Değişen yükselen burcunuz nedir?

SEMA KILIÇ
sema_mavii@hotmail.com

Yükselen burcumuz hayata "Merhaba" dediğimiz noktadır ve doğum haritasındaki önemi büyüktür. Önce Yükselen burcu hatırlatayım ki değişen Yükselen burcunuzun etkisini daha iyi anlayın. 

KENDİMİ NASIL İFADE EDERİM?

Yükselen burç kişinin hayata “merhaba!” dediği noktadır, doğar doğmaz ilk nefes aldığımız anda gökyüzünde yükselen burç, bizim Yükselen burcumuz olur. Kişinin hayat ve dünya sahnesine indiği yerdir Yükselen burç noktası ve Yükselen burcun bulunduğu 1. ev. Buradan da anlayacağınız gibi Yükselen burç kişinin kendisi için en uygun ‘yaşam sahnesi’ni anlatır. Ben kendimi en iyi hangi dış ortamda, nasıl bir sahnede rahat hisseder, nasıl bir sahnede yaşarsam kendimi ve hedeflerimi rahatlıkla gerçekleştirebilirim. İşte, herkesin Yükselen burcu kendisini en iyi ifade edeceği yaşam sahnesini anlatır. Yükselen burç ayrıca kişinin görüntüsünü, ‘imajını‘, ‘sosyal davranışlarını’ ve ‘sosyal kişiliğini’ de anlatır. Kendimi en iyi şekilde ortaya koymak için nasıl davranmalıyım, nasıl giyinmeliyim ve hangi yanlarımı göstermeliyim? sorularının yanıtlarını Yükselen burcumuz verir. Örneğin, bir kişi özüne veya gerçek kişiliğine göre sakin biri olabilir ama Yükselen burcu bıcır bıcır İkizler ise, o zaman dışarıya kendini hareketli ve konuşkan biri olarak yansıtır bu kişi. Onu yakından tanıyanlar ancak onun içten sakin biri olduğu anlar. Bu kişinin aynı zamanda yaşadığı hayat sahnesinde de İkizler’e has şeyler vardır, kitaplar, iletişim araçları, hareketli bir yaşam stili ve çok arkadaş çevresi. Belki mesleği de iletişime dayalı olabilir. Peki, içte sakin dışta hareketli ve konuşkan olan bu kişi neden ona bu ‘dış’ özellikleri sağlayan Yükselene sahiptir, diye sorduğumuzda, yanıtı, sakin içyapısına rağmen, ‘İkizler sahnesini’ seçtiğinde kendini en iyi şekilde ifade edeceğini ve amaçlarını gerçekleştireceğini düşünmüştür de ondan. Mesela, sakin biri diyelim yazar olsun, bir yazar yazarken sakin olabilir, kendi içine kapalı yaşayabilir ama ne zaman ki, kitabını topluma tanıtması ve duyurması gerekir, o zaman işte İkizler sahnesine çıkmak zorundadır, ancak o zaman insanlara ulaşabilir. 
Madam curıe'nin ünü 
Astrolojide İlerletme sistemi diye bir şey vardır. Bununla, doğum haritamızı ilerletiriz. İlerletme tekniği, doğum haritası temel olmakla beraber, kişinin zaman içinde ‘değişen’ ve ‘ilerleyen’ yanlarını anlatır. Yani, temelde neysek oyuz ama zaman içinde hepimiz az veya çok değişir, ilerleriz değil mi? Zevklerimiz, yapımız, yaşam tarzımızda bazı değişimler olur. İşte, ilerletilmiş harita, İngilizcesiyle, Progress Harita bunları anlatır. Progress harita, şu mantıkla ilerletilir; her gün 1 sene kabul edilir, bu hesapla yıldızlar ona göre ilerletilir. 
Örn; doğum zamanı 7 Temmuz 2016 olan biri var diyelim. O gün Güneş 15 derece Yengeç’te. Doğum saatine göre yükseleni de Başak olsun. Başak yükselenin de derecesi vardır doğduğu saat ve dakikaya göre. Diyelim 22 derece Başak olsun yükseleni. Buna göre, bu kişinin 2017’de, Progress haritasına göre, Güneş’i 16 derece Yengeç, yükseleni de kabaca 23 derece Başak olur. Böyle her sene 1 veya birkaç derece ilerler gezegenler, derken kişide de bazı ilerleme ve değişimler olur. Gezegenlerin, yükselenin, MC’nin kendilerine haz hızları vardır. Onun için, Güneş her gün 1 derece ilerler, dolayısıyla ilerletilmiş haritada bir sene 1 gün kabul edilerek, bu hesapla ilerletme yapılınca, her sene 1 derece ilerletilir Güneş. Ay en hızlı ilerleyen yıldızdır, yaklaşık 2,5 senede bir burç değiştirir. Kişinin hayatı boyunca, Yükselen burç ancak 4 burç ilerler. Yani, doğum zamanında, İkizler yükselen olan bir kişinin yükseleni bir süre sonra, Yengeç’e, sonra Aslan’a ilerler, en fazla Başak’a ilerler. Bir yükselenin burç değiştirmesi, ilerlemesi yaklaşık 20-30 yılda bir olur. Doğum zamanında yükselen burcunuzun derecesine bağlı olarak, Progress yükselen ona göre ilerler. Burcun son derecelerindeyse mesela bir burç 30 derecedir toplamda, çok kısa süre sonra sonraki burca ilerler. Kişinin Progress yükseleni, onun zaman ve koşullara göre, değişen ‘yaşam sahnesini’ ve değişen ‘imajını, stil, tarz, davranış, sosyal kişiliğini’ gösterir. 
Astrolog Steven Forrest Progress Yükselen için güzel bir örnek vermiştir bir kitabında, onu paylaşayım sizinle. Ünlü bilim kadını Madam Curie’nin doğum zamanında Yükselen burcu Yengeç’tir. Yengeç kendi halinde, sessiz, içe dönük bir yaşam sahnesi ve tarzı demektir. Kendi başına laboratuarında deneyler yaparken Madam Curie, bir zaman sonra Progres Yükseleni Aslan’a geçtiğinde, yaptığı deneylerle adını dünyaya duyurmaya başlar, ödüller alır ve kendini tanınmış biri olarak, flaşların karşısında görür, tam da parlamak ve ünlenmekle ilgili Progres Yükselen Aslan devreye girdiği zamanlarda. Yengeç Yükseleni yaşadığı sırada kendi başına yaptığı çalışmaların sonucu, arkasından tanınma getiren İlerletilmiş Aslan Yükseleni yaşaması doğaldır. Gerek Yükselen burcumuza, gerekse Progress Yükselen burcumuza göre yaşamak, kişisel tarz, imaj veya stil oluşturmak kendimizi daha iyi gerçekleştirmemizi, yaşamımızın hakkını daha iyi vermemizi sağlar. Onun için, diğer gezegenlerde olduğu gibi, Yükselen     burçta da, aman ha, o burcun ‘gölge’sine düşmeyin, o burcun ‘olumlu’ yanlarını davranış ve yaşam sahnenizde var etmeye gayret edin. İşte, o zaman Yükselen veya Progress Yükselen size en iyi şekilde hizmet eder.