Dünyanın en meşhur gorili: King Kong

Başak Bıçak

basakbicak@gmail.com

Beyazperdenin ikonik canavarlarından King Kong geri dönüyor. Kong: Skull Island’ı (Kong: Kafatası Adası) izlemeden önce, şimdiye dek çekilmiş King Kong filmlerini hatırlayalım…

King Kong (2005) - IMDb: 7.2

Peter Jackson’ın çocukluk hayalini gerçekleştirdiği en büyük bütçeli King Kong projesi… CGI efektlerin de yardımıyla zengin bir görsellik kazanan film, gösterildiği yıl epey ses getirdi. Dev gorilimizin dinozorlarla kapıştığı sahne, görsel açıdan oldukça etkileyiciydi fakat Naomi Watts, 76 versiyonundaki Jessica Lange kadar cazip olamadı. 1933 tarihli filmin kayıp sekansı örümcek çukuru, bu filmde Peter Jackson tarafından seyirciye bir ödül olarak sunuldu. 

King Kong (1976) - IMDb: 5.8

Tüm zamanların en iyi King Kong hikâyesi… Canavarın güzele olan aşkını odağına alan film, Peter Jackson’ın 2005 

yapımı King Kong’u için de asıl referans kaynağı oldu. Orijinal hikâyeye sadık kalan film, özel efektleriyle büyük ilgi topladı ve gişede başarı kazandı. 

King Kong Escapes (1967) - IMDb: 5.6

King Kong’un Japonya’daki serüveni devam ediyor ve bu defa işin içinde mekanik bir goril de var! Japonların robotlara olan merakı daha 60’larda sinemada kendisine bu tür filmlerde bile yer buluyordu. 

King Kong Lives (1986) - IMDb: 3.8

On yıl sonra gelen başarısız bir devam filmi… Canavar aksiyonuna odaklanan film, hikâyenin dramatik yapısını 

ıskalıyor ve şu an hiç kimsenin hatırlamadığı bir yapım olarak sinema tarihinde yer tutuyor.

Kong: Skull Island (2017) - IMDb: 7.6

Şimdiye dek beyazperdede hiç görmediğimiz boyutlara ulaşan King Kong, aksiyon ve macera türünün yanı sıra filme eklenen gerilim öğeleriyle yepyeni bir soluk kazandı. Apocalypse Now (1979) ve The Platoon (1986) gibi filmlerden referans alan yapım, atmosferiyle de güçlü bir savaş filmine dönüştü.

King Kong (1933) -IMDb: 7.9

1930’ların egzotik ada filmleri, özel efekt dehası Willis O’Bryan’ın sihirli elleriyle ve bu film için icat ettiği tekniklerle birleşerek seyircinin beyazperdede daha önce görmediği bir deneyim yaşamasına yol açtı. Film gişede büyük başarı elde ederek hem RKO firmasını iflastan kurtardı hem de sinema tarihinin en büyük ikonlarından birine dönüştü. Ancak başarının asıl sebebi, güzel ile çirkin hikâyesinin modern bir uyarlaması olmayı başarmasından kaynaklanıyordu.

The Son of Kong (1933) - IMDb: 5.8

İlk filmi takip eden bir olay örgüsüne sahip olan The Son of Kong’da seyirci, King Kong’un albino oğluyla tanıştı. Film, 

belli bir gişe başarısı sağlasa da kötü hikâyesinin kurbanı oldu. The Son of Kong, King Kong filmlerinin her zaman iddialı olduğu özel efekt teknolojisini daha da ileri götüren bir film olmasıyla önem kazanıyor.

King Kong vs. Godzilla (1962) - IMDb: 5.9

Dev yaratıklara düşkünlüğüyle bilinen Japon sinemaseverler, Godzilla’ya karşısında King Kong’u rakip olarak görmekten epey mutlu oldular. İki canavarın finaldeki savaşı sinema tarihinin en tuhaf kapışma sekanslarından biri olarak hatırlanıyor.