Dünyada bir ilke imza attık

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yakup Avşar, sanatı teknolojiyle buluşturan, yetenekli ellere sahip başarılı bir doktor… Son zamanlarda patenti Avşar’a ait olan ve adını sıkça duyduğumuz ‘3d Print Teknolojisi'yle 3D Maske’yi, Yakup Avşar’a sorduk. Avşar, “Sanatla tıbbın buluştuğu noktada maskeyi yakaladık ve dünya da bir ilke imza attık” diyor.

‘3d Print Teknolojisi ile 3D Maske’yi anlatır mısınız?

Bir ürün hayal edin 3 boyutlu, bunu çizmek hayata geçirmek büyük uğraş isteyen bir şeyken, bu hayalinizi 3d Print Teknolojisiyle çok kolay bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün. Plastikten ve metalden hatta altından bile üretimi yapılıyor. Sanatla tıbbın buluştuğu noktada maskeyi yakaladık ve dünya da bir ilke imza attık. Yüzün yüzey haritasını bilgisayar ortamında çıkarıyoruz ve istenilen şekli veriyoruz. Datayı 3d Print Teknolojisi’ne veriyoruz ve oradan maskeyi çıkartıyoruz. Bu dünya da bir ilk ve patenti de bana ait. 3d Print Teknolojisi ile 3D Maske’yi

iki senedir çok yaygın bir şekilde dünya bizden kopyalıyor.

‘3d Print Teknolojisi ile 3D Maske’yle hangi işlemler uygulanıyor?

3d Print’ı özellikle burun ameliyatları öncesi ve ameliyat sonrası burun şeklini göstermek için kullanıyorduk. Yoğun talepten ötürü ve ameliyat öncesi hastalara bilgi vermek açısından önemli olması nedeniyle meme operasyonlarında da tercih ediyoruz. Özellikle meme büyütmede istenen ölçüyü ortaya koymak için önemli oluyor. Hasta kendi meme şeklini ve ölçüsünü çok net görmüş oluyor. Aynı şekilde popo protezi ameliyatlarında da ölçü belirlemek için kullanılıyor.

Estetik değil önce sağlıklı yaşam

Hastalarınız sizi ne için tercih ediyorlar?

Burun estetiği başta geliyor, yüz, vücut estetiği ve medikal uygulamalar gibi birçok işlem için tercih ediliyoruz.

Erkekler de artık çok sık estetik yaptırıyor. En çok ne için geliyorlar?

Yine başta burun geliyor. Arkasından yüz gençleştirme ve vücut inceltme geliyor.

Vücut inceltmeyi hangi durumlarda yapıyorsunuz?

Göbekli bir hastaya işlem yapıp karnını küçültmek tabii ki doğru bir yol değil. Hayatında spor yapmamış ve yapmak istemeyen birine ameliyat yapılsa da bir sonuca varılmaz. Estetik güzel bir şey ama estetikten önce sağlık ve kaliteli

yaşam geliyor. Biz hastalara da bunu öneriyoruz. Kliniğimize spor ünitesi kurduk. Kişilere önce spor; Fitness, pilates ve yoga yaptırıyoruz. Bunlar olmadan estetik olmaz. Bunun için sadece estetik değil önce sağlıklı yaşam diyoruz… Mesela burnu için gelip nefes alamayan, burnu eğri olan zor vakalara hemen ameliyat tarihi veriyorum. Niye çünkü ameliyatsız, sağlığını veremezsin. Burnuyla beraber nefesi de düzeltiyoruz.

Estetik yaptıran kadınların birçoğu birbirine benziyor. Bu durum doktorun başarısızlığı mı?

80’li ve 90’lı yılların estetik modası öyleydi. Gittikçe her şey gibi estetikte doğallaşıyor. Siz bile bakınca anlayamıyorsunuz,

hangi işlem yapıldığını. Tabii ki bahsettiğiniz vakalar yok değil, arada bir çıkıyor, onlar da maalesef ki doktorun başarısızlığı.

Yanlış yapılan işlemleri düzeltme imkânınız var mı?

Geri dönüşü çok zor, yanlış işlemlerden kaçınalım ki düzeltmesi zor olmasın. 

YAPTIĞIM İŞ KİŞİYİ MUTLU ETMELİ

Mesleğinizde net kurallarınız var mı?

Evet, bir kere yaptığım iş kişiyi mutlu etmeli. Dünya kaynakları tüketilmemeli. Boşuna bir ameliyathanenin elektriğini, suyunu, estetik uğruna tüketmek yanlış olur. Ortada gerçekten bir ihtiyaç varsa, onu tespit edip tek seferde yapılmalı ki ikinci ve üçüncü sefer yapılmasına gerek kalmasın. Estetik sağlığı alt seviyeyi indirecek bir işlem olmamalı.

MİMİKLERİNİZE HÂKİM OLUN

Günümüzde botoks yaptırmak ihtiyaçtan çok tedbire döndü. Bu konu da ne düşünüyorsunuz, botoks yaptırmanın yaşı kaç olmalı? 

Başta şunu söylemeliyim ki botoks yaptırmadan önce mimiklere hâkim olmak lazım. Mimik güzel ama çok yapmak iyi değil zira aşırı mimik yapıldığında kasların gücü artar ve çizgilerin oluşmasına neden olur. Botoks en son çözüm olmalı, 30’lu 40’lı yaşlardan itibaren başlayıp devam edilebilir. Ne kadar geç yaptırılırsa o kadar iyi. Önceden tedbir almak diye bir şey yoktur. Çizgi oluşmadan yapılan botoks hiçbir işe yaramaz.

Son zamanlarda birçok kadın yanaklarına dolgu yaptırıyor. Neden?

Bazı kişilerde elmacık kemiği hiç olmuyor veya kimisinde limitsiz oluyor, üçgen bir yüze sahip olmak için de tercih edenler oluyor. Dolgu yaptırmanın yaşı yok.