Duvarlara deliliği çizmek: Layers of Fear

Son zamanlarda Kickstarter’ın da alıp gitmesiyle birlikte korku/psikolojik gerilim oyunları piyasasında patlama yaşanıyor, Layers of Fear’da bu yolu takip eden oyunlardan bir diğeri.

Oyun Bahçesi

ENDER EREN
endereren@gmail.com

Günümüz oyun dünyasının en büyük problemlerinden birisi hiç kuşkusuz artık gerçek korku oyunları ile karşılaşmıyor oluşumuz. Son yıllarda popüler kültürün de fizikselden, psikolojiğe kayması üzerine korku sektörü de yerini psikolojik korku elementleri ile korumaya çalıştı. Özellikle büyük firmaların ‘korku’ janrasına olan ilgilerini de kaybetmesi üzerine, artık çok fazla korku oyunu göremez olduk. Peki bunun sebebi korku oyunlarının para kazandırmaması veya buna eşdeğer olarak, ilgi görmemesi miydi? Kesinlikle böyle bir şey söz konusu olamaz. Çoğu birbirinin aynı olsa da, arada çok farklı ve göze batan yapımlar da çıkmıyor değil. İşte Layers of Fear bu oyunlardan birisi. 

Genel çehresine bakacak olursak aslında Layers of Fear oldukça başarılı bir oyun. Yani günümüzde çıkan diğer bağımsız korku oyunlara bakınca, kendi kulvarında üstünde durulmuş bir oyun olduğunu belli ediyor. En başta Unity oyun motorunu kullanarak oyunculara sunduğu grafiksel deneyim akranlarının çok üzerinde. Layers of Fear’da büyük psikolojik sorunları olan bir ressamı canlandırıyoruz. Eskiden çok güzel resimler çizen bu ressam, bir olay sonucu bütün yeteneğini kaybedir. Aslında yeteneğini kaybetmiyor. Benim de çok iyi bildiğim bir şeyin kurbanı oluyor. Biz resimle ilgilenen kişiler, belli bir eseri istediğimiz gibi bitiremezsek veya bitirdiğimizde resimden istediğimiz duyguyu alamazsak kafayı o esere takarız. Tam anlamıyla olana ve hedeflenen duyguyu verene kadar tekrar tekrar deneriz. Oyundaki ressamımız da tıpkı böyle, kafayı bir esere takıyor. Neden takıyor ve neden bitiremiyor, onu oyunu oynayınca anlayacaksınız. Çünkü bu noktadan sonra ne söylersem söyleyeyim, 2 saatlik bir hikayeye sahip olduğu için sarf edeceğim her kelime spoiler niteliğinde olacaktır. 
Söyleyebileceğim tek şey, resmi tamamlamak için 6 parçaya ihtiyacınız olduğu. Bu da oyunun bir şekilde 6 bölümden oluşmasına sebep oluyor.
Layers of Fear, türün aşıkları için biçilmiş bir kaftan. Öyle ya da böyle mutlaka deneyimlenmesi gereken bir sanat ürünü. Ancak çok daha farklı beklentileri olan, Silent Hill serisini andıracak bir “Magnum Opus” ümit edenlerin hayal kırıklığı yaşamasına da sebep olabilir.