Dalından incir yemenin tam zamanı

RAMAZAN BİNGÖL

ramazan@ramazanbingol.com


Takvimden eksilen yapraklar değişen doğa hareketlerini de beraberinde getiriyor. Mevsim gibi sebze meyve de sürekli bir sürkülasyon içerisinde. Her ay hatta her hafta reyonlardaki sebze ve meyveler yerlerini bir diğerine bırakıyor. Kavun karpuz derken meyveler çerisinde belkide en çok özlenen, narin yapısı sebebi ile bir yerden diğer yere nakli oldukça zor olan bir meyve bugünlerde başrolde… Her haliyle sevilesi, her haliyle yenilesi “incir”.   Yılın değişik zamanlarında değişik şekillerde karşımıza çıkar, soframıza gelir. İki üç hafta kadar süren ve şu sıralar da tezgâhları süsleyen inciri yıl boyunca değişik şekillerde görmemiz mümkün.

DALINDAN YEMEK

Lezzet kavramını hatırlatan, damaklara kazıyan bir eylem dalından yemek. Meyve neymiş nasıl tatlı ve güzelmişi öğretecek te en doğru şekil bence. Hatta bu eylemin verdiği haz atalarımızdan bize miras kalan içgüdülerimizle bile alakalı olabilir. Öyle ki birçok dönemde, hatta mevsimi dışında hasat yapmak mümkün hale gelmişken, doğal ürünlerin kıymetini bilenler ve hala dalından yeme mevsimini takip edenler şükür ki hala mevcut. Bu kişiler sadece nefsi köreltmekle yetinmeyip, eline aldığında kokusunu, içinde bin bir aromadan oluşmuşçasına ağız da tat bırakan eşsiz lezzetini duyabiliyor.

BAZEN REÇEL, BAZEN TATLI…

Takvimler Ekimi gösterdiğinde o berrak dolu incirler yerini içleri boş incirlere bırakıyor. Bu sefer taze incir yerini kurusuna devrediyor.  Taze incir ve cevizin buluşması sona erdiğinde yıl boyu kuru incirle haşır neşir olma vakti geliyor. Bazen reçel olarak çıkıyor karşımıza, bazen tatlı. Bezen şerbetle birleşiyor bazen de sütle... Yani incir her an her şekilde yenilebiliyor.

EN İYİ İNCİR TOPRAKLARIMIZDA

Dünyada gerek miktar, gerekse kalite bakımından önemli sayılabilecek incir üreticisi ülkelere göre az sayıdadır. Türkiye, dünyanın en büyük ve kaliteli incir üreticisi olup, dünya taze incir üretiminin %23,6 sını, dünya kuru incir üretiminin %54 ünü gerçekleştirmektedir. Çok sayıda çiftçi ailesinin geçimini sağladığı ve istihdam yaratan da bir ürünümüzdür. Ayrıca Türkiye’de hemen hemen her bölgede insanların kendi ihtiyaçlarını karşılayacağı kadar incir yetiştiriciliği yapılmaktadır. Reçelden tatlıya, sirkeden kurusuna kadar topraklarımızda hemen her şekilde işlenmekte ve kullanılmaktadır.
Ağustosta incir çıkmaya başlar. Ancak yılın değişik zamanlarında değişik şekillerde karşımıza çıkar. Aşağıya doğru eğilen dallar, beyazlı morlu incirlerle dolar. Birçok insan memlekete gidiş tarihlerini de bu zamana denk getirir.  Ancak incir sadece meyve özelliğiyle hayatımızda yer almıyor. Dalından, yaprağına hatta sütüne kadar sayısız faydası mevcut. Anavatanı Anadolu olan bu meyve hücre yenilemekten sindirimi kolaylaştırmaya, kilo vermeyi hızlandırmaktan kolesterolü düzenlemeye kadar birçok derde deva olabilecek niteliktedir. İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de vardır. Bununla birlikte taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenileniyor olması da çok önemli, 100 gr. kuru incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17'si, demir ve magnezyumun yüzde 3 0'u, fosforun yüzde 20'si, B1 vitamininin yüzde 5'i ve B2 vitamininin yüzde 4'ü alınmış olur.

BAŞROLDE İNCİR

Tezgâhlarda dolanırken gözünüze ilişen bu narin meyveyi almayı ihmal etmeyin. Reçel, tatlı, salata veya kendiliğinizden üreteceğiniz  bir türde değerlendirin. Hatta hiç bir şey yapamıyorsanız içine ceviz doldurun veya sade yiyin. Ama mutlaka kısa süre var olacak taze inciri ihmal etmeyin. Ne yapabilirim? Diye düşünenler ise buyursunlar tarifi izlesinler.

İNCİRİN FAYDALARI NELERDİR?
- İncir, içeriğinde bulunan yüksek lif oranıyla sindirim sistemini düzenler ve hazmı kolaylaştırır.
- Bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı giderici etkiye sahiptir. Bu özelliğiyle aynı zamanda kolon kanserini de önler.
- Sahip olduğu vitamin ve minerallerle hücreleri yeniler, bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Bol miktarda magnezyum ve kalsiyum ihtiva eden incir, anne sütüne en yakın besindir. Bu sebeple, yeni doğum yapan annelerin sütünü artırmak için başvurabileceği bir destektir.
- İyi bir potasyum kaynağı olan incir, kalp hastalıkları ve inme riskini minimuma indirir. Yapılan araştırmalarla düzenli olarak potasyumlu besinler tüketenlerin kan basıncının, tüketmeyenlere oranla daha düşük seviyede olduğu kanıtlanmıştır.
- Tıpkı üzüm gibi, antioksidan etkisiyle kanserden korur, içerdiği benzaldehit sayesinde tümörleri küçülttüğü yönünde incelemeler bulunmaktadır.
- Enerjiyi artıran ve kan şekeri seviyesini dengeleyen incir, her gün bir-iki adet tüketildiğinde kolesterolü düzenler.
- Bünyesindeki provitamin, C vitamini, kükürt ve fosfor sayesinde, vücudu enfeksiyonlara karşı korur.

CEVİZLİ İNCİR TATLISI TARİFİ
MALZEMELER


10-15 adet İncir
1 su bardağı Toz Şeker
2-3 tane Kuru Karanfil
1 çay kaşığı Tarçın
Ceviz içi
Yarım paket Çiğ Krema

YAPILIŞI

- İncirleri yıkayın boyuna ikiye bölerek tepsiye yerleştirin.
- Üzerine toz şekeri, tarçını, karanfili serpin. Fırını 180 dereceye ayarlayın.
- İncirlerin üzerini alüminyum folyo ile kapatarak 25-30 dakika pişirin.
- Ilıyan incirleri servis tabağına alın.
- Tepside kalan şerbeti tatlının üzerinde gezdirin.
- Kremayı yüksek devirde 3-4 dakika çırparak katılaşmasını sağlayın ve tatlının üzerinde servis edin.