Dünyayı gençler kurtaracak!

Başak Bıçak
basakbicak@gmail.com

J. K. Rowling’in Harry Potter serisiyle tüm dünyada estirdiği rüzgâr, şimdilerde bir fırtınaya dönüştü. Kitapların beyazperdede kazandığı gişe başarısı, pek çok yazara ilham kaynağı oldu; gençlere yönelik fantastik ve bilim kurgu romanlarının, uyarlamalarının ve bağımsız filmlerin önünü açtı.  Son birkaç yılda mantar gibi türeyen filmlerin yarattığı furya, Indepence Day ve hatta gelecek hafta vizyona girecek olan Star Trek Beyond gibi eski nesil filmlere dahi sirayet etti. Artık karşımızda, dünyayı kurtaran yetişkin karakterler değil; lise ve üniversite çağlarındaki gençler var. O halde gelin, Viral filmi de vizyona girmişken, dünyayı ya da toplumlarını kurtaran bu gençleri tanıyalım…

Tomorrowland (2015)

George Clooney ile Britt Robertson’ın başrolleri paylaştığı Tomorrowland (Yarının Dünyası), genç ve meraklıkarakterimiz Casey’i odağına alan bir yapım. Film, uzayda yer alan esrarengiz bir yeri keşfeden Casey’nin tehlikeli yolculuğunu anlatıyor.

Divergent (2014)

Veronica Roth’un ilkini 2011 yılında yayımladığı ve çok satan üç kitaplık serisi, diğer gençlik romanları gibi filmleştirildi. Post apokaliptik dünyada beş gruba bölünmüş bir toplumda yaşayan Tris’in öyküsünü merkezine alan ve son kitabı Hunger Games gibi iki bölüm halinde çekilecek olan Divergent’ın (Uyumsuz) başrolünde Shailene Woodley ve Theo James gibi isimleri görüyoruz. 

The Hunger Games (2012)

Amerikalı yazar Suzanne Collins’in, yayımlandığı 2008 yılında çok satanlar listesine giren romanı Hunger Games (Açlık Oyunları), tüm dünyada yankı uyandırınca 2012 yılında beyazperdeye uyarlandı. Post apokaliptik türündeki filmde, Jennifer Lawrence’ın canlandırdığı genç karakterin öncülük ettiği ve Capitol adı verilen merkeze karşı mücadelesi anlatılırken; üç kitap halinde yayınlanan romanın iki bölüm halinde çekilen son kitabı, ilk ikisi kadar beğenilmedi.

The Host (2013) 

Twilight serisiyle dünya çapında üne kavuşan Stephenie Meyer’ın bir başka eserinden uyarlanan Host (Göçebe), uzaylı istilasına uğramış ve bir virüs tarafından ele geçirilmiş insanlıktan geriye kalan bir grup gencin yaşadıklarını anlatıyor. Filmde, hikâyeye yön veren Melanie karakterini Saoirse Ronan canlandırırken, kendisine yine genç isimler eşlik ediyor.

The Maze Runner  (2014)
Söz konusu türe ait filmler içinde, Pacific Rim’le birlikte en kayda değer bulduğum (bilhassa ilk filmi) seri olan The Maze Runner (Ölümcül Labirent), James Dashner'ın 2009'da yayımlanan aynı adlı romanından beyazperdeye aktarıldı. Etrafı yüksek duvarlarla çevrili bir alana bırakılan gençlerin yaşadıklarıyla şekillenen seride, başroldeki Thomas karakterini genç oyuncu Dylan O'Brien canlandırıyor.

Ender’s Game (2013)
Orson Scott Card’ın aynı adlı romanından sinemaya aktarılan ve 2070 yılında dünyayı ele geçirmeye çalışan uzaylı yaratıklara karşı girişilen mücadelenin anlatıldığı Ender’s Game’in (Uzay Oyunları) başrolünde yine bir “özel” genç yer alıyor. Hugo’dan (2011) aşina olduğumuz Asa Butterfield’ın Ender Wiggin karakterine hayat verdiği filmde, Harrison Ford ve Ben Kingsley gibi isimleri de izlemek de mümkün.

The Giver (2014) 
Yaşanan kaos sonrası dünyanın düzenin değiştiği ve “Yaşlılar” adı verilen bir grubun insan ırkına ait tüm farklılıkları rafa kaldırdığı bir ortamda yine “seçilmiş kişi” yaklaşımıyla hikayeleştirilen The Giver da (Seçilmiş) genç kadrosuyla furyaya katılan filmlerden… Başrolünü Brenton Thwaites’in üstlendiği filmin kadrosunda, Jeff Bridges, Meryl Streep, Katie Holmes ve Alexander Skarsgård da var.

The 5th Wave (2016)
Listelediğim filmler arasında en zayıfı olarak nitelendirebileceğim The 5th Wave (Beşinci Dalga), beş dalgada gelen uzaylı istilası fikri ve ona karşı savaşan genç karakterimiz Cassie’nin yaşadıkları üzerinden ilerliyor. Chloë Grace Moretz’in kötü oyunculuğu ve mantık hataları yüzünden bu tür filmlerin giderek fabrikasyona dönüşeceğinin sinyallerini veren yapımlardan…

Pacific Rim (2013)
Guillermo Del Toro’nun yönettiği Pacific Rim de (Pasifik Savaşı), dünyayı kurtarma görevini genç bir ekibe emanet eden filmlerden. Başrolünde Charlie Hunnam’ın yer aldığı yapım, okyanusta ortaya çıkan ve dünyayı yok etmeye çalışan devasa canavarlarla, görkemli bir dizi savaş sekansı sunuyor. 

Fant4stic Four (2015)
Marvel Comics’in meşhur Fantastic Four (Fantastik Dörtlü) serisinin beyazperdedeki son uyarlaması, daha genç bir ekiple karşımıza çıktı. Milles Teller, Michael B. Jordan, Kate Mara ve Jamie Bell’i izlediğimiz filmin, pek beğenilmediğini belirtmeliyim.