz yönetmen Stephen Frears’ın Meryl Streep ve Hugh Grant’ı buluşturduğu ve iki oyuncunun da sınırları aşan performanslar sergilediği Florence’ı Film Ekimi’ndeki en önemli filmlerden biri kuşkusuz. Streep, dönemin New York’unun en ünlü ve en yeteneksiz sopranosu Florence Foster Jenkins’e hayat veriyor.

Julieta

Usta İspanyol yöentmen Pedro Almodovar’ın merakla beklenen filmi Julieta, eleştirmenlerden tam puan almayı başardı. Yönetmenin 20’inci uzun metrajı olgunluk döneminin en iyi filmlerinden biri olarak addediliyor.

The Salesman 

Çektiği ikinci uzun metraj filmi ‘A Seperation’ ile 2011 yılında En İyi Yabancı Film Oscar’ını kazanan Asghar Farhadi’nin Cannes’da gösterilen ve en iyi senaryo ödülüne layık görülen yeni filmi The Salesman, Film Ekimi’nin en merak 

edilen filmlerinden biri olarak öne çıkıyor.

The Comunne

Dogma 95’in en önemli temsilcilerinden ve başlatıcılarından biri olan Thomas Vinterberg’in son filmi The Comunne, yönetmenin takipçilerini sevindirecek.

Paterson

Amerikalı yönetmen Jim Jarmusch’un yönettiği Paterson, Cannes’da Altın Palmiye için yarıştı. Son dönemin 

en beğenilen oyuncularından Adam Driver ve Golshifteh Farahani’nin yer aldığı film, Jarmusch fanlarının iştahını kabartacak.

It’s Only The End of The World

Kanada’nın dahi çocuğu Xavier Dolan, yedinci filminde de sevenlerini şaşırtmayacağa benziyor. Marion Cotillard, Gaspard Ulliel, Vincent Cassel, Léa Seydoux ve Nathalie Baye gibi yıldızların yer aldığı film Dolan’ın mayınlı bölgesi olduğu bilinen aile meselesini odağına alıyor. 

Bir sergi haberi:

Bozlu Art Project yeni sezonu son dönemin dikkat çeken çağdaş sanatçılarından Ali Alışır ile açıyor. Sanatçının gerçeklik ve sanallık kavramlarını sorguladığı ‘Sanal Bedenler’, ‘Sanal Mekanlar’, ‘Sanal Savaşlar’ ve ‘Sanal Manzaralar’ isimli sergilerinden sonra, evrenin deviniminin modern insanın hayatıyla ilişkisine odaklandığı ‘Kozmos’ isimli sergi de sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, 20 Ekim’e kadar görülebilir.

I, Daniel Blake

Ken Loach, neredeyse her festivalde yeni bir filmini izleme şansına sahip olduğumuz ve sineması çok sevilen özel isimlerden. Bu yıl Cannes’da Altın Palmiye kazanan I, Daniel Blake, festivalde en çok tercih edilecek film olacağa benziyor.

Çocuk karnavalı sürprizlerle başlıyor…

 ‘Mutlu olduğunuz yerde’ sloganıyla ziyaretçilerini birbirinden eğlenceli aktivitelerle karşılayan Bahçelievler Metroport AVM okul haftasında alışveriş merkezini tam bir karnaval alanına dönüştürüyor. Yoğun bir eğitim öğretim dönemine başlayacak olan öğrenciler, okulun başladığı ilk hafta sonunda gerçekleşecek çocuk karnavalında, sevimli ayı Win, Tavşan Rex, Tiggy ve dünyaca ünlü sinema filminin kahramanları olan Minyonlar ile buluşacak. Öğrenciler bu sevimli karakterlerle fotoğraf çekilme imkânı da bulacak ve sürpriz yarışmalarla birbirinden güzel hediyeler de kazanacak. 

MACERA DOLU BİR YOLCULUK

24-25 Eylül tarihinde cumartesi ve pazar günleri devam edecek olan karnavalda çocuklar eğlenceli vakit geçirmenin yanı sıra Metroport’un armağanlarıyla okul ihtiyaçlarını da karşılayacak. Çocukların en çok güldüğü dünyaca ünlü ‘Minyonlar’ filminin kahramanları ve ‘Hayvanat Bahçesi Müzikali’ en sevimli kahramanlarıyla tiyatro sahnesinde… 24 Eylül Cumartesi günü saat 14.00’te Hayvanat Bahçesi Müzikali ile başlayacak olan karnavalda, iki gün boyunca oyunlar ve fotoğraf etkinlikleri devam edecek. Sevimli kahraman ayı Win yorgun olarak uyanacak, arkadaşları Tavşan Rex, Tiggy, Eeyo, Aslan ve Kedi ile macera dolu bir yolculuğa başlayacak. Vural Bingöl’ün yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği oyun sonunda öğrenciler bu sevimli kahramanlarla fotoğraf da çekilebilecek. 25 Eylül Pazar günü ise yine saat 14.00’te dünyaca ünlü Minyonlar, ‘Minyonya Gezegeni’ oyunuyla tiyatro sahnesinde olacak. Ayrıca iki gün boyunca gerçekleşecek yarışmalarda onlarca sürpriz hediye Bahçelievler Metroport AVM’de çocukları bekliyor olacak.