Dermatolog Neslihan dolar sorularınızı cevaplıyor

NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Saçlarınıza genç yaşta ak mı düşüyor? Ellerinizin üzerinde kahverengi lekeler mi oluştu? Ergenlik yaşınızı geçtiğiniz halde hâlâ sivilceleriniz mi var? İşte size sorunlarınızı çözecek öneriler…

Sayın Doktorum, 

Yok mudur sivilcelerin bir çaresi?

30 yaşındayım. Hâlâ sivilcelerimden kurtulamadım. Önce ergenliktir geçer dedim. Ancak 20 yaşından sonra daha da artmaya başladı. Yazın denize gidince biraz azalıyor ama sonra yine başlıyor.Yüzümde sürekli sivilceyle dolaşıyorum. Bir de üstelik iz bırakıyorlar. Makyajla kapatmaya çalışıyorum daha çok artıyor. Ne yapacağımı şaşırdım.

Sevgili Meltem,

Sivilce bir hastalıktır ve tedavi gerektirir.

Toplumun yaklaşık yüzde 80’inde ergenlik döneminde sivilcelenme olur. Ancak bu sivilceler 20-25 yaşından sonra hala çıkmaya devam ediyor veya sürekli yeni sivilceler oluşuyorsa mutlaka altında yatan bir neden vardır ve bu nedenin araştırılması ve ortaya çıkarılması gerekmektedir. Çene ve boyuna doğru yayılan derin yerleşimli, içi nohut gibi sert olan, dışarı açılmayan ve iz bırakmaya meyilli sivilceler genellikle hormonal bir nedene bağlı olarak çıkar. İnsülin direnci olan hastalarda yüzde ve özellikle sırtta sivilcelenmeler görülebilir. Kadınlarda polikistik over sendromu denilen bir durum vardır ki yüzde sivilcelenme, adet düzensizliği, tüylenme artışı, kilo problemi ve saç dökülmesiyle kendini gösterir. Ayrıca bazı ilaçlar ve kozmetik ürünler de sivilcelenme yapabilen diğer nedenlerdir. İşte bu nedenlerin ortaya çıkarılması ve esas olarak bunların tedavisi gerekmektedir. Bununla brlikte sivilce tedavisinde başarıyla uyguladığımız pek çok tedavi yöntemi vardır. Bunlar arasında benim en çok tercih ettiğim uygulama akne peelingleridir. Ayrıca lazer ve radyofrekans sistemleri de iz bırakan aknelerde iyi sonuç veren uygulamalardır. Ayrıca dermatolog kontrolünde kulanılan oldukça etkili akne ilaçları da aknelerden kalıcı olarak kurtulmanıza katkı sağlayacaktır. Yani akne bir hastalıktır ve tedavi gerektirir.

Sayın Doktorum,

Ellerimin yaşlanmasını istemiyorum

50 yaşındayım ve ellerimin üzerinde lekeler çıktı. Çok üzülüyorum. Adına yaşlılık lekesi diyorlar bunun. Bu beni daha çok üzüyor. Bir de el üzerindeki damarlarım çok belirginleşti. Var mıdır ki bir çözümü?

Sevgili Ayten Hanım,

El için çok etkili antiaging tedaviler var.

Eller ve boyun gizli yaşlanan bölgelerdir. Yüzündeki sarkma ve göz çevresindeki çizgilerle uğraşırken pek çok kişi bu bölgeleri ihmal ediyor. Sonra bir bakmışsınız eller ve boyun yaşlanmış ve bizi ele veriyor. Öyleyse lütfen yüzünüze gösterdiğiniz özeni el ve boyuna da gösteriniz. El sırtında oluşan lekelerin adı yaşlılık lekesinden çok çoğu güneş lekesidir. Aslında düşünürseniz vücudumuzun güneşe en fazla maruz kalan bölgesi ellerimizdir.  O nedenle dışarı çıkarken yaz kış güneş koruyucuları ihmal etmeyin. Oluşmuş lekeler ve buruşukluklar için tek seansta bile çözüm olabilen thulium lazer ile yapılan gümüş cilt parlatma tedavisi ellerinizin 10 dakika içinde tekrar yenilenmesini sağlayacak ve lekelerden arındıracaktır. Ayrıca prp, mezoterapi, somon DNA sı gibi uygulamalar ellerinizin kaybettiği nemi geri kazandıracaktır. El sırtınızda belirginleşen damarlara gelince el üzerine yapılan dolgu uygulamaları bir yandan doğal yenilenme sürecini uyarırken diğer yandan el sırtınızdaki damarları kamufle edecektir. Ancak tüm bunların yanında ellerinizi sürekli olarak nemlendirmeyi de ihmal etmeyin.

Sayın Doktorum,

Saç beyazlamasının çaresi var mıdır

Henüz 26 yaşındayım ve saçlarımın çoğu beyaz. Bu durum beni çok rahatsız ediyor. Beyazlayan saç dökülmez diye beni teselli ediyorlar ama saçlarım aynı zamanda çok dökülüyor. Ne yapmam gerekir?

Sevgili Metin

Beyazlayan saçlar da dökülür.

Saç beyazlaması saça rengini veren pigment hücrelerinin kaybı ile ortaya çıkar. Erken beyazlama hastalığı denilen yapısal bir durum vardır ki bu ailesel olup, kişilerde daha 20 li yaşlarda saç beyazlamasının başladığı görülür. Yapısal olanların dışında bir de bazı vitamin ve minerallerin eksilmesiyle de saçlarda beyazlama ve beraberinde dökülmeye rastlanır. Özellikle B vitamini , biotin ve çinko eksiklikleri saptanır. Saç beyazlaması vegeteryanlarda daha sık görülür. Yumurta ve protein ağırlıklı beslenme, yeşil yapraklı sebzeler ve balık yemek de saç beyazlamasının önüne geçilmesinde işe yarayacaktır. Direk saçlı deriye mezoterapi yöntemiyle bu vitamin ve minerallerin verilmesi de olayın ilerlemesini durduracaktır.

Sorularınızı instagram/drneslihandolar ve neslihandolar@gmail.com hesabına gönderebilirsiniz.