Eğlence, macera, tarih, kültür Şakrak'ta

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Kitap okumayı sevmeyen çocuk yoktur, henüz doğru kitaba ulaşamamış çocuk vardır. Çocuklarımızın kültürümüze göre şekil alması, milli ve manevi değerlerimizle yetişmesi için Şakrak Kitap, Ayşe Gül Kara Zorlu tarafından yazıldı. Kitabın yazarıyla bir araya geldik. 

Şakrak kitapla neyi anlatmak istiyorsunuz?

Öncelikli hedefimiz çocuklarımıza kitap okumayı sevdirmek, eğlenirken öğretmek ve örnek bir model oluşturmaktır. Geçmişten bugüne baktığımızda çizgi filmlerde yabancı kahramanlar ve çocuk kitaplarında çeviri yayınlar yer almaktadır. Çocuklarımız okudukları kitaplardaki kahramanları modellemekte, izledikleri çizgi filmlerdeki karakterlere göre davranışlarına şekil vermektedir. Çocuklarımızın kültürümüze göre şekil alması, milli ve manevi değerlerimizle yetişmesi için Şakrak projesi hazırlanmıştır. ‘Şakrak’ kitapları seri olarak çıkmaktadır. Şakrak kitaplarında en önemli mesaj iyiliktir. İyilik, yardımseverlik, saygı gibi değerlerimiz her kitapta anlatılmakta, hayatın içinden paylaşımlarla doğru mesajlar aktarılmaktadır. Her seride macera farklı şehirde geçmektedir. Okuyucu o şehrin kültürünü, tarihini ve geleneklerini öğrenmektedir. Çocuklarımıza kültürümüzü, milli ve manevi değerlerimizi anlatmak için hazırlanan kitapların her biri Sakarya Üniversitesi Çocuk Psikolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Koç ve ekibi tarafından incelenip okuyucuyla buluşmaktadır.

Çocuklar bu kitapta ne buluyor?

Çocuklar kitaplarda önce eğlence buluyor, macera, gizem, tarih, kültür, değerlerimiz ve en önemlisi şifreler buluyor. Hikâyelerin aralarına yerleştirdiğimiz şifreler okuyucuya farklı bir heyecan katmakla beraber yeni kelimeler öğrenmesini sağlıyor. Ayrıca kitapların sonundaki gizli şifreyi doğru cevaplayan çocukları sürpriz hediyeler bekliyor. 

Şakrak kitabı yazmaya ne zaman karar verdiniz?

Şakrak kitabını anne olduktan sonra yazmaya karar verdim. Proje kitaplarımla beraber toplamda 20 eserim bulunuyor. Bu eserler arasında en önemlisi Şakrak’tır. Çocuğuma aldığım kitapları önce okuyor ve okutuyordum. Şunu gördüm ki ne kitapta ne de çizgi film sektöründe yerli bir marka oluşturamamışız. Birçok kitap var, çizgi film var fakat marka olmuş, geçmişten bugüne taşınmış bir projemiz yok. İşte bu büyük ve önemli boşluk Şakrak projesini oluşturmama sebep oldu.

Şakrak karakterini anlatır mısınız?

Şakrak; geçmişinden kopmayıp geleceğin yeniliklerini kucaklayan, hayatını iyilik üzerinde kurgulayan ve milli değerlerini önemseyen bir karakter... Şakrak, aslında içimizdeki iyiliğin sesi; hani zor durumda kalan bir kişiyle karşılaşırız ya, içimizden bir ses der ki; “Yoluna devam et, ona başkaları yardım etsin.” İçimizden başka bir ses de şunu der; “Sen yardım etmelisin, sen yardım etmezsen kimse etmez.” İşte Şakrak içimizdeki ikinci ses… 

KİTAP OKUMAYI SEVDİRİYOR

Çocuklar Şakrak’tan  ne öğrenecek?

Sakarya Üniversitesi ile 6000 çocuk üzerinde yaptığımız test sonucunda; Şakrak kitaplarının çocuklara kitap okumayı sevdirdiği ve değerlerde farkındalık oluşturduğu sonucu çıkmıştır. Çocuklar kitap okurken sıkılmamalı, bilgiye eğlenirken ulaşmalı ve yerli, milli değerlerimize göre kazanımlar sağlamalıdır. 

Şakrak’ın çizgi filmi var mı?

Şakrak için hazırlanmış 2 farklı çizgi film var. 1 tanesi tanıtım filmi, diğeri uluslararası kısa film festivalleri için hazırlanmış kısa animasyon film. Kısa animasyon filmimiz Fransa Cannes Film Festivalinde kendi kategorisinde seçilen tek TÜRK Yapım oldu. Animasyon filmimiz Hırvatistan, Çin, Kosova, Japonya ve Fransa’da gösterim hakkı kazandı.