haluk.celik@aksam.com.tr
Diş temizletme işlemi konusunda halk arasında doğru olmayan bazı inanışlar vardır. Hastaların birçoğu da “diş temizletmek dişlerime zarar verir mi, bir kere temizletirsem sürekli aynı işlemi yaptırmak zorunda kalır mıyım, dişlerimde hassasiyet olur mu, diş minesinde çizilme yaşanır mı?” gibi sorularla geliyor. Fakat diş temizletmek yani renklenmeleri ve diş taşlarını diş yüzeyinden uzaklaştırmak, bilinenin aksine diş ve çevre dokular için oldukça sağlıklıdır. Öyle ki diş temizletme işlemi doğru uygulandığında dişi ve hastayı koruyucu özellik taşır. Çünkü eklentiler her zaman için diş eti sağlığını tehdit eden uyaranlardır ve temizlenmemesi durumunda diş eti çekilmesi ile sonuçlanır. Diş taşı temizliğini takiben yapılan cila işlemi ise renklenmeleri giderirken, diş yüzeyinin daha pürüzsüz hal almasını sağlar. Bu da dişlerde yeni eklenti oluşumunu engeller.
DİŞLER RENKLENİR
Diş renklenmelerinin pek çok sebebi olabiliyor. Bu renklenmelerse kendi içinde iç renklenmeler ve dış renklenmeler olarak 2 grupta inceleniyor. İç renklenmelerin kaynağı, diş yapısında meydana gelen oluşum bozuklukları olabildiği gibi, kanal tedavisi yapılan dişlerde kalan artıklar ve dişte bulunan amalgam dolgular gibi faktörler de olabiliyor. Bunun yanı sıra düşme veya darbe sonucu travma gören dişler de canlılığını kaybederek renk değişimi gösterebiliyor. Bu şekilde renklenme oluşan dişlerde yapılacak tedaviyle önemli oranda düzelme sağlanabiliyor. Dış renklenmeler ise; çay, kahve, sigara gibi etkenlerle birlikte görülüyor. Klinik pratiğinde gerekli dental gereçlerle gıda birikimlerini, plağı, diş taşlarını ve lekeleri diş yüzeyinden uzaklaştırma işlemi, temizleme olarak adlandırılır. Fakat hastalar, temizleme işlemini genellikle beyazlatmayla karıştırabiliyor. Diş temizliği, dişin ana dokusu ve rengini ortaya çıkarmayı hedeflerken, beyazlatma işlemi mevcut rengi birkaç kat açabilmeyi amaçlar. Profesyonel bir diş temizliği için yılda en az bir kez, mümkünse 6 ayda bir olmak üzere yılda iki kez bir uzmana başvurulmalıdır.
DİŞ İPİ ŞART MI, DEĞİL Mİ?
Yanlış: “Günde 2 kez diş fırçalamak günlük temizlik için yeterlidir”
Doğru: Günlük diş temizliği için günde iki defa dişler fırçalanmalıdır evet ama yalnızca diş fırçalamak diş temizliği konusunda yeterli olamıyor. Çünkü diş fırçaları dişlerin tüm yüzeylerine ulaşamıyor. Bunun için de mutlaka diş ipi kullanmak gerekiyor. Tabii bakteri plakları da unutulmamalıdır. Diş plaklarını önlemek için ağız gargaraları kullanılmalıdır.
Yanlış: “Fırçalama öncesi diş fırçası ıslatılmalıdır”
Doğru: Halk arasında dişleri fırçalamadan önce fırçanın ve fırçaya sıkılan macunun ıslatılması gerektiğine inanılır. Ancak bilinmesi gerekir ki fırça asla ıslatılmamalıdır. Aksine macun, ağız içerisinde fırçalama sırasında köpürmelidir. Çünkü fırçanın ıslatılması fırça kıllarının yumuşamasına ve dişlerin gerektiği gibi temizlenememesine yol açar.
Yanlış: “Diş fırçasına bol macun sıkılmalıdır”
Doğru: Doğru bilinen yanlışlardan bir diğeri de, bolca diş macunu ile fırçalamanın dişleri daha iyi temizleyeceği inancıdır. Fakat diş macunu reklamlarındaki gibi fırçanın tamamına macunun sürülmesi yersizdir. Hatta fırçaya çok az diş macunu sıkmak dahi diş temizliği için yeterlidir.