Dişleriniz bayramın kaybedeni olmasın

Arzu Akyol
arzu.akyol@aksam.com.tr

Kurban Bayramı'nda artan et tüketimi ağız sağlığını etkiliyor. Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, bayramda diş bakımını anlattı.

Ağız sağlığına dikkat!

Şüphesiz ki ağız ve diş sağlığı, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda daha büyük bir önem kazanıyor. Çünkü özellikle çürük veya ağızda boşluk gibi problemleri olan hastalar için Kurban Bayramı, tam anlamıyla bir kaosa dönüşebiliyor. Bayramda yenilen etler ve tatlı gıdalar, ağızda oluşan boşluklara girerken, ciddi ağrıların yaşanmasına yol açabiliyor. 

Asitli içecekler zararlı

Kurban Bayramı’nda ikram edilen içecekler de diş sağlığını derinden etkileyebiliyor. Asitli ve şekerli içeceklerin bir de çok soğuk tüketilmesi, dişlerde çatlamaların oluşmasına neden olabiliyor. Bu çatlamalar, ilerleyen zamanlarda diş çürüklerine dönüşebiliyor. Dolayısıyla, diş fırçalama ve ağız bakımı bu dönemde daha fazla önem kazanıyor. 

Diş fırçalamak yeterli değil

Bayramda tüketilen ikramlıklar sonrası dişlerin mutlaka fırçalanması gerekiyor. Ayrıca fırçalamaya ilaveten, ağız gargaraları ve diş ipi kullanılmalı. Gıda tüketiminin hemen ardından diş temizliği yapmak mümkün değilse, bol bol su içilmeli.

Çocukların ağız bakımı önemli

Bayramlarda yetişkinlere göre daha fazla tatlı, şeker, çikolata ve asitli içecek tüketen çocuklar da ağız 

temizliğine dikkat edilmediğinde çeşitli diş problemleri yaşayabilir. Bu nedenle ailelerin bu konuda dikkatli olması ve çocukların diş temizliğini takip etmesi gerekiyor.

BU ÖNERİLERE KULAK VERİN

Ağızda eksik diş sonucu oluşan boşluklar veya uygunsuz protezlerin varlığı, Kurban Bayramı’nda çeşitli sorunlar yaşanmasına yol açabilir. Dişlerin arasına sıkışan gıdalar, dayanılması zor ağrılara neden olabilirken, protezler arasında kalan yiyecek kalıntılarıysa ağız kokusuna zemin hazırlayabilir. Bu gibi problemlerin çözümü için diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca dolgulu dişler arasında çok sıkı temas sağlanmalı, böylece gıda kalıntılarının diş aralarına sıkışması önlenmelidir.