Devlet Hastanesi’nde suda doğum

NESLİHAN KESKİN

neslihan.keskin@aksam.com.tr

Ülkemizin en önemli sorunlarından olan sezaryen doğum oranlarının azaltılması için Esenler Kadın Doğum ve çocuk Hastalıkları Hastanesi, beş yıldızlı otel konforu sunuyor... 

Ülkemizde son yıllarda sayısı oldukça artan sezaryen doğumun azaltılması için çalışma gerçekleştiren Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Saide Ertürk ve Kadın Hastalıklar ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selin Çetinkal, suda doğum uygulamasını başlattı. Geçtiğimiz temmuz ayında başlanan uygulamada şimdiye kadar 4 suda doğum gerçekleştirildiğini belirten Başhekim Ertürk, “Suda doğum ile anne adaylarının korktuğu ve çare olarak gördüğü sezaryene yönelmesini engellemek istiyoruz” dedi. 

TÜRKİYE’DE İLK BEŞTE 

Suda doğum gerçekleştiren annelerin tecrübelerinin diğer anne adaylarına da örnek olduğunu ifade eden Ertürk şu bilgileri verdi:  “Sezaryen doğumun azaltılması için bakanlığımızın başlattığı çalışmalar kapsamında yol haritamızı oluşturduk. Yürüttüğümüz bu çalışmalar çerçevesinde Bebek Dostu Hastane, Yeni Doğan Yoğun Bakım ve Anne Dostu Hastane unvanlarını alarak  bu alanda ülkemizdeki 5 hastaneden biri olma başarısını gösterdik”

VİP HİZMET

Doğum zamanı geldiğinde anne adayının ihtiyacı olan güven ve huzuru hissettiği evinin rahatlığını sunmak için odaların tek kişilik olduğunu ve her an gerekli müdahalenin yapılabileceği teknik donanımın bu odalarda bulunduğunu hatırlatan Başhekim Ertürk, tecrübeli hekim ve ebe kadrosuyla hizmet verdiklerinin de altını çizdi. 

SUDA DOĞUMA İLGİ

Hastanede başlattıkları suda doğum ile ilgili ilk önce anne adaylarının çekinceyle yaklaştığını ifade eden Başhekim Ertürk, “Ancak doğum sırasında ağrının daha az hissedilmesini sağlayan suda doğumu gerçekleştirerek bebeklerini dünyaya getiren annelerin anlattıkları bu çekinceyi ortadan kaldırıyor” dedi.

DOĞUMA HAZIRLIYORUZ

Kadın Hastalıklar ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selin Çetinkal’da anne adaylarını gebelik takibi sırasında doğumla ilgili korkularını gidermek amacıyla onları ruhsal ve fiziksel olarak doğuma hazırladıklarını söyledi. Çetinkal, bu amaçla hastanede gebe sınıfı oluşturulduğunu da hatırlattı. Çetinkal ayrıca doğum sonrasında da annelerin takibinin yapıldığı, lohusa ve bebek bakımı konusunda  hastanede oluşturulan ekip tarafından kendilerine bilgi verildiğini ifade etti.