Dünyanın en büyük satranç koleksiyonu müzeye dönüştü

Guinness Rekorlar Kitabı'na da giren koleksiyon 4 milyon lira değerinde ve 103 ülkeden toplanan 540 satranç takımından oluşuyor.

İşadamı Akın Gökyay’ın hobi olarak başladığı koleksiyonu bir araya getirmek 40 yıl sürmüş. Koleksiyonda Harry Potter, Şirinler, Red Kit, Yüzüklerin Efendisi gibi karakterlerden oluşan takımlar da var. Bunun yanı sıra Barselona’da bulunan Goudi’nin eserlerinden oluşan bir takım da koleksiyonda yer alıyor. 

MİRAY ÇİMEN

miray.cimen@aksam.com.tr

İşadamı Akın Gökyay’ın 40 yıl önce hobi olarak toplamaya başladığı satranç takımı müzede sergilenecek. Dünyanın en büyük satranç koleksiyonu olduğu için Guinness Rekorlar Kitabı'na da giren ve 4 milyon lira değerinde olan koleksiyon, 103 ülkeden toplanan 540 satranç takımından oluşuyor. Müze, Ankara’nın başkent oluşunun yıldönümü 13 Ekim’den

 itibaren ziyaret edilebilecek.

Şili'den Madagaskar'a...

Mobilya üreticilerinden Nurus’un ortaklarından olan Akın Gökyay 1975 yılında bir iş seyahatinde Milano’da gördüğü bir satranç takımıyla bu koleksiyonu yapmaya başlamış. Takımı almak için 3 gün Milano’da kalmak zorunda olan Gökyay, seyahatlerinin bir bölümünü satranç takımlarını toplamaya ayırmış. Bu hobisiyle 2012 yılında 412 satranç takımıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Gökyay, “dünyanın en büyük satranç koleksiyoneri" olarak tescillendi. Gökyay, 40 yıl içinde 6 kıtadan ve 103 ülkeden 540 parça satranç takımı topladı. Koleksiyonda, Şili’den Madagaskar’a, 

Amerika’dan Endonezya’ya, Tanzanya’dan Türkmenistan’a, Kırgızistan’dan İtalya’ya, Fransa’dan Yeni Zelanda’ya kadar olan ülkelerden esintiler de bulmak mümkün.

4 MİLYON LİRA DEĞERİNDE

Hâlâ seyahat edip satranç takımlarını çoğaltmaya devam eden 75 yaşındaki Gökyay'ın koleksiyonu 4 milyon lira değerinde. Ülkelere özgü madenden, taştan, ağaçtan, metalden, balık kemiğinden, mermerden, sabuntaşından, keçeden, kristalden, camdan, mermer tozuyla polyesterin karışımından yapılan döküm satrançlar, alındıkları bölgelerin kültürlerini de yansıtıyor. Uçakla ya da zarar görmemeleri için daha çok gemi yolculuklarıyla Türkiye’ye getirilen satranç takımları arasında herkesin ilgisini çekecek parçalar var. Bu parçalardan bazıları şöyle: “11 Eylül’ü anlatan satranç takımında bir tarafta Saddam’ın piyon olarak tasvir edildiği Ahmedinecad, Beşşar Esad, Bin Ladin’li takımı, karşı tarafta Bush’un da piyon olarak tasvir edildiği Blair, Rumsfield, Condelaza Rice’ın yer alıyor. Türklerin Ergenekon’dan çıkışını anlatan Kazakistan’dan alınmış satranç. Türklerin izi olan ülkelerden alınmış satranç takımları. Aslı Topkapı Sarayı’nda sergilenen ve Osmanlı padişahlarının oynadığı satranç takımının az sayıdaki replikasından biri. Las Vegas’tan alınmış kumar aletlerinin minyatürlerinden oluşan satranç takımı. Harry Potter, Şirinler, Red Kit, Yüzüklerin Efendisi karakterlerinden oluşan satranç takımları. Üfleme tekniğiyle yapılmış cam satranç takımları. Reagan, Kennedy gibi Amerika başkanları ile Gorbaçov, Yeltsin gibi Rusya devlet başkanlarının yer aldığı figürlerinden oluşan satranç takımları. Bangkok’tan alınmış değerli taşlardan yapılmış satranç takımı. Osmanlıların, Selçukluların zamanında yapılan savaşları konu alan satranç takımları. Hırvatistan bayrağındaki satranç tahtası sembolünden yola çıkarak, Dubrovnik’ten çok zor edinilen bir parça... Çek Cumhuriyeti’nde Atatürk’ün tedavi gördüğü kaplıcasıyla ünlü Karlsbad’dan alınmış koleksiyonun en büyük parçasını oluşturan satranç takımı. Barselona’da bulunan Antoni Goudi’nin eserlerinden oluşan satranç takımı."

13 EKİM’DE AÇILIYOR

540 satranç takımından oluşan bu koleksiyon, 13 Ekim’de Ankara’da açılacak olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde sergilenecek. Rotterdam, Amsterdam, Moskova, Stolberg'deki satranç müzelerinden daha kapsamlı olan müze, 1 Ocak 2016’ya kadar ücretsiz gezilebilecek. Satranç tutkusu hakkında bilgi veren Gökyay “Satranç strateji oyunudur. Özellikle politikacılara ve işadamlarına satranç öğrenmeyi tavsiye ediyorum. Çünkü satranç başarının anahtarıdır" dedi. Gökyay, “Vakıf, çok yönlü düşünmeyi sağlayan bu sporun gençler arasında yayılmasını, ülkelerin kültür ve tarihini yansıtan bir enstrüman olduğunun anlatılmasını, bu anlayışla dünya barışına katkıda bulunmayı, satrancı sevdirmeyi, katılımı artırmayı ve bu sporun sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyor. Aynı dilde konuşmasanız da satranç oynayabilirsiniz. Satranç, savaşı simgeleyen bir spordan çok barışın ifadesidir. 

Satranç, ülkemizde ve dünyada şu an en çok ihtiyacımız olan barışın simgesidir" diye konuştu.