Diyet demek ekmek demek

SEREN AKSÜS
seren.aksus@diyetaktif.com

Kimi "Diyetinizden ekmeği çıkarın" derken kimi "Ekmeksiz diyet olmaz" diyor. Peki, diyette ekmeğin yeri var mı? Kaç dilim yenir? Hangi öğünde yenir? Esmeri mi makbul, beyazı mı? Ekmeğe dair bütün her şey yazımızda...

Ekmek tüketen ülkeler arasında dünya birincisi olduğumuz bir gerçek. 2012 verilerine göre kişi başı yıllık 116 kg, yani günde ortalama kişi başı 200 gr tüketiyoruz. Kişi başı yıllık 500 TL'lik ekmek tüketiyoruz. Bu bir kişinin ayda 40 TL ödemesi anlamına gelir. Hal böyleyken en sağlıklı ekmeğe ulaşmak hepinizin hakkı… 

Tam tane ne demek?

Tahılın hiçbir bölümünün ayrılmadığı bütün tahıla tam tane denir. Tahıl tanesi kepek, rüşeym ve özü olmak üzere 3 kısımdan oluşur.  Bunların korunduğu un, B vitaminleri, E vitamin, mineraller ve lif bakımından zengindir. 

Beyaz ekmek kilo sebebi

Beyaz un üretilirken, protein, vitamin, mineral ve lif bakımından zengin ve çok yararlı kepekli ve rüşeym uzaklaştırılır. Bu sebeple beyaz unun besin değeri düşüktür. Kana hızlı karışır. Kan şekerini fazla yükseltir. Fazla insulin üretimine ve kilo almaya sebep olur.

Sağlık Örgütleri Ne Diyor?

Dünya sağlık örgütü (WHO) başta olmak üzere, tüm sağlık otoriteleri, “Diyette yeteri kadar karbonhidrat almalısınız” diyor. Günlük diyetinizin yüzde 45-65 arası karbonhidrat olmalı. Bu ne demek? Bu, günlük 2.000 kalori alması gereken biriyseniz, bunun 1.000 kalorisi karbonhidrat olmalı. Ama burada en önemli konu tercih ettiğin karbonhidrat kaynağının kaliteli olması. 

Kaliteli Karbonhidrat 

Tam tahıldır. Besin değerinin en üst seviyede korunduğu tam tahıl seni korur. Kilonun artmasını engeller. Başta kanser olmak üzere, metabolik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. 

Diyabete tam tahıl 

Tam tahılın içerdiği zengin lif ve protein sebebiyle beyaz ekmeğe göre sindirimi daha uzun sürer. Bu sebeple kana geçiş hızı düşüktür. Pankreası tahrik etmez. Dengeli insulin salınımını sağlar. Tam tahıl ekmek tüketenler, beyaz ekmek tüketenlere göre en az yüzde 21 daha düşük diyabet riski taşır.

Ölüm nedenleri...

Yüzde 50 kalp hastalıkları, yüzde 20 kanser, yüzde 13 diyabete bağlı ölümler görülmektedir. Tüm bu hastalıkların görülme risklerini azaltma potansiyeli olan bu değerli tahıl doğanın bize bir armağanı.

Ekmeğini israf etme

Hergün 95 milyon ekmeğin üretildiği, 5 milyon ekmeğin çöpe atıldığı ülkemizde, israf büyük sorun. İhtiyacınız kadar ekmek alın, bayatlarsa tariflerden yararlanın.

Günlük ekmek tüketimi

İdeal ekmeğin 1 dilimi 20-25 gr arasındadır. Cüssene, yaşına, fiziksel aktivitene göre, günlük ortalama 4-6 dilim tam tahıllı ekmeği rahatça tüketebilirsin.

Hangi öğünde yemeliyim?

Ana öğünlerde rahatlıkla tüketebilirsin. Sabah 1-2 dilim, öğle 1 dilim, akşam 1 dilim gibi… İkindi öğününde tam tahıllı bir tost tercih edebilirsin.

Kaliteli tam tahıllı ekmek 

Besinleri tüketirken, bir yandan tat alırken, bir yandan da sağlık faydası elde edebilirsin. Günümüzde, kaliteli hijyenik ve güvenilir üretim yapan işletmelerden ürün almak bunu mümkün kılabilir. Sağlıklı, tam tahıllı unun, ekmeğin peşinden gidip bunu mutlaka talep etmelisin…